Sistem de evaluare a sănătății mintale a cadrelor didactice cu psihiatri și monitorizarea anuală a avizelor, soluția dată de noul secretar de stat în Ministerul Educației, Antoneta Bolchiș, pentru profesorii agresivi / Profesorii care fac ancheta, să nu fie din școala în care predă agresorul

Antoneta Bolchiș / Sursa foto: Facebook

Cadrele didactice ar trebui evaluate de psihiatri într-un sistem care să includă și monitorizarea anuală a avizelor date de specialiștii în sănătate mintală, potrivit unei propuneri făcută de Antoneta Bolchiș, secretar de stat din Ministerul Educației. La o conferință organizată de Școala 9 oficialul a fost întrebat „ce planuri are Ministerul Educației cu profesorii agresivi”, iar aceasta a prezentat două posibile soluții, după care a spus că este deschisă și la alte propuneri pe care i le va prezenta ministrului și apoi va reveni.

În plus, Bolchiș a mai spus că „recomandabil” ar fi ca profesorii sau personalul care recercetează aceste cazuri de abuz să nu fie colegi în școală cu profesorul acuzat de abuz, pentru a fi o anchetă imparțială.

„S-ar putea opta pentru un sistem de evaluare a sănătății mintale a cadrelor didactice de către personal medical specializat în psihiatrie, din instituțiile sanitare autorizate, care să-și asume monitorizarea anuală a avizelor medicale date. Al doilea aspect recomandabil ar fi ca personalul didactic care cercetează abaterea cumulativ cu toate condițiile prevăzute în articolele legislative să nu facă parte din colectivul de profesori unde predă, unde are loc acea abatere disciplinară, deoarece relațiile colegiale, cordiale nu permit întotdeauna o evaluare coerentă și corectă, fără implicații personale. Personalul din exteriorul unității de învățământ ar manifesta neutralitate, echidistanța, imparțialitate.

Întrebată cum va aplica concret acest lucru, secretarul de stat a răspuns că de la început a spus că „intervenția aceasta se face în baza expertizei mele ca și cadru didactic, experiențiez acest nou rol socio-profesional de secretar de stat, trec într-un joc de rol al unui elev de conștiincios, adică voi nota toate întrebările domniei voastre, toate sugestiile și propunerile pentru a-l informa pe domnul ministru, după care vom reveni cu alte intervenții pertinente strict pe informațiile solicitate de dumneavoastră”, a precizat Antoneta Bolchiș.

În conferință organizatorii au prezentat date care arată că în ultimii doi ani au fost anchetate 392 de cadre didactice pentru abateri disciplinare.

Antoneta Bolchiș (PSD) a fost numită în funcția de secretar de stat la Ministerul Educației, la începutul lunii aprilie. Aceasta era psiholog școlar la Liceul Teoretic „Ioan Buteanu” din Șomcuta Mare.

Potrivit CV-ului, aceasta a fost inspector școlar pentru activități extrașcolare, cu atribuții pentru învățământ special și purtător de cuvânt la Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, în perioada 2019-2020.

Exit mobile version