Start în aventura cunoașterii Universului – o nouă disciplină opțională introdusă la școala primară din anul 2022-2023. Elevii vor putea învăța de ce există zile și nopți, ce fac roboții spațiali și rachetele, ce este o eclipsă sau o constelație și la ce e bun costumul de astronaut

Foto: © Andrey Armyagov | Dreamstime.com

Ce este un cosmonaut și de ce are costum special, cât zboară o rachetă, cum se propagă sunetul și lumina și cum se adaptează fauna și flora la schimbarea anotimpurilor, ce este o constelație sau o eclipsă de soare – toate acestea urmează să fie prezentate elevilor de școală primară, începând din anul școlar 2022-2023, ca parte a unei noi discipline opționale. Este vorba despre “Start în aventura cunoașterii Universului”, disciplină a cărei programă a fost publicată marți în Monitorul Oficial.

Programa pentru noua materie, inclusă în curriculumul la decizia școlii, prevede doi ani de studiu – unul la alegere din primii trei ani de învățământ primar (clasa pregătitoare – clasa a II-a), al doilea la alegere în ultimii doi ani (a III-a sau a IV-a).

Ordinul prin care este aprobată programa spune că noua disciplină opțională are un “semnificativ caracter inter- și transdisciplinar”, iar “bugetul de timp este de o oră/săptămână pe parcursul a doi ani școlari”. Același document notează că “debutul educației STEAM – știință, tehnologie, inginerie (artă) și matematică – din primii ani de școală este în favoarea unei schimbări de paradigmă (…) copilului încurajat să experimenteze, să observe, să cerceteze i se va forma o dependență pozitivă pentru curiozitate”.

Programa a fost elaborată în parteneriat cu Agenția Spațială Română și cu Comitetul Național Român pentru Astronomie.

Ce conținuturi propune noua disciplină

În primul an de studiu vor fi introduse noțiuni de bază despre:

În al doilea an de studiu:

Potrivit ordinului de ministru, “dacă pentru clasa pregătitoare-clasa a II-a (ciclul de achiziții fundamentale) s-au urmărit cunoașterea și înțelegerea unor noțiuni generale de științele vieții, științele pământului și astronomie, pentru clasele a III-a-a IV-a (ciclul de dezvoltare) se propune aprofundarea acestora, realizarea de corelații inter- și transdisciplinare cu aplicabilitate practică”.

Primul an de studiu (la alegere, din clasa pregătitoare-clasa a II-a) prevede, între altele:

Al doilea an de studiu (la alegere, din clasa a III-a sau a IV-a, prevede, între altele:

Ordinul oferă inclusiv recomandări de resurse educaționale online pe temele date, oferite de NASA, Agenția Spațială Europeană sau alte organizații. Majoritatea resurselor sunt în limba spaniolă sau limba engleză – Lista completă, în documentul atașat.

Foto: © Andrey Armyagov | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version