Știința din spatele filmelor horror “Frankenstein”, “The Mummy” şi “Dracula” – dezvăluită de Halloween de Muzeul de Istorie Naturală din Los Angeles

95 de vizualizări
Filmul Dracula / Foto: nhm.org/natural-history-horror
Filmele horror “Frankenstein” (1931), “The Mummy” (1932) şi “Dracula” (1931) au în comun faptul că s-au inspirat din fenomene ştiinţifice, au declarat reprezentanţii Muzeului de Istorie Naturală din Los Angeles, care au vernisat joi o expoziţie pe această temă, de Halloween, informează AFP, preluată de Agerpres.

Directoarea muzeului, Lori Bettison-Varga, a declarat că aceste filme clasice de la Hollywood “s-au inspirat în principal din natură şi din fizică, iar imaginaţia folosită pentru a crea acele poveşti ecranizate s-a bazat pe lucruri reale”.

Expoziţia se numește “Natural History of Horror” și le permite vizitatorilor inclusiv să acţioneze o manetă pentru a reproduce experimentul electric realizat de Luigi Galvani asupra unor picioare de broască, sursă de inspiraţie a romanului “Frankenstein” al scriitoarei Mary Shelley şi a filmului omonim. În apropiere sunt expuse lanţurile care îl legau pe monstrul interpretat în acel film de actorul Boris Karloff, în 1931.

Aceste lucrări în domeniul electricităţii, realizate pentru a vedea dacă animalele pot fi readuse la viaţă printr-o reenergizare a lor, au constituit punctul de plecare pentru filmul ‘Frankenstein’“, a declarat pentru AFP directoarea muzeului, Lori Bettison-Varga.

Vizitatorii vor putea vedea și bandajele care acopereau corpul aceluiaşi actor, Boris Karloff, în filmul “The Mummy” din 1932. Oamenii vor putea în acest fel să facă o comparaţie cu bandajele autentice ale unei mumii egiptene, conservate în colecţiile muzeului din Los Angeles.

Specialiştii muzeului american spun că şi Dracula ar putea fi considerat o creatură ştiinţifică. Maladiile des întâlnite în secolul al XIX-lea, precum epidemia de holeră care a marcat viaţa mamei sale în Irlanda, i-au oferit scriitorului Bram Stoker câteva idei legate de aspectul fizic al vampirului Dracula şi al morţilor-vii din romanul său omonim.

Expoziţia prezintă şi o copie din silicon a costumului purtat în 1954 de protagonistul filmului horror “Creature from the Black Lagoon”, lansat pe marile ecrane în 1954. Conform curatorilor expoziţiei, aspectul acelei creaturi amfibiene a fost inspirat direct de descoperirea unui peşte preistoric celebru, Celacant, pe care oamenii de ştiinţă îl credeau dispărut de pe Terra de aproape 60 de milioane de ani.

O fosilă a acestui peşte oceanic, considerat pentru o vreme – în mod greșit – un strămoş comun al tuturor vieţuitoarelor terestre, este expusă, de asemenea, în muzeul american.

Expoziţia va rămâne deschisă până pe 19 aprilie 2020.

Sursa foto: nhm.org/natural-history-horror

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației caută profesori care să evalueze proiecte de manuale școlare, printre care și „Istoria comunismului din România”, materie obligatorie pentru elevii de clasa a XII-a din anul școlar 2025-2026 / Calendarul selecției și condițiile de înscriere pentru candidați

Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) a anunțat că selectează profesori pentru evaluarea proiectelor de manuale școlare pentru clasele I, a III-a, a V-a, a VIII-a și…
Vezi articolul

Ligia Deca, prima reacție după incidentul de la Școala Alămor, în care patru elevi au fost răniți: Este absolut regretabil că elevii au fost puși din nou în pericol, pentru că infrastructura școlară este perimată / Deca anunță și cercetare disciplinară în cazul Odorheiu Secuiesc

„În primul rând, este absolut regretabil că elevii au fost puși din nou în situația în care să fie în pericol, pentru că infrastructura școlară este perimată, a declarat ministrul…
Vezi articolul

Desființarea pripită a inspectoratelor școlare ar genera “un adevărat dezastru, o lovitură finală dată unui sistem aflat în suferință. Acest lucru trebuie făcut, dar trebuie pregătit în timp” – Sorin Cîmpeanu: Nu voi susține o desființare haotică a inspectoratelor, dar voi susține o descentralizare

Ministrul propus al Educației a anunțat în cadrul audierilor din Parlament că nu susține “o desființare haotică a inspectoratelor, dar voi susține o descentralizare, voi susține un plan”. “În cele…
Vezi articolul

Școala în teritoriile ucrainene ocupate de armata lui Putin: Rușii își aduc propriii profesori, emit certificate rusești, iar aceste lucruri echivalează cu simptomele unui genocid prin ștergerea culturii ucrainene din teritoriile ocupate chiar și temporar

Aproximativ 1,5 milioane de elevi din totalul de 4 milioane înregistrați în Ucraina fac școala online, lucru permis de tehnologiile educaționale introduse începând din timpul pandemiei și dezvoltate după declanșarea…
Vezi articolul