Situația în căminele studențești din România: o mașină de spălat pentru 58 de studenți, un loc de preparare a hranei pentru fiecare 75 de studenți, curățenie zilnică în doar 6% dintre căminele universităților participante la o analiză pe această temă – ANOSR

Complex cămin studențesc Regie / Foto: Google Maps

În doar 6,3% dintre căminele celor aproape 40 de universități românești participante la o analiză a Alianței organizațiilor studențești (ANOSR) se desfășoară zilnic servicii de curățenie. Tot în cămine, o mașină de spălat rufe e folosită în medie de către 58 de studenți, iar un oficiu de preoarare a hranei – de peste 75 de studenți, conform cercetării citate, publicate miercuri de ANOSR:

Aceasta arată, totodată, lipsa de adaptare la nevoile studenților cu dizabilități locomotorii, în cazul căminelor aparținând unui număr mare de instituții de învățământ. Astfel, doar jumătate dintre universitățile civile participante (16 din totalul de 33) nu au nicio cameră adaptată pentru nevoile acestor studenți. Iar jumătate dintre căminele universităților respondente (52,5%) nu au rampe de acces.

În anul universitar anterior (2022-2023), analiza precizează că universitățile au putut soluționa 77% dintre cererile de cazare în cămine. Iar în cazul a 3 universități studenții aveau nevoie să cheltuie peste 60% din cuantumul bursei sociale pentru a-și acoperi taxa de cazare.

Principalele date din raportul ANOSR, scoase în evidență de organizație:

Printre recomandările și propunerile ANOSR cu privire la căminele studențești:

Citește și:
Doar două universități românești au și strategii distincte de dezvoltare durabilă, și măsuri de verificare că strategiile nu rămân doar pe hârtie / Două din cinci universități nu au măsuri de reducere a consumului de hârtie, prin digitalizare – analiză realizată de Alianța organizațiilor studențești
Exit mobile version