Sistem de evaluare a sănătății mintale a cadrelor didactice cu psihiatri și monitorizarea anuală a avizelor, soluția dată de noul secretar de stat în Ministerul Educației, Antoneta Bolchiș, pentru profesorii agresivi / Profesorii care fac ancheta, să nu fie din școala în care predă agresorul

18.110 vizualizări
Antoneta Bolchiș / Sursa foto: Facebook
Cadrele didactice ar trebui evaluate de psihiatri într-un sistem care să includă și monitorizarea anuală a avizelor date de specialiștii în sănătate mintală, potrivit unei propuneri făcută de Antoneta Bolchiș, secretar de stat din Ministerul Educației. La o conferință organizată de Școala 9 oficialul a fost întrebat „ce planuri are Ministerul Educației cu profesorii agresivi”, iar aceasta a prezentat două posibile soluții, după care a spus că este deschisă și la alte propuneri pe care i le va prezenta ministrului și apoi va reveni.

În plus, Bolchiș a mai spus că „recomandabil” ar fi ca profesorii sau personalul care recercetează aceste cazuri de abuz să nu fie colegi în școală cu profesorul acuzat de abuz, pentru a fi o anchetă imparțială.

„S-ar putea opta pentru un sistem de evaluare a sănătății mintale a cadrelor didactice de către personal medical specializat în psihiatrie, din instituțiile sanitare autorizate, care să-și asume monitorizarea anuală a avizelor medicale date. Al doilea aspect recomandabil ar fi ca personalul didactic care cercetează abaterea cumulativ cu toate condițiile prevăzute în articolele legislative să nu facă parte din colectivul de profesori unde predă, unde are loc acea abatere disciplinară, deoarece relațiile colegiale, cordiale nu permit întotdeauna o evaluare coerentă și corectă, fără implicații personale. Personalul din exteriorul unității de învățământ ar manifesta neutralitate, echidistanța, imparțialitate.

Întrebată cum va aplica concret acest lucru, secretarul de stat a răspuns că de la început a spus că „intervenția aceasta se face în baza expertizei mele ca și cadru didactic, experiențiez acest nou rol socio-profesional de secretar de stat, trec într-un joc de rol al unui elev de conștiincios, adică voi nota toate întrebările domniei voastre, toate sugestiile și propunerile pentru a-l informa pe domnul ministru, după care vom reveni cu alte intervenții pertinente strict pe informațiile solicitate de dumneavoastră”, a precizat Antoneta Bolchiș.

În conferință organizatorii au prezentat date care arată că în ultimii doi ani au fost anchetate 392 de cadre didactice pentru abateri disciplinare.

Antoneta Bolchiș (PSD) a fost numită în funcția de secretar de stat la Ministerul Educației, la începutul lunii aprilie. Aceasta era psiholog școlar la Liceul Teoretic „Ioan Buteanu” din Șomcuta Mare.

Potrivit CV-ului, aceasta a fost inspector școlar pentru activități extrașcolare, cu atribuții pentru învățământ special și purtător de cuvânt la Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, în perioada 2019-2020.


27 comments
  1. Evaluarea aceasta o veti pilota (ca asa e moda in exprimare) incepand cu clasa politica, cu Parlamentul, Guvernul si Presedentia?

  2. Oameni, profesori, elevi si părinți distrusi de sistemul de învățământ spune:

    Evaluat, de catre cine? Da catre niste incompetenti? Distrug scoala si procesul de învățare. Le dau coarne unor elevi care nici in scrie bine in romana nu stiu, mai au catevunul si cate un retard mintal si-i mai trec si bacul asa pe ochi frumoși. Sa va fie rusine, va bateți joc de profesori. Vreți sa aveti o Romanie in care toata lumea poate fi dusa de nas. Voi, cei sus pusi, iesiti din sistemul de învățământ, cei care aveți facultati de unde ati primit doar diploma fara sa treceți pragul facultatiii. Jos cu Spiru si alte facultati fantome si lasati elevii sa fie invatati de catre profesori , nu mai imbranciti profesorii. Corupti ce sunteți pana-n vene. O primiti voi pe cealaltă lume.

  3. Nu va e rusine? Agresati cadrele didactice intr-una si lasati toate ciurucurile, elevi cu probleme mintale, elevi care nu sunt dispuși sa invete sa intre in scoli si apoi ii treceti bacul ca si cum le-ar sti pe toate si acei elevi nu stiu nici sa scrie corect in romana. Nu sunt de vina elevii in mod direct,, sunteți de vina voi care implementati tot felul de idei proaste prin care rediceri respectul elevului fata de profesor si reduceti calitatea învățământului, lasand pe toti retarzii sa se puna in banci. Sa va fie rusine. Va bateți joc de profesori.

