Sindicatele din Educație acuză directorii de școli și inspectorii că intră neanunțați la orele online, peste profesori. FSLI cere ministrului Educației să se respecte planificarea de inspecție

18.899 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Sindicatele din Educație acuză directorii de școli și inspectorii că intră neanunțați la orele online, peste profesori. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ susține, într-o adresă trimisă la minister, că a primit “numeroase sesizări” legate de acest aspect și cere ministrului Educației să transmită în teritoriu precizări astfel încât se respecte planificarea de inspecție.

Sindicatele susțin că inspectorii școlari realizează – pe platformele educaționale – inspecții școlare fără respectarea planificării, iar directorii realizează asistență neanunțată la orele cadrelor didactice. Asta în condițiile în care toate orele din toate școlile se fac de luni, 9 noimebrie, exclusiv online, iar inspecțiile și asistența la ore se fac de asemenea online.

“Federația Sindicatelor Libere din Învățământ vă solicită să transmiteți precizări către inspectoratele școlare și conducerile unităților de învățământ privind respectarea planificări inspecțiilor școlare de specialitate sau inspecțiilor tematice respectiv anunțarea prealabilă a asistenței la ore, realizată de către directorii unităților de învățământ”, se arată în nota depusă la minister de FSLI.

“În ultima perioadă am primit numeroase sesizări de la membrii de sindicat, prin care a fost adusă la cunoștința nerespectarea regulamentului de inspecție a unităților de învățământ preuniversitar aprobat prin Ordinul 5547/2011 și, respectiv a Regulamentului cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ în sensul în care în unitățile de învățământ unde activitatea se desfășoară online, inspectorii școlari realizează – pe platformele educaționale – inspecții școlare fără respectarea planificării, iar directorii realizează asistență neanunțată la orele cadrelor didactice.

În raport de aceste prevederi este evident faptul că nici inspectorii școlari și nici directorii, nu pot să se conecteze pe platformele educaționale în timpul desfășurării de către cadrele didactice activităților didactice în sistem online, fără anunțarea prealabilă a cadrului didactic respectiv”, precizează adresa FSLI.

Reamintim că de luna trecută ministerul la anunțat că inspecțiile de grad și susținerea lucrări metodico-științifice pentru gradul I vor avea loc în acest an școlar exclusiv online, potrivit Adresei 35921/14.10.2020 a Ministerului Educației.

Procedura de inspecție dacă unitatea de învățământ este în scenariul roșu – 100% online

  • Directorul/directorul adjunct al unității de învățământ în care este încadrat cadrul didactic inspectat/candidatul transmite inspectoratului școlar/tuturor membrilor comisiei, cu 3 zile înainte de data programată pentru desfășurarea inspecției, pe e-mail, cu solicitarea confirmării de primire, toate informațiile necesare pentru accesul la platformă sau aplicația informatică utilizată de unitatea școlară în procesul de învățământ, inclusiv link-ul de conectare pentru activitatea online meeting.
  • Inspectorul școlar sau membrii comisiei se vor conecta respectând același algoritm ca și grupa de elevi care învață în sistem online, prin afiliere la clasa/clasele virtuale la care se desfășoară inspecția.

Orice modificare sau eroare de conectare sau alte situații neprevăzute care intervin în organizarea și desfășurarea inspecție se vor semnala de către conducerea unității de învățământ care, împreună cu inspectorul școlar/comisia care realizează inspecția, identifică și adoptă o soluție alternativă pentru finalizarea activității, fapt care se va consemna în documentele de inspecție: proces-verbal, notă, raport”, prevede procedura.

Pentru profesorii care nu au instrumente de desfășurare a lecțiilor online, școala poate asigura gratuit aceste echipamente sau se pot face cursurile din școală

Cadrelor didactice care nu dispun de mijloace adecvate organizării și desfășurării procesului de predare învățare evaluare prin intermediul tehnologiei li se va asigura accesul la echipamentele unității de învățământ, fie prin acordarea cu titlu de folosință gratuită pe perioadă determinată unor echipamente și servicii (conexiune la internet, suporturi de stocare etc), pentru desfășurarea cursurilor online, fie prin facilitarea participării la cursuri din cadrul unității de învățământ, ca în situațiile de scenariu didactic hibrid”, mai scrie în adresa respectivă.

Reamintim că în anul școlar anterior inspecțiile pentru gradele didactice/definitivat au fost anulate, nu au mai fost cerute pentru participarea la examene/concurs pentru perioada în care școala s-a desfășurat exclusiv online, din aprilie până în iunie, în unele cazuri inspecțile fiind echivalate.

