Sorin Ion, Ministerul Educației: Între 60% și 70% dintre angajații din școli participă la grevă, amplitudinea protestului este importantă. Nu luăm în calcul înghețarea anului școlar în niciunul dintre scenariile noastre. Tehnic, mediile elevilor se pot încheia cu notele acumulate până în luna mai

Sorin Ion / Foto: UVT

Înghețarea anului școlar nu este luată în calcul în niciun scenariu, spune secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion. Acesta a declarat la Radio România Actualități că sunt între 60-70% dintre angajații din școli în grevă generală în acest moment și că Ministerul Educației nu va face publice listele cu procente de participare, pe școli, pentru că ar putea duce la o etichetare a unităților de învățământ. Cifrele sindicatelor arată un procent de participare de aproximativ 72% doritori de participare la greva generală.

Secretarul de stat a explicat că în toate scenariile luate în calcul la Ministerul Educației este luată în considerare o grevă de câteva zile, nu una de câteva săptămâni.

Întrebat ce arată centralizarea Ministerului Educației, cu privire la participarea angajaților din școli la greva generală, Sorin Ion a explicat că instituția nu va publica datele detaliate pe școli pe care le-a centralizat pentru a monitoriza protestele. Aceasta a spus că „din datele noastre, procentele sunt ceva mai mici, sub 70%. Pot să vă spun între 60 și 70%, care e nerelevant din punctul ăsta de vedere. Oricum, amplitudinea mișcării de protest este una importantă”.

Redăm fragmente din declarațiile lui Sorin Ion:

Sorin Ion: „Pe noi ne-a interesat ca cel puțin începând de astăzi, activitatea în școli să se desfășoare fără riscuri pentru copii, pentru că să știți, sunt situații total diferite, în sensul că avem unități de învățământ în care se desfășoară activitatea absolut normal, nu există nicio persoană în grevă, dar avem și la polul opus unități de învățământ în care tot personal este în grevă. Ei bine, lucrurile se tratează diferit. De fapt, cele mai multe școli sunt cele în care o parte din personal protestează prin grevă, iar altă parte este la activitate.

Și vineri și astăzi am avut întâlniri cu inspectorii școlari generali. Probabil că până la sfârșitul zilei vom mai face încă una, pentru că încercăm să țină situația sub control. Repet, prioritatea noastră fiind asigurarea siguranței copiilor, pentru că în cele din urmă este focul principal”.

Moderator: Este scopul principal, spuneți dvs. asigurarea siguranței elevilor, dar se pune problema felului în care se va încheia acest an școlar. Adică o bună parte dintre elevi nu fac ore. În consecință, procesul educațional e blocat. Nu primesc note, nu li se încheie mediile, nu fac cursurile care au rămas. Ce ce se întâmplă cu ei?

Sorin Ion: „Acesta ar fi un scenariu pesimist. Dacă acțiunea de protest va dura o d-două, trei, atunci toate aceste lucruri sunt rezolvabile. Să nu uităm că începând de anul acesta mediile se încheie o singură dată pe an. Prin urmare, în luna mai, când vorbim, avem acumulate note calificative pe întreg anul școlar. Deci, tehnic, dacă vorbim încheierea situației școlare n-ar trebui să fie o problemă. Evident, așa cu două-trei săptămâni, chiar patru în minus, nu ne gândim încă la un astfel de scenariu. Niciodată n-am luat în considerare o acțiune de protest care să dureze atât. Suntem în continuare deschiși la dialog, știți foarte bine, chiar dacă rezultatul întâlnirii de ieri n-a fost cel scontact de către reprezentanții profesorilor, deschiderea la dialog există în continuare și eu, unul, sunt optimist că vom găsi o soluție de comun acord”.

(…) Dacă mă întrebați pe mine, nu știu să existe vreun precedent și nici o definiție foarte clară a înghețării anului școlar. Nu, nu, nu ne gândim la asta în niciun scenariu de lucru”.

Articol în curs de actualizare

Exit mobile version