Știința din spatele filmelor horror “Frankenstein”, “The Mummy” şi “Dracula” – dezvăluită de Halloween de Muzeul de Istorie Naturală din Los Angeles

Filmul Dracula / Foto: nhm.org/natural-history-horror

Filmele horror “Frankenstein” (1931), “The Mummy” (1932) şi “Dracula” (1931) au în comun faptul că s-au inspirat din fenomene ştiinţifice, au declarat reprezentanţii Muzeului de Istorie Naturală din Los Angeles, care au vernisat joi o expoziţie pe această temă, de Halloween, informează AFP, preluată de Agerpres.

Directoarea muzeului, Lori Bettison-Varga, a declarat că aceste filme clasice de la Hollywood “s-au inspirat în principal din natură şi din fizică, iar imaginaţia folosită pentru a crea acele poveşti ecranizate s-a bazat pe lucruri reale”.

Expoziţia se numește “Natural History of Horror” și le permite vizitatorilor inclusiv să acţioneze o manetă pentru a reproduce experimentul electric realizat de Luigi Galvani asupra unor picioare de broască, sursă de inspiraţie a romanului “Frankenstein” al scriitoarei Mary Shelley şi a filmului omonim. În apropiere sunt expuse lanţurile care îl legau pe monstrul interpretat în acel film de actorul Boris Karloff, în 1931.

Aceste lucrări în domeniul electricităţii, realizate pentru a vedea dacă animalele pot fi readuse la viaţă printr-o reenergizare a lor, au constituit punctul de plecare pentru filmul ‘Frankenstein’“, a declarat pentru AFP directoarea muzeului, Lori Bettison-Varga.

Vizitatorii vor putea vedea și bandajele care acopereau corpul aceluiaşi actor, Boris Karloff, în filmul “The Mummy” din 1932. Oamenii vor putea în acest fel să facă o comparaţie cu bandajele autentice ale unei mumii egiptene, conservate în colecţiile muzeului din Los Angeles.

Specialiştii muzeului american spun că şi Dracula ar putea fi considerat o creatură ştiinţifică. Maladiile des întâlnite în secolul al XIX-lea, precum epidemia de holeră care a marcat viaţa mamei sale în Irlanda, i-au oferit scriitorului Bram Stoker câteva idei legate de aspectul fizic al vampirului Dracula şi al morţilor-vii din romanul său omonim.

Expoziţia prezintă şi o copie din silicon a costumului purtat în 1954 de protagonistul filmului horror “Creature from the Black Lagoon”, lansat pe marile ecrane în 1954. Conform curatorilor expoziţiei, aspectul acelei creaturi amfibiene a fost inspirat direct de descoperirea unui peşte preistoric celebru, Celacant, pe care oamenii de ştiinţă îl credeau dispărut de pe Terra de aproape 60 de milioane de ani.

O fosilă a acestui peşte oceanic, considerat pentru o vreme – în mod greșit – un strămoş comun al tuturor vieţuitoarelor terestre, este expusă, de asemenea, în muzeul american.

Expoziţia va rămâne deschisă până pe 19 aprilie 2020.

Sursa foto: nhm.org/natural-history-horror

 

Exit mobile version