Senatorul USR Ștefan Pălărie, despre propunerea ca elevii să fie mustrați în fața clasei, din proiectul noului Statut al Elevului: Propunerile de sancționare a copiilor trebuie discutate cu psihologi specializați pentru vârsta minorilor

2.434 de vizualizări
Foto: Ștefan Pălărie
Senatorul USR Ștefan Pălărie scrie, despre proiectul pentru noul Statut al Elevului, că “elementele din el aduc aminte nu de Comunism, ci de Evul Mediu – cu mustrarea elevilor în fața clasei, cu obsesia de a pedepsi elevii”. Pe pagina sa de Facebook, Ștefan Pălărie precizează că propunerile de sancțiuni ar trebui discutate, de fapt, “cu psihologi specializați pentru vârsta minorilor și apoi să fie propuse niște instrumente care să fie funcționale, cu accentul pe partea de consiliere”.
  • Amintim că proiectul, care trebuia dezbătut joi, 22 decembrie, a fost retras de pe ordinea de zi a Comisiei de Dialog Social la scurt timp după ce Edupedu.ro a scris despre reintroducerea mustrării în fața clasei, ca propunere în proiect. – Detalii aici

În prezent, mustrarea elevilor în fața clasei ca formă de sancțiune, este interzisă, în orice context, dar noul Statut al Elevului obținut pe surse de Edupedu.ro menționează reintroducerea acestei forme de sancțiune. Concret, ordinul ar urma să modifice alin. (6) de la art. 16 astfel: “Sancţionarea elevilor sub forma mustrării se poate face în faţa colectivului clasei”.

Senatorul USR Ștefan Pălărie remarcă pe pagina sa de Facebook că proiectul privind Statutul Elevului are elemente ce “aduc aminte nu de Comunism, ci de Evul Mediu – cu mustrarea elevilor în fața clasei, cu obsesia de a pedepsi elevii. Sunt acolo niște propuneri de sancționare a elevilor care ar trebui discutate, de fapt, real, cu psihologi specializați pentru vârsta minorilor și apoi să fie propuse niște instrumente care să fie funcționale, cu accentul pe partea de consiliere”.

  • Amintim, Edupedu.ro a scris că inspectoratul școlar Ilfov a redactat un ghid pentru prevenirea și monitorizarea violenței în școli, în care consilierea psihologică este penultima măsură în cazul violențelor ușoare și grave. – Detalii aici

Senatorul USR amintește și de faptul că, după ce s-a decis în noul ROFUIP că un elev nu mai poate fi exmatriculat, acum în noul Statul al Elevului “se încearcă o compensare a ei (n. red. a exmatriculării), dar nu este ceva gândit, ci este ceva permanent reactiv. Și profesorii și școlile au nevoie de instrumente, de la blânde până la severe, dar ele trebuie discutate cu partenerii sociali, elevii și părinții. Regulile trebuie stabilite și apoi vegheată să fi oprită orice formă de alunecare, de abuz, în aplicarea lor.

E absurd să fie politizate inclusiv aceste decizii. Ele ar trebui făcute de către un grup de specialiști care a fost delegat să se pronunțe asupra modificărilor la Statutul Elevului. Această politizare excesivă înnebunitoare nu face decât să îndepărteze cetățeanul în relația cu statul”, scrie Pălărie.

Senatorul mai subliniază că aceste decizii trebuie bine gândite, nu grăbite, mai ales nu trebuie luate în timp ce ministrul Educației nu este în țară.

“Vedem că nu doamna ministru Ligia Deca conduce ministerul educației. Tot batalionul de oameni lăsați în urmă de domnul Cîmpeanu face legea în minister. Nu ne face bine această grăbire, în timp ce inclusiv ministrul este plecat într-o delegație în Coreea de Sud. Cineva care vine cu idei atât de idioate ar trebui izolat a doua zi, să nu mai poată să ajungă să dezonoreze un întreg minister, un guvern. E chiar și asta o formă de bullying a statului în relația cu cetățeanul, cu astfel de inițiative proaste”, mai scrie Ștefan Pălărie.

Declarația integrală a senatorului USR, Ștefan Pălărie:

Chiar dacă proiectul pentru noul Statut al Elevului a fost retras de pe ordinea de zi a Comisiei de Dialog Social, elementele din el aduc aminte nu de Comunism, ci de Evul Mediu – cu mustrarea elevilor în fața clasei, cu obsesia de a pedepsi elevii. Sunt acolo niște propuneri de sancționare a elevilor care ar trebui discutate, de fapt, real, cu psihologi specializați pentru vârsta minorilor și apoi să fie propuse niște instrumente care să fie funcționale, cu accentul pe partea de consiliere.

Vă dau un singur exemplu de lucru făcut aiurea: după eliminarea exmatriculării, o decizie pripită, acum se încearcă o compensare a ei, dar nu este ceva gândit, ci este ceva permanent reactiv.

Și profesorii și școlile au nevoie de instrumente, de la blânde până la severe, dar ele trebuie discutate cu partenerii sociali, elevii și părinții. Regulile trebuie stabilite și apoi vegheată să fi oprită orice formă de alunecare, de abuz, în aplicarea lor.

