Sindicatele din Educație acuză directorii de școli și inspectorii că intră neanunțați la orele online, peste profesori. FSLI cere ministrului Educației să se respecte planificarea de inspecție

Foto: Pexels.com

Sindicatele din Educație acuză directorii de școli și inspectorii că intră neanunțați la orele online, peste profesori. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ susține, într-o adresă trimisă la minister, că a primit “numeroase sesizări” legate de acest aspect și cere ministrului Educației să transmită în teritoriu precizări astfel încât se respecte planificarea de inspecție.

Sindicatele susțin că inspectorii școlari realizează – pe platformele educaționale – inspecții școlare fără respectarea planificării, iar directorii realizează asistență neanunțată la orele cadrelor didactice. Asta în condițiile în care toate orele din toate școlile se fac de luni, 9 noimebrie, exclusiv online, iar inspecțiile și asistența la ore se fac de asemenea online.

“Federația Sindicatelor Libere din Învățământ vă solicită să transmiteți precizări către inspectoratele școlare și conducerile unităților de învățământ privind respectarea planificări inspecțiilor școlare de specialitate sau inspecțiilor tematice respectiv anunțarea prealabilă a asistenței la ore, realizată de către directorii unităților de învățământ”, se arată în nota depusă la minister de FSLI.

“În ultima perioadă am primit numeroase sesizări de la membrii de sindicat, prin care a fost adusă la cunoștința nerespectarea regulamentului de inspecție a unităților de învățământ preuniversitar aprobat prin Ordinul 5547/2011 și, respectiv a Regulamentului cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ în sensul în care în unitățile de învățământ unde activitatea se desfășoară online, inspectorii școlari realizează – pe platformele educaționale – inspecții școlare fără respectarea planificării, iar directorii realizează asistență neanunțată la orele cadrelor didactice.

În raport de aceste prevederi este evident faptul că nici inspectorii școlari și nici directorii, nu pot să se conecteze pe platformele educaționale în timpul desfășurării de către cadrele didactice activităților didactice în sistem online, fără anunțarea prealabilă a cadrului didactic respectiv”, precizează adresa FSLI.

Reamintim că de luna trecută ministerul la anunțat că inspecțiile de grad și susținerea lucrări metodico-științifice pentru gradul I vor avea loc în acest an școlar exclusiv online, potrivit Adresei 35921/14.10.2020 a Ministerului Educației.

Procedura de inspecție dacă unitatea de învățământ este în scenariul roșu – 100% online

Orice modificare sau eroare de conectare sau alte situații neprevăzute care intervin în organizarea și desfășurarea inspecție se vor semnala de către conducerea unității de învățământ care, împreună cu inspectorul școlar/comisia care realizează inspecția, identifică și adoptă o soluție alternativă pentru finalizarea activității, fapt care se va consemna în documentele de inspecție: proces-verbal, notă, raport”, prevede procedura.

Pentru profesorii care nu au instrumente de desfășurare a lecțiilor online, școala poate asigura gratuit aceste echipamente sau se pot face cursurile din școală

Cadrelor didactice care nu dispun de mijloace adecvate organizării și desfășurării procesului de predare învățare evaluare prin intermediul tehnologiei li se va asigura accesul la echipamentele unității de învățământ, fie prin acordarea cu titlu de folosință gratuită pe perioadă determinată unor echipamente și servicii (conexiune la internet, suporturi de stocare etc), pentru desfășurarea cursurilor online, fie prin facilitarea participării la cursuri din cadrul unității de învățământ, ca în situațiile de scenariu didactic hibrid”, mai scrie în adresa respectivă.

Reamintim că în anul școlar anterior inspecțiile pentru gradele didactice/definitivat au fost anulate, nu au mai fost cerute pentru participarea la examene/concurs pentru perioada în care școala s-a desfășurat exclusiv online, din aprilie până în iunie, în unele cazuri inspecțile fiind echivalate.

Foto: Pexels.com

Exit mobile version