  4. Mai bine s-ar face evaluarea elevilor agresivi, cu recomandări de a nu mai fi primiți la școală până la încheierea tratamentului. Sunt cadru didactic și trebuie să spun că sunt clase la care nu poți să-ți predai ora din cauza unor elevi care vorbesc permanent, râd, se bat, umblă prin clasă, se bat în pauze de față cu profesorii de serviciu, răspund urât, și nu ai măsuri la îndemână pentru ca ei să fie pedepsiți corespunzător. Nu mai există respect din partea copiilor. Este vorba de școlile din localitățile unde sunt preponderent rromi, nu vorbesc de toate școlile. Dar nu asta contează, noi profesorii nu merităm respect din partea elevilor? Mie un elev mi-a zgâriat o dată mașina, l-a certat puțin poliția și atât. După voi, elevul te poate lovi, iar tu nu. Întâi vedeți de disciplina elevilor și dați posibilitate profesorilor să poată pedepsi pe cei care nu ascultă, cu măsuri legale, apoi veți putea rezolva și cele legate de agresivitatea profesorilor. Vă asigur că profesorii nu sunt bolnavi la cap, dar sistemul te pune în situația de a nu-ți putea apăra demnitatea.

    1. Da, ar trebui sa fie suspendat până va fi reevaluat și va avea un rezultat de trecere. Și da, din comentarii rezultă că este nevoie urgenta de aceste evaluări. Un profesor comenta că nu poate să-și pedepsească elevii ” în mod corespunzător” și ca “elevul poate să-l lovească, dar el nu”!

  5. Citind comentariile, bănuiesc ca toate aparțin unor cadre didactice. Altfel nu îmi explic de undee reticenta de a fi evaluat. Pt ca doar despre atât am citit ca se menționează în articol. Evaluare. Eu sunt părinte care a activat și în CA-ul unei scoli. Cu surprindere am aflat ca daca nu se trece evaluarea de la medicina muncii dpdv psihologic, tot ceea ce poate face conducerea scolii este ca, alături de medicul care a făcut evaluarea, sa recomande evaluarea psihologica/psihiatrica și tratamentul. Între timp cadrul didactic își păstrează orele. Șocant pt mine ca părinte. Tot șocant este și limbajul comentatorilor anteriori. Dacă ăștia sunt pedagogii copiilor noștri, sa nu ne miram ca se plâng de pierderea respectului copiilor.

  6. La controlul anual suntem evaluati de psihiatrii. La scoala la noi vine un medic si un psihiatru cu care dam testarea.Prostii care ne conduc nu cunosc legea. Si e clar ca mai scapa cate unul la testare ca daca ar fi sistemul perfect nu ar mai fi sinucideri.

  7. Dar, pentru elevii și parintii agresivi si fara gram de respect, ce masuri luați, doamna împreună cu ministrul dumneavoastră ? Ca pe mine, una nu ma reprezinta d nul Câmpeanu … Poate pe dumneavoastră să va reprezinte… Pentru medici, polițiști,… etc. Când le punem si lor psihiatru si monitorizare, pentru că abuzuri sunt peste tot nu doar in învățământ… Până și la ghiseul unde platim impozitele suntem agresați… Pentru profesori întotdeauna găsiți pedepse, dar niciodată bani… Pai, cum mai doamna de 3 ani de zile se tot amana legea salarizării pentru profesori, dar pentru medici, politisti… se găsesc bani întotdeauna înaintea lor… De la profesori aveti doar pretenții, in rest… 0…Doamna lucram cu copii cu boli psihice si probleme grave de comportament … In loc să lasati scolile speciale, care ii ajutau cu adevărat pe acesti copii, ati vrut sa i integrati in scoli de masa… Noi, nu suntem nici psihologi, nici psihiatrii si nu am fost pregatiti sa lucram cu asemenea copii… Stresul este imens pentru noi… Platiti-ne in plus macar, dacă tot ni i impuneti la clasa… La scolile speciale era un învățător la 6-7 copii, nu la 25 de copii in clasa… E in dezavantajul tuturor, domnilor… Si pentru invatator si pentru copil…

  8. Dar soluția pentru elevii agresivi cu colegii lor si/sau cu profesorii?
    S-a gândit Ministerul Educatiei la scoli speciale pentru elevii cu boli psihice, recunoscute sau nu de catre parinti?
    Sau așteaptă ca un astfel de elev sa bage intai cutitul intr-un coleg sau intr-un profesor, ca sa modifice Regulamentul?

  9. La Școala Gimnaziala Bilciuresti o profesoara agresiva de Lb romana care are dosar penal Inspectoaratul Școlar Dambovita a considerat ca ar fi bine sa ii dea o FUNCȚIE DE CONDUCERE.
    Deci la cine este problema????

    Doamna secretar faceți controale legale, nu vorbe….🤔🤔🤔

  10. Sunt profesori care au sigur nevoie de psihiatru, să fie evaluați și tratati. După care să fie scoși la pensie de boală, așa cum sunt calificați copiii cu CES, așa să fie și ei calificați cei cu nevoi speciale, să fie luați în râs și tratați urât cum sunt batjocoriți unii copii care nu pot înțelege aberațiile pe care le predau unii dascăli plictisiți de viață și mereu nemulțumiți. Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului, dacă mergem, pe cine dă cu piatra???