E absurd să fie politizate inclusiv aceste decizii. Ele ar trebui făcute de către un grup de specialiști care a fost delegat să se pronunțe asupra modificărilor la Statutul Elevului. Această politizare excesivă înnebunitoare nu face decât să îndepărteze cetățeanul în relația cu statul.

Pare că suntem în Țara lui Papură Vodă. Alt ministru, dar aceleași obiceiuri. Să nu uităm că de Crăciunul anterior, Ministerul Educației demola ARACIP, printr-o politizare masivă și reorganizare, într-o dezbatere avută fix de Crăciun. Apoi, vara trecută, fix în vacanță, am avut legile educației puse în transparență publică.

Vedem că nu doamna ministru Ligia Deca conduce ministerul educației. Tot batalionul de oameni lăsați în urmă de domnul Cîmpeanu face legea în minister.

E o batjocură în formă continuată. Să ai iar, în această perioadă, niște modificări la Statutul Elevului, este din nou o batjocură și nu am cum decât să înțeleg pe deplin indignarea cetățenilor. Statul îi tratează ca pe niște proști, cu forme de abuz, cu încălcarea dialogului social.

Nu ne face bine această grăbire, în timp ce inclusiv ministrul este plecat într-o delegație în Coreea de Sud. Cineva care vine cu idei atât de idioate ar trebui izolat a doua zi, să nu mai poată să ajungă să dezonoreze un întreg minister, un guvern. E chiar și asta o formă de bullying a statului în relația cu cetățeanul, cu astfel de inițiative proaste“.


4 comments
  1. și dacă este senator știe ce se întâmplă în școli????sa vina la catedră sa ia m…e de la elevi să fie înjurat scuipat sa tina ore intr o atmosferă infernală unde unii rag precum animalele și aș poi sa și de-a cu părerea… acești tineri ajung sa și ia permis de conducere apoi încearcă aceleași măgarii in trafic…sa eludeze legea…vedem cum ucid oameni nevinovați vedem cum agresează cat de violenți nesimțiți sunt atât la volan cât și în societate…dar au personalitate neștirbită…. școala scoate idioți cu diplomă și viitori infractori.

  2. Nu, stimabililor! Hai să nu se aplice nici o sancțiune către elevii care incalca anumite reguli, de aceea nu mai au bun simt, zic ca profesorul când greșește un elev, sa il mângâie pe cap. Da, înainte existau sancțiuni pt elevii, si nu se nai facea atata zarva, că vai se stirbeste din personalitatea copilului daca ii se atrage atentia in fata clasei. Ba să se modifice statutul elevului, să mai aibă și obligații nu numai drepturi.

    1. Ia sa auzim cum propuneți sa corectați atitudinea și comportamentul elevilor la ore ce deranjează toată clasa.
      Știu că toți consideră că copilul (copii) lor sunt cei mai buni și/sau cei mai bine educați, dar putini știu cum se comporta unii dintre ei la clasa, iar daca li se aduce la cunoștință aceste fapte nu le cred pe cadrele didactice, ba chiar unii reacționează denigrator sau agresiv, neintelegand că sunt elevi a căror educație este afectată de acest comportament antisocial.
      Știu atâtea cazuri care din cauze diferite cauze (probleme psihice, psihologice, răzgâiați acasă sau educați să nu aibă nici un respect față de nimeni sau nimic) deranjează orele de clasa mâncând, vorbind neîntrebați, sau chiar făcând ca animalele, iar cadrul didactic nu are nici un instrument sa le corecteze atitudinea sau macar să își poată continua activitatea la clasa.
      Scăderea notei la purtare nu e suficientă că sa corecteze comportamentul de zi cu zi al elevilor problema.
      Aștept contraargumente raționale, iar înainte de a da cu bâta sa încercați să fiți obiectivi, nu purtați de sentimente exacerbate.
      P.S. Contrar aparențelor, nu lucrez în educație….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii din mediul rural pot obține finanțare pentru centre after-school pentru copiii cu risc de abandon școlar. Bursa acoperă masa copiilor, materialele didactice și plata profesorilor timp de un an. Apelul de proiecte, deschis până pe 4 aprilie

Echipele de cadre didactice din mediul rural care intenționează să implementeze în școala lor centre de tip after-school pentru copiii aflați în pericol de abandon școlar, se pot înscrie în…
Vezi articolul

Ministrul educației dă asigurări că elevii vor putea fi testați săptămâna viitoare / Vineri vor fi livrate în școli 10 milioane de teste, potrivit DSU / Testele sunt ambalate individual sau câte două

Ministrul Sorin Cîmpeanu a dat asigurări, într-o postare pe Facebook, că până săptămâna viitoare vor ajunge în școli 10 milioane de teste pentru preșcolari, elevi și angajați din învățământ. Primele…
Vezi articolul

Cooperativa „munca în zadar”. Cel puțin 888 de școli, obligate să ceară revenirea în activitate cu prezență fizică, deși toți elevii sunt în vacanță. Circuitul hârtiilor degeaba pune în mișcare sute de funcționari în toată țara

8 școli din București își reiau activitatea cu prezență fizică de astăzi, potrivit unei hotărâri a Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU), potrivit Agerpres. „Nu se întorc elevii,…
Vezi articolul