Curtea Constituțională respinge sesizarea USR privind Legea bugetului de stat pe 2022, ce viza și nealocarea banilor pentru transportul elevilor

225 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Curtea Constituţională a României a respins, marţi, sesizarea USR privind Legea bugetului de stat pe 2022, relatează Agerpres. Sesizarea invoca și încălcarea prevederilor constituționale privind dreptul la învățătură, “prin nealocarea banilor necesari pentru transportul local și județean al elevilor la școală”.

Marţi, plenul Curţii Constituţionale a preschimbat, din oficiu, termenul de judecată pentru această sesizare, fixat iniţial miercuri, scrie Agerpres, care citează un comunicat CCR.

“În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi: a respins, ca inadmisibilă, obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.6 alin.(2) din Legea bugetului de stat pe anul 2022. A respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.54 din Legea bugetului de stat pe anul 2022 sunt constituţionale în raport cu critica de neconstituţionalitate extrinsecă formulată numai în măsura în care aplicarea lor se realizează după o eventuală modificare sau completare a Legii nr.334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. A respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.56 din Legea bugetului de stat pe anul 2022 sunt constituţionale în raport cu criticile formulate”, se precizează în comunicat.

  • Vinerea trecută, USR a depus o sesizare de neconstituţionalitate cu privire la Legea bugetului de stat pe 2022.

Reprezentanţii USR invocau încălcarea prevederilor constituţionale privind egalitatea în faţa legii (“prin nealocarea de resurse financiare proporţionale cu necesităţile în Sectorul 1, fără aplicarea mecanismelor şi algoritmului de alocare prevăzute în Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale”) şi dreptul la învăţătură (“prin nealocarea banilor necesari pentru transportul local şi judeţean al elevilor la şcoală, contrar Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011”).

  • Conform semnatarilor sesizării, au mai fost încălcate principiile legalităţii (“prin adoptarea unui amendament lipsit de orice motivare şi care profită exclusiv partidului din care fac parte iniţiatorii PPU-SL”), bicameralismului (“prin adoptarea în şedinţa reunită a unui amendament care eludează Legea nr. 334/2006 privind finanţarea partidelor politice, lege organică ce nu poate fi modificată şi completată decât separat, mai întâi de către Senat, ‘Camera de reflecţie’, şi apoi de către Camera Deputaţilor, ‘Camera decizională'”) şi principiul calităţii legii (“prin caracterul neclar, imprecis şi interpretabil a numeroase prevederi”).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Silvia Mușătoiu, Colegiul Șincai din București: Primăria Sectorului 4 urmărește să ne ducă în scenariul roșu fiindcă dorește să își ducă la bun sfârșit niște contracte de reabilitare și școala trebuie să fie goală. “Elevul ascuns” nu este un caz confirmat de COVID-19

Cazul de COVID “ascuns” de Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București “este cazul unui copil de clasa a XI-a care este doar o suspiciune. Acest copil nu este un caz…
Vezi articolul