Studenții facultăților din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au protestat, nemulțimiți de decizia ministerului Educației de a reveni la cursuri cu prezență fizică în plin semestru II / Mesaje de pe pancarte: ”2 luni de chirie, cât 2 ani de pandemie”, ”Fizic în teorie, dar fără bani de chirie”

protest studenti UBB

Foto: Facebook Asociația Studenților Contabili RATIO

În jur de 250 de studenți ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au protestat azi în fața sediului instituției, din cauza deciziei ministerului Educației de a renunța la cursurile online, ca urmare a ridicării stării de alertă, scrie cluj24. Studenții se plâng că mulți dintre ei au părăsit locuințele în care stăteau cu chirie sau locurile din cămine, pe perioada pandemiei, când cursurile se desfășurau online, iar acum nu își pot găsi chirii într-un timp atât de scurt de 2 săptămâni (n. red pe 28 martie reîncep cursurile cu prezență fizică la UBB).

În fața sediului central al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca 250 de studenți s-au strâns luni seara, nemulțumiți de faptul că ministerul Educației a decis să se revină la cursuri cu prezență fizică, cu o perioadă de tranziție de cel mult o lună. Senatul UBB a aprobat azi revenirea la cursuri în format clasic din 28 martie, sau cel târziu din 4 aprilie.

Protestatarii au purtat banderole roșii pe braț și pancarte cu mesaje precum ”Ziceți că ajutați, dar voi ne abandonați”, ”2 luni de chirie, cât 2 ani de pandemie”, ”Vrem să stăm în amfiteatre, prin decizii calculate”, ”Voi doar promovați abandonul universitar” , ”Fizic în teorie, dar fără bani de chirie”, ”Două luni de chirie, aproape tâlhărie”, ”În martie se iau flori, nu chirii”, scrie Cluj24.ro. Un student a adus un afiș în care apare poza ministrului Sorin Cîmpeanu și un text referitor la celebra garsonieră de 11 mp din Cluj-Napoca: ”Chiria pentru 11 metri pătrați, tot voi ne-o achitați?”.

Informații de context

„Anunțul Ministerului Educației, privind revenirea în totalitate la învățământul fizic, a reprezentat o serie de declarații haotice, care au bulversat întreaga comunitate Universitară”, conform reprezentanților studenților din Cluj.

Astfel, ei susțin ca decizia să fie luată de universitate, nu de minister: „Mai mult, să se analizeze capacitatea de cazare, domeniile de studiu ale universității, cadrele didactice disponibile și aparatura necesară pentru a oferi educație calitativă, nu grăbită”. 

Aceștia sunt de părere că revenirea la formatul fizic este un lucru dorit de studenți, „dar momentul în care Ministerul Educației a decis să aibă loc această “revenire” nu este unul deloc potrivit. Perioada de tranziție menționată nu este corespunzătoare punctului din anul universitar în care ne aflăm, aceasta fiind mult prea bruscă, mulți studenți neavând posibilitatea de a se întoarce la cursuri și seminare fizice într-un timp atât de scurt”. 

În anunț se mai arată că „acum, studenții se văd puși în situația ca în câteva zile, în așa numita “perioadă de tranziție”, să își găsească o locuință în orașul de studiu, ceea ce implică costuri semnificative, neprevăzute, pe care nu și le permit.

Florin Unghianu, președintele Organizației Studenților din UBB (OSUBB), a declarat pentru Cluj24: ”Speranța noastră este să putem duce protestul și la nivelul altor centre universitare pentru a deveni cunoscută poziția noastră. Vrem respectarea OUG nr. 99 de anul trecut și să se păstreze activitatea didactică așa cum a stabilit fiecare universitate de la începutul anului universitar. Asta cerem ministrului Educației”, a spus Unghianu.

Rectorul Universității, prof. conf. dr. Daniel David a subliniat că s-ar mai fi putut continua sistemul online totuși până la finalul anului universitar: “Dacă acest sistem (n. red online) a fost bun doi ani pentru a susține diplome ale universităților românești, nu poate să fie atât de catastrofic – chiar nu putem spune asta! – să îl mai aplicăm câteva, puține luni din semestrul II. Asta pentru a nu bulversa organizarea semestrului și viața comunității academice și pentru a nu favoriza abandonul școlar. Anul universitar 2022-2023 implementat în formatul clasic acreditat, îmbogățit cu variante online (după adaptări legislative)”.

Exit mobile version