    1. Aiurea, analiza sistemului de învățământ arată că nu se dorește ordine, ci anarhie, bătaie de joc, influențe, nedreptate și la toate aacestea profesorul e martor zi de zi. Daca un copil e al cuiva din cei care au influență în școală, poate sa te și lovească că tot tu ești de vina, că profesor. Daca directorul face abuzuri și compromisuri urate și doar controlează abuziv și are un management prost, tot profesorul e de vina? Directorii nu răspund deloc. Sunt directori care au probleme de conștiință grave și fac probleme profesorilor care au cât de cât demnitate și care spun adevărul și sunt trași la răspundere pentru adevăr. Sistemul de învățământ astăzi are multiple fațete de fapt de fațadă face cate un bine și în realitate face mult rău, sau mai mult rău decât bine, lovește pe profesorul care sta in banca lui, e modest și își vede de treabă. Încurajează agresiunea și mediocritatea.

  11. Bestiarul MEN e completat de tanti care “experientiaza” si se ghidușește in “jocuri de rol”. Freud de la Somcuta Mare a pus ochii pe “profii tra la la”!

    1. SUPERB !!! Superb comentariu, dar credeti că o astfel de individă înțelege?? Sau alții ca ea? Este periculos de redusă această individa….

  12. Ca de obicei noi facem din excepție normă.
    Pt câteva uscături vor probabil să fie evaluați sute de mii de dascali?
    Pe banii cui?
    Rezonabil vorbind cand pot evalua cei cativa medici dintr-un județ mii de profesori?

    Acești politruci sunt tot mai rupți de realitatea din școală si din societate.

    P.S. Dacă mă gândesc bine nici legea nu o cunoaște.
    Legea actuală permite evaluarea psihiatrică la cererea conducerii școlii când există modificări importante in comportamentul unui profesor.
    P.P.S.
    Distrugerea programatică a sistemului este făcută prin astfel de sinecuri.

    1. Sunt destul de multi profesori care nu prea au ce cauta la catedra desi sunt titulari. Fie sunt agresivi fie sunt paraleli cu realitatea si conducerea niciunei școli nu se autosesizeaza deoarece fie profesorul respectiv are pile, fie din mila intr-o oarecare masura

  13. Credeti ca aceasta doamna “ca și cadru didactic” are nevoie de un control psihiatric?

    Doamna secretar de stat “experiențează”, daca am citit bine, si face “joc de rol”?
    O sa-l intreaca pe Campeanu la prostii si pretiozitati debitate.

    Doamne ajuta!

    1. Ati remarcat si dvs??? Persoana asta este periculos de redusă și “dusă”, problema este că sunt indivizi care-i susțin insultele și aberațiile (a se citi o parte din mesaje). [comentariu editat pentru a elimina majusculele]

  14. Amuzant, doamna respectivă nu cunoaște drepturile omului. De boli profesionale a auzit?Să ferească Dumnezeu instituția de învățământ care se leagă de acest aspect, la CEDO pierde fără greutate procesul intentat. Doamnă dragă, rezolvă modalitățile de recuperare a acestor persoane și după poți veni cu evaluări….

  15. Medicul de Medicina Muncii nu mai e capabil să detecteze problemele comportamentale, acum e nevoie direct de psihiatru.

    Ministrul are nevoie el însuși de o evaluare. Poate îi amintește cineva că o persoană cu un ciocan vede în jur numai cuie. D-na Bolchiș a primit un ciocan cadou și acum nu știe ce să facă cu el. Din păcate, dacă aceștia sunt oamenii ministrului Educației, nu e de mirare că nu sunt capabili a construi, ci doar a distruge, fără a avea un plan de viitor.

    1. Lipsa de ocupatie, bagare in seama ca sa-si justifice salariul imens. Exact ca parlamentarii aia sau consilierii locali care la fiecare sedinta aduc in discutie cate o trasnaie ca sa spuna ca au avut luari de cuvant. Fix asa o vad pe madama asta cu minte obosita. Plictisita maxim si cautand tipuri de jocuri sa se mai distreze. “Vomita” in presa gandurile ei de noapte in pijamalute roz ca sa arate ce justitiara e ea. We don’t fucxxin’ care. Stim toti cum ai ajuns acolo sus. Nu te mai obosi sa ne faci sa credem ca muncesti. Nu tine!

    2. Trebuie sa aiba si psihologii/psihiatrii de lucru, sa castige si ei o paine cumva! Sunt foarte multi!

      Sa-i vedem pe el la clasa, cu 28-36 de elevi pe cap (contrat legii), dintre care 6 cu CES nedeclarat, ca la liceu “se pierd”; cu situatia telefoanelor mobile scapate de sub control; provenind din medii in care cearta si scandalul sunt un mod de dialog!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like