Site-ul study-in-romania.ro, pentru studenții străini care vor să învețe în România, a rămas neschimbat din 2002, de când a fost inaugurat. Tot Ecaterina Andronescu era ministru

Scheletele Educației românești bântuie internetul. Dacă un student străin vrea să vadă ce-i propune România în materie de studii superioare, ajunge pe portalul study-in-romania.ro. Acesta este intact, exact ca în ziua inaugurării sale – 9 decembrie 2002, când la minister era aceeași Ecaterina Andronescu. Atunci era la primul mandat de ministru al educației (28 decembrie 2000 – 19 iunie 2003), în perioada guvernului Adrian Năstase, acum este la al patrulea mandat.

Descrierea României pentru tinerii străini care ar ajunge pe acest portal dedicat lor este și ea rămasă exact din acea vreme, a anilor 2000. Între timp doar câteva lucruri s-au schimbat.

Prima captură păstrată în arhiva internetului arată că site-ul a rămas neschimbat

 

Cu o suprafață de aproape 238,000 de metri pătrați și o populație de 22,5 milioane de locuitori, este una dintre țările de mărime medie ale Europei. Vecinii României sunt Moldova, Ukraina, Ungaria, Iugoslavia, Bulgaria și Marea Neagră. 

Romania este o republică semi-prezidențială, cu un parlament bi-cameral, care se pregătește să se alăture Uniunii Europene. După ultimele alegeri (sfârșitul anului 2.000), cele mai importante partide politice sunt următoarele: Partidul Social-Democrat, Partidul Romania Mare, Partidul Național Liberal, Partidul Democrat și Uniunea Democrată a Maghiarilor din România.

Moneda națională este leul (1 USD = 32,500 ROL în martie 2002).”

Între timp, fără să existe vreo explicație, în 2015 a fost inaugurat un alt portal, studyinromania.gov.ro, care acum este site-ul oficial destinat studenților străini care vor să învețe în România. A fost inaugurat de de șeful UEFISCDI, Adian Curaj, ca proiect al Unității Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării, instituție pe care o conducea. Adrian Curaj a devenit, în 2016, ministru al Educației, iar după terminarea mandatului acesta a revenit la UEFISCDI. Puteți citi aici câteva declarații despre platformă, într-un interviu acordat Marketwatch. Nu se știe de ce a fost abandonat study-in-romania.ro. Este surprinzător faptul ca niciun ministru din cei 14 care au urmat după primul mandat al Ecaterinei Andronescu, nu s-a atins de acest site. Potrivit ROTDL domeniul a fost înregistrat prin ICI (Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică)  pe 11.03.2002 și este valabil până pe 10.07.2021.

Iată cum arată noul portal.

Acum doi ani erau înregistrați în România peste 25 de mii de studenți străini.

FOTO: captură study-in-romania.ro/studyinromania.gov.ro

Exit mobile version