Cooperativa „munca în zadar”. Cel puțin 888 de școli, obligate să ceară revenirea în activitate cu prezență fizică, deși toți elevii sunt în vacanță. Circuitul hârtiilor degeaba pune în mișcare sute de funcționari în toată țara

12.258 de vizualizări
Foto: © Liquoricelegs | Dreamstime.com
8 școli din București își reiau activitatea cu prezență fizică de astăzi, potrivit unei hotărâri a Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU), potrivit Agerpres. „Nu se întorc elevii, dacă ei sunt în vacanţa şcolară dispusă prin ordinul ministrului Educaţiei. Se întorc cadrele didactice care vor desfăşura alte activităţi (…)”, a declarat aseară purtătorul de cuvânt al Prefecturii București, Mariana Stancu-Ţipişcă. Personalul școlii, al inspectoratului școlar, apoi Direcțiile de Sănătate Publică și cel al prefecturii, unde se organizează comitetele pentru situații de urgență – tot acest aparat format din sute, poate mii de funcționari în toată țara, muncește zilnic în vacanța școlară ca sa aplice prevederile ordinului comun.
 • Astfel, Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a decis desfășurarea activității fizice a unor școli care erau deja în vacanță.

Instituțiile de învățământ publice și private care își reiau activitatea au fost precizate de purtătorul de cuvânt al Prefecturii București: ”Cea de-a doua hotărâre a Comitetului se referă la reluarea activităţii pentru unele unităţi şcolare din Municipiului Bucureşti. Este vorba şi despre unităţi şcolare private şi publice, respectiv: Şcoala Gimnazială „Vasile Alecsandri”, Liceul Tehnologic „Sf. Pantelimon”, Şcoala postliceală sanitară „Sf. Vasile cel Mare”, Şcoala Gimnazială „Just4kids”, Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, Şcoala Giminazială 167, Liceul Teoretic „Marin Preda” şi Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu””.

Potrivit ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, procedura pentru ca școlile să poată intra în sistem online este ca unitățile de învățământ să aibă avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB, urmând să fie adoptată hotărârea CJSU/CMBSU. Iată care sunt articolele din ordinul comun, prin care școlile pot solicita cursuri online:

 • în baza art. 3 – (2) „În situații justificate de infrastructura și resursele existente, unitățile de învățământ / unitățile conexe pot desfășura activități didactice în sistem online cu aprobarea ISJ / ISMB, chiar și în situația în care nu se impune suspendarea cursurilor cu prezență fizică în condițiile art. 6”.
 • în baza art. 6 – (2) „La data suspendării cursurilor pentru 50% din totalul grupelor / claselor, se suspendă activitatea cu prezența fizică la nivelul întregii unități de învățământ, pentru o perioadă de 14 zile. Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărârea CJSU / CMBSU, la propunerea conducerii unității de învățământ / instituției conexe, cu avizul ISJ / ISMB și al DSP / DSPMB”.
 • în baza art. 6 – (9) „La apariția cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligația de a anunța conducerea unității de învățământ care va informa DSP / DSPMB. DSP / DSPMB, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activității didactice la nivelul grupei / clasei sau unității de învățământ, înainte de îndeplinirea condițiilor alin. (2). Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărârile CJSU / CMBSU, la propunerea conducerii unității de învățământ / instituției conexe, cu avizul ISJ / ISMB și al DSP / DSPMB”.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii București a explicat care este procedura: „Plecând de la temeiurile de drept și de la situațiile care au determinat suspendarea cursurilor pentru aceste unități de învățământ, simetric s-a presupus adoptarea unei alte hotărâri prin care să se reia activitatea acestor instituții de învățământ. Știți că prin CMBSU trec hotărârile de suspendare a activității în condițiile în care se îmbolnăvesc cadrele didactice, personal auxiliar și alte situații când decide Consiliul de administrație. Pentru aceste opt unități de învățământ pe care vi le-am enumerat, pentru care s-a reglementat situația reluării activității, în această seară, în ședința Comitetului Municipiului București, temeiul de drept a fost cel referitor la faptul că a fost suspendată activitatea pentru cazurile în care CMBSU putea să hotărască, adică nu depindea de Consiliul de administrație sau de inspectoratul școlar”.

Reluarea cursurilor după perioada de suspendare se face astfel, potrivit ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății:

 • Art. 7. – (1) „Reluarea cursurilor care presupun prezența fizică pentru clasa suspendată temporar se dispune prin decizia conducerii unității de învățământ preuniversitar / conexe, după consultarea și avizul DSP / DSPMB”.
 • Art. 7. -(2) „Reluarea cursurilor care presupun prezența fizică pentru unitatea / structura de învățământ preuniversitar suspendată temporar se dispune prin hotărârea CJU / CMBSU, la propunerea conducerii unității de învățământ preuniversitar / conexe, cu avizul ISJ / ISMB și al DSP / DSPMB.

