Sorin Ion, secretar de stat în ministerul Educației: Nu intenționăm să promovăm în Statutul elevului mustrarea în fața clasei

Sorin Ion / Foto: ISJ Iași

Secretarul de stat în ministerul Educației, Sorin Ion, a declarat pentru site-ul educațieprivată.ro că ministerul nu intenționează să includă în Statutul Elevului mustrarea în fața clasei, prevăzută în proiectul publicat miercuri pe surse de Edupedu.ro. Amintim că proiectul ar fi trebuit să intre în discuția Comisiei de Dialog Social joi, 22 decembrie, dar a fost retras de la dezbatere, fără explicații.

Secretar de stat din ministerul Educației pentru învățământul preuniversitar, Sorin Ion spune despre proiectul privind Statutul Elevului că ”documentul la care se face referire e un document de lucru. Asta înseamnă că include toate propunerile pe care le-am primit. Nu înseamnă că ceva de acolo e ceva aprobat. În Comisia de Dialog Social vom elimina ce nu e în regulă. De exemplu, nu intenționăm să promovăm în Statutul elevului mustrarea în fața clasei, care a produs atâta neliniște. Am preferat să amânăm dezbaterea tocmai pentru că au fost primite multe propuneri, pentru a avea timp să le discutăm și înainte de întrunirea Comisiei de Dialog Social”, a declarat Sorin Ion.

Amintim că, în prezent, mustrarea elevilor în fața clasei ca formă de sancțiune este interzisă, în orice context, dar noul Statut al Elevului, obținut pe surse de Edupedu.ro, menționează reintroducerea acestei forme de sancțiune. Concret, ordinul ar urma să modifice alin. (6) de la art. 16 astfel: “Sancţionarea elevilor sub forma mustrării se poate face în faţa colectivului clasei”.

Senatorul USR Ștefan Pălărie remarcă pe pagina sa de Facebook că proiectul privind Statutul Elevului are elemente ce “aduc aminte nu de Comunism, ci de Evul Mediu – cu mustrarea elevilor în fața clasei, cu obsesia de a pedepsi elevii. Sunt acolo niște propuneri de sancționare a elevilor care ar trebui discutate, de fapt, real, cu psihologi specializați pentru vârsta minorilor și apoi să fie propuse niște instrumente care să fie funcționale, cu accentul pe partea de consiliere”. – Mai multe detalii aici

Exit mobile version