Senatorul Sorin Cîmpeanu, desemnat președinte al Delegației permanente a Parlamentului la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, cu 283 de voturi “pentru” și 17 “împotrivă”

Foto: Octav Ganea / INQUAM Photos

Senatorul Sorin Cîmpeanu a fost desemnat, prin votul deputaţilor şi senatorilor, în funcția de preşedinte al Delegaţiei permanente a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, relatează Agerpres, preluat de G4Media.ro. Decizia vine în contextul în care Cîmpeanu a rămas la conducerea Agenției Universitare a Francofoniei, în pofida acuzațiilor că a plagiat – pe care el le respinge – și a cererii Universităților Franței de a se retrage din această poziție.

Plenul reunit al Parlamentului a votat – cu 283 de voturi „pentru”, 17 „contra” şi 3 abţineri – proiectul de hotărâre pentru modificarea anexei la Hotărârea Parlamentului României nr.9/2021 privind aprobarea componenţei nominale şi a conducerii Delegaţiei permanente a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei.

Decizia vine după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, actualul secretar general al Ministerului Educației, Ioana Lazăr, cel mai influent om din instituție în timpul mandatului lui Sorin Cîmpeanu, a primit o prelungire a detașării în această funcție la solicitarea actualului ministru, Ligia Deca, printr-o decizie a premierului prin care ea rămâne pe post până la finalul lunii iunie 2023.

Amintim că Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia din funcția de ministru al Educației, la sfârșitul lunii septembrie, după ce Emilia Șercan a scris pe Pressone.ro că el a plagiat și și-a însușit un material de curs care avea anterior alți autori. El a rămas, însă, în celelalte funcții avute, inclusiv acela de președinte al Agenției Universitare a Francofoniei, deși Universitățile Franței, asociația care reunește instituțiile de învățământ superior franceze, i-a cerut explicit să se retragă din acest post. În noiembrie, el a respins acuzațiile de plagiat, folosindu-se de un raport realizat de comisia de etică a universității pe care o conduce, cu numele autorilor șterse, complicând astfel eventualele încercări independente de a verifica plagiatul.

Exit mobile version