Astfel, dacă toată școala intră în online pentru două săptămâni, pentru a putea reveni la activitatea față în față după cele 14 zile, unitatea de învățământ trebuie să solicite avizul ISJ / ISMB și al DSP/DSPMB pentru a se adopta hotărârea CJU / CMBSU.

Conform datelor centralizate de Ministerului Educației, săptămâna trecută, 888 de școli aveau integral activitatea în online:

 • Unități cu activitatea față în față suspendată integral ca urmare a aplicării art. 3 alin. 2 din ordinul comun (solicitare a unității și aprobare ISJ/ISMB): 563;
 • Unități de învățământ integral în sistem online în urma aplicării art. 6 alin. 2 din ordinul comun (cel puțin 50% din nr. de clase suspendate): 123;
 • Unități de învățământ integral în sistem online în urma aplicării art. 6 alin. 9 din ordinul comun (ancheta DSP, hotărâre CJSU): 202;

În perioada următoare, toate aceste școli vor solicita revenirea la activitatea fizică. Acest lucru înseamnă că se vor organiza ședințe ale Consiliului de administrație din cadrul unităților de învățământ, din cadrul inspectoratelor școlare, al DSP-ului și ședințe zilnice ale Comitetului pentru Situații de Urgență. Închiderea școlilor a fost motivată de autorități pentru reducerea mobilității, dar aceste ședințe menționate anterior presupun mobilitate.

Mariana Stancu-Ţipişcă a subliniat că elevii care sunt în vacanţă nu îşi vor relua activitatea în aceste şcoli, ci doar profesorii, cu toate că până acum nicio măsură nu îi împiedica pe profesori să vină la școală, unde este locul lor de muncă și de unde mulți își țineau orele online.

“Nu se întorc elevii, dacă ei sunt în vacanţa şcolară dispusă prin ordinul ministrului Educaţiei. Se întorc cadrele didactice care vor desfăşura alte activităţi, pentru că în unităţile de învăţământ publice şi private, pe lângă activităţile şcolare, activităţile de cursuri, se desfăşoară şi alte activităţi, activităţi specifice procesului de învăţământ, activităţi conexe. Iar reluarea activităţii pentru aceste unități şcolare se impunea simetric tot printr-un act prin care le-a fost sistată sau suspendată activitatea pentru acel interval”, a informat Mariana Stancu-Ţipişcă.

Amintim că șeful DSU, Raed Arafat, a declarat astăzi că se suspendă activitatea cu prezența fizică în școlile și grădinițele particulare și că „nimeni nu-i oprește să facă online”.

Foto: © Liquoricelegs | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


2 comments
 1. Dacă unii au luat-o razna, nu au dreptul sa ii termine psihic pe toti profesorii.
  Mocniti in voi, dragi inspectori si alta data nu mai lasati ministerul de resort sa isi bata joc de profesori.

 2. Era o hotărâre cu interval fix de intrare in online. Logica simpla spune ca la expirarea termenului se revine la situația anterioară(adică prezenta fizica).Asta înseamnă ca la încheierea vacantei elevii și profesorii revin fizic,dacă nu intervine alta hotărâre la momentul acela. Acum profesorii care nu sunt in concediu sunt in activitate . Unii chiar tin cursuri cu elevii .
  Pentru ce sa mai facă cerere ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ultimii 12 elevi din Tulcea care nu aveau tablete primite de la școală, vor primi bonuri valorice de 200 de euro ca să își poată cumpăra un calculator / “La ora actuală, toate şcolile au acoperite nevoile în ceea ce priveşte device-urile”, spune inspectoratul școlar județean

Numărul mic al elevilor beneficiari ai programului demarat în anul 2004 se explică atât prin faptul că în timpul crizei sanitare toate şcolile au fost dotate cu echipamente IT pentru…
Vezi articolul

VIDEO Robotul “Verzulică” – stația de colectare inteligentă a reciclabilelor din Ciugud / Dan Lungu, coordonator: Copiii din comună colectează ambalaje și primesc monede virtuale care pot fi folosite la nivel local

Copiii din Ciugud, județul Alba sunt, de câteva săptămâni, implicați în colectarea selectivă din comună. Au la dispoziție un aparat inteligent, “Robotul Verzulică”, și de fiecare dată când predau deșeuri…
Vezi articolul
CIVIS Open Lab

Facultatea de Litere și cea de Științe Politice din cadrul Universității din București se solidarizează cu protestele din preuniversitar: “dacă azi sunteți voi în stradă, e foarte posibil ca mâine cadrele didactice din toate universitățile țării să vi se alăture”

“Ne solidarizăm cu protestele îndreptățite ale tuturor celor care lucrează în ciclul preuniversitar (chiar dacă nu intrăm și noi, deocamdată, în grevă) și îi avertizăm pe cei care ne conduc…
Vezi articolul