Foto: Pexels.com


32 comments
  1. Nu vreau să judec pe nimeni! Sunt fost cadru didactic și consider că dacă nu îți ții ora la clasă, nu trebuie să îți iei salariul. Sunt mulți profesori care nu dădeau pe la clasă nici în vremurile normale, fără pandemie. Cu lunile, nu doar așa o oră, două pe an școlar. Și își luau salariul fără nicio mustrare de conștiință!!! Sunt aceeași care acum in online nu țin orele sau nu le convine că sunt inspectați! Aș vrea să îi vad lucrând la privat măcar o lună, să vedem dacă fac față! Să nu mai spun că nu sunt de acord nici cu orele asincron. Încarcă o fișă cu teme și gata a ținut ora, poate lua banii! Elevul nu este student să poată învăța fără explicații!!!!

    1. ”Elevul nu este student să poată învăța fără explicații!!!!”
      Sa stiti ca e foarte bine ca sunteti doar ”fost” cadru didactic.
      Cat despre impresia ca doar dvs faceti fata ”la privat” (unde, desigur, lucrati direct cu NASA la pregatirea colonizarii planetei Marte), sa stiti ca nu sunteti singura. Sunteti destui cei care, “scapati” dupa mai mult sau mai putin timp din “infernul” invatamantului de stat (ati simtit, nu-i asa, ca nu va reprezinta si ca nu va sunt recunoscute calitatile indiscutabile?), ati atins Nirvana ajungand “la privat”. De la inaltimea caruia dati, acum, prostimii ramase acolo de unde ati plecat, sfaturi intelepte.

      1. De la ” înălțimea” celor care muncesc în producție, să plătească profesorii chiulangii și comozi ca dvs. Acolo unde dacă lipsești o oră nu ești pontat, nu iei bani. Despre asta este vorba.

        1. IMGB? Republica? La ce casierie trebuie sa vin sa-mi iau salariul?
          PS, off topic: pareti, dupa limba de lemn, putin nostalgic. Dor de defilari?

    2. Dacă la privat e greu, de ce nu se face toată lumea profesor? Materialele puse pe grup se discută la următoarea întâlnire. Sau e mai bine să ținem copiii 6 ore cu ochii în monitorul calculatorului/telefonului? Fiți pe pace că cele 2-3 ore (aici sunt optimist) de telefon sau CS/Fortnite tot se vor duce la sfârșit, că stau 6 ore pe Meet, că stau 3. Așa că ne mai gândim noi la sănătatea lor, dacă alții nu. Nu în ultimul rând, dacă nu pui nimic pe clasa virtuală, pot ține eu discursuri peste discursuri pe Meet- tot despre cum nu ne facem treaba se va lega lumea, inclusiv cei care ar trebui să ne poarte grija și care au ajuns să ne amenințe cu desfacerea contractului.

  2. doar profesorii psihopati sau care nu isi fac treaba se tem de inspectia online. iar sindicatele , la banii care ii iau, trebuie sa cumpere si sa dea la toti membrii de sindicat “mijloace adecvate organizării și desfășurării procesului de predare învățare evaluare prin intermediul tehnologiei”

    1. Până și un criminal pornește de la prezumția de nevinovăție, doar profesorii pornesc de la prezumția că nu își fac datoria. Exact de asta nu vreau să fiu inspectat fără voie. Nu îmi plac metodele comuniste

      1. Bravo! Cel mai frumos lucru spus vreodata in apararea unui profesor. Si nu doar frumos, ci si adevarat. Eu, profesorul, nu sunt nici sub control judiciar, nu lucrez in banca, in inchisoare sau hypermarket. Nu lucrez intr-o profesie in care prioritar e sa furi sa violezi, sa omori. Cand voi vedea examene in primarii date cu camere pornite, voi fi de acord sa deschid camera.

  3. Dacă folosiți Gsuite, nicio persoană din afară nu poate intra fără să aibă linkul de conectare și, mai important, fără adresă de e-mail în domeniul școlii dvs. Dacă încearcă să intre cu cont personaj, îi puteți da „deny” foarte simplu. E împotriva GDPR să intre cu conturi neaprobate.

  4. Dacă profesorul predă la oră și își desfășoară activitatea didactică nu are de ce să fie supărat! Însă mulți țin ora în bătaie de joc și de aceea îi deranjează inspecțiile neanunțate!!!

