UNICEF și Școala de Valori au demarat un proiect de ghidare în alegerea carierei, Career Bus, pentru 1.000 de elevi din Bacău

86 de vizualizări
Sursă foto: UNICEF
Aproximativ 1.000 de elevi de gimnaziu din județul Bacău au oportunitatea de a fi ghidați în alegerea carierei prin proiectul „Career Bus” realizat de Organizația educațională non-guvernamentală Școala de Valori, cu sprijinul Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) în România, se arată într-un comunicat de presă.

Proiectul va fi derulat în perioada martie-octombrie 2021 și își propune să facă tranziția de la gimnaziu la liceu mai ușoară pentru elevi și să-i ajute pe aceștia să descopere ce fel de profesii ar putea îmbrățișa după finalizarea cursurilor și cum anume și-ar putea găsi cel mai bun loc pe piața muncii din România.

În prima etapă a proiectului, aproximativ 50 de diriginți de gimnaziu și consilieri au participat la ateliere de formare profesională în care au învățat cum să-i sprijine pe elevi în orientarea lor privind viitoarea carieră.

Silvia Bogdan / Foto: arhiva personală

„La nivelul UE, România se află printre primele trei țări cu cea mai mare rată a abandonului școlar, potrivit datelor Eurostat. Elevii care nu-și încheie studiile riscă să devină candidați neatractivi în ochii angajatorilor, limitându-și drastic opțiunile de carieră. Tranziția elevilor de la un ciclu de învățare la altul ar trebui să fie una lină, iar ei să conștientizeze cât mai timpuriu oportunitățile pe care le-ar putea avea după finalizarea școlii”, explică Silvia Bogdan, președintele organizației Școala de Valori.  

Elevii vor beneficia de un cadru de dezvoltare personală și de ateliere cu ajutorul cărora își pot planifica traseul profesional după finalizarea școlii. Mai exact, ei vor participa la ateliere precum „Joburile Viitorului” și vor trece printr-o testare specială (SDS), care îi ajută să își descopere interesele, dar și cum își pot transforma pasiunea în carieră.

Proiectul vizează și pregătirea cadrelor didactice, care îi ajută pe elevi în tranziția din ciclul gimnazial către cel liceal. Proiectul se axează pe două direcții:

1.     Pregătirea elevilor cu ajutorul atelierelor de consiliere și îndrumare

Atelierele sunt interactive și create astfel încât elevii să-și poată identifica singuri valorile și punctele forte prin intermediul jocurilor. Ei pot afla ce fel de profesie li s-ar potrivi și care sunt abilitățile de care ar avea nevoie pentru a deveni candidați de succes pe piața muncii. În plus, devin informați cu privire la locurile de muncă existente și la oportunitățile reale pe care companiile le oferă în județul Bacău.

2.     Pregătirea profesorilor și consilierilor cu ajutorul atelierelor online prin care aceștia dobândesc instrumente noi de formare

La sfârșitul lunii aprilie, 50 de profesori au finalizat atelierele de formare. Cu ajutorul acestora, profesorii au descoperit cum anume pot crește motivația elevilor și direcționa pe aceștia privind perspectivele de carieră. Totodată, cei 50 de diriginți și consilieri, participanți în cadrul programului, vor primi și suport la orele de clasă.

Astfel, aproximativ 1.000 de elevi din 50 de instituții școlare pot descoperi ce joburi există, la nivel local și național, și cum anume se pot pregăti pentru ele.

„UNICEF continuă programele pentru reducerea abandonului școlar și sprijinirea tranziției de la gimnaziu la liceu prin promovarea educației incluzive de calitate. Copiii care urmează mai puțini ani de școală vor avea, la maturitate, venituri semnificativ reduse în comparație cu cei care beneficiază de mai multă educație. Este deci esențial să facilităm tranziția de la gimnaziu la liceu pentru elevii care se află în situații vulnerabile, ce pot crește riscul de abandon, oferindu-le totodată îndrumare în orientarea către viitoarea carieră”, a declarat Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România.

Tranziția de la gimnaziu la liceu

„Career Bus” este una dintre intervențiile din cadrul programului amplu dezvoltat de UNICEF în România, pentru facilitarea tranziției de la gimnaziu la liceu. UNICEF România a dezvoltat și a implementat, în parteneriat cu autoritățile centrale, județene și locale și ONG-uri, o soluție care folosește cât mai eficient resursele locale existente şi care creează legături mai puternice între familii, școală şi comunități.

Obiectivul Pachetului Educație Incluzivă de Calitate este ca toţi copiii să aibă acces la educație incluzivă de calitate și să fie pregătiţi pentru viaţă. În acest scop, UNICEF a creat un parteneriat şcoală-familie-comunitate care sprijină copiii. Acest program este implementat încă din 2018, în 55 de instituții şcolare din judeţul Bacău.

Pachetul Educație Incluzivă de Calitate se adresează tuturor elevilor şi şcolilor, concentrându-se îndeosebi pe elevii cei mai vulnerabili şi pe şcolile cele mai dezavantajate.

Sursă foto: UNICEF

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cele 8 promisiuni pentru școli ale noului primar al Sectorului 2, Radu Mihaiu, absolvent al Facultății de Matematică a Universității București: De la Școală după școală în tot sectorul, până la autobuzul verde pentru transportul școlar

Radu Mihaiu este noul primar al Sectorului 2 din București, potrivit exit-poll-ului CURS Avangarde. Are 43 de ani și este un apropiat al lui Dan Barna, scrie G4Media.ro. Antreprenor în…
Vezi articolul