  5. De greva nu sunteți instare, va dezbina astia ca de obicei si o sa ramaneti iar de caruta.
    Va umplut de sporuri si mariri ” taieri” , v-o meritati ca sunteti cei mai dezbinati si mulți…

      1. Bah, esti destept sau te faci? Pe ce baza sa ma sanctioneze daca fac online sau nu cand nu am semnat niciun contract de munca, niciun act aditional, nicio fisa a postului de 1 an si 2 luni?? Se semneaza in 2 exemplare dupa ce accepti ca iti asumi niste lucruri scrise acolo.

    1. Linkurile le are toată lumea de la elev,părinți,dirigintă,directori si inspectori.Poate sa intre cine vrea si doar cu codul de la clasă , si asa eram “vizitati” video-audio oricand de directori și nu numai.Acolo unde erau camerele în cabinetul anex putea oricine sa verifice ora oricui.Crezi ca inventez?Pe verificate.

    2. Linkurile de conectare se fac de obicei pe grupuri de retele de socializare unde si directorul sau directorul adjunct sunt si ei, fiind cadre didactice din grup. E suficient sa dea ei linkul. Si il dau. Ca 3/4 dintre ei sunt pusi politic si le tremura chi..lotii in fata partidului. Niste oameni fara coloana vertebrala.

    3. Te obliga directorul sa pui link pe classroom și administratorii, directorii, etc. sunt titulari de curs, deci au drepturi mai mari asupra activitatii desfășurate și asupra materialelor postate de profesori.

  6. Inspectiile anuntate, asa cum nu o fac nici in alte domenii, nici in invatamant nu ofera o imagine reala asupra sistemului respectiv. Sa fim realisti! Stim cu totii ca, in mod normal, e rar cand o ora de curs se desfasoara asa cum se desfasoara in cadrul unei inspectii anuntate, asa cum si un spital, spre exemplu, arata de cele mai multe ori diferit fata de cand o inspectie a fost anuntata in prealabil.

      1. Ii doare n …pe ei de acordul tau. Ia codul de la directorul politruc si gata. Ca daca esti director cu cap pe umeri nu l dai.

      2. Într-adevăr, pe meet, gsuite, dacă elevul nu este în classroom, nu poate intra decât cu acceptul meu. Poate pe alte platforme e altfel?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

INTERVIU Profesorii trebuie să fie mult mai informați decât elevii în privința drogurilor, altfel nu mai au nici o autoritate în fața lor / Într-un caz de suspiciune de consum de droguri, prima intervenție a profesorului trebuie să fie cu copilul pentru că responsabilitatea profesorului este în primul rând față de bunăstarea copilului, spune psihoterapeutul Bogdana Păcurari

“Pentru a putea recunoaște semnele unui elev care consumă droguri, un profesor ar trebui să fie instruit despre ce droguri există, cât de periculoase sunt, care sunt efectele asupra creierului…
Vezi articolul

UPDATE Dezbatere pe rezultatele de la simularea Bacalaureatului, anunțată de CCD Galați și Proiectul MERITO, miercuri. Sunt așteptați profesori, directori, părinți și elevi, iar înscrierile sunt încă deschise

UPDATE În urma publicării, marți, a rezultatelor complete la examenele de simulare a Bacalaureatului şi a analizei rezultatelor pe itemi, centralizată la nivel naţional, dezbaterea organizată de Casa Corpului Didactic…
Vezi articolul

Această distincție nu este numai a mea, ci a colegilor mei excepționali și a copiilor mei, a elevilor mei, pentru că până la urmă acesta este rostul nostru, al profesorilor – Mirela Tanc, după ce a primit Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler și a dus la Cotroceni lucrările elevilor săi

„Sunt mulți profesori din țara aceasta, nu doar profesori slabi, sunt și profesori excepționali și mulți care sunt anonimi. Cum spuneam, le dedic această distincție și lor, pentru că e…
Vezi articolul

Ce fac contabilul școlii, administratorul, secretarul sau bibliotecarul. Explicații pentru premierul Ludovic Orban într-o scrisoare comună a tuturor sindicatelor din Educație în care-i cer să nu bage în șomaj tehnic personalul administrativ

Toate cele trei federații sindicale din Educație, FSLI, FSE Spiru Harte și Alma Mater, au trimis o scrisoare comună premierului Ludovic Orban în care-i cer acestuia să nu trimită în…
Vezi articolul

Cu 60 de ore înainte de greva generală a profesorilor, Ministerul Educației anunță că ia „toate măsurile legale din domeniul său de competență“ pentru a evita declanșarea conflictului de muncă pe 22 mai

Vineri seara, cu 60 de ore înaintea debutului primei greve generale din ultimii 17 ani, din Învățământ, Ministerul Educației anunță într-un comunicat de presă că „ia toate măsurile prevăzute de…
Vezi articolul