Studenții s-au întâlnit cu Andronescu: Ne-a transmis că limitarea numărului de călătorii gratuite cu trenul nu va avea susținerea Ministerului Educației, dar că ar trebui o limită de vârstă

Foto: Pexels.com

Studenții din ANOSR anunță că s-au întâlnit miercuri, 17 iulie, cu Ecaterina Andronescu și că au discutat despre intenția Guvernului de a limita gratuitatea de care beneficiază tinerii la transportul cu trenul și despre acordarea burselor.

În ceea ce privește limitarea numărului de călătorii, doamna ministru a afirmat că Ministerul Educației Naționale (MEN) nu va susține un asemenea demers, însă consideră că ar trebui impusă o limită de vârstă. Am insistat că un asemenea lucru nu ar trebui să se întâmple, deoarece România, în momentul de față, are cea mai mică rată din Uniunea Europeană privind participarea adulților la procesul de învățare. Numărul studenților maturi din România nu este mare, iar statul român ar trebui să implementeze cât mai multe mecanisme de integrare a acestora în mediul universitar, nu să le limiteze anumite drepturi”, anunță Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

În ceea ce privește perioada de acordare a burselor, s-a adus în discuție situația studenților care beneficiază de bursă, dar ‘se duc vara la mare’. Am prezentat situația colegilor care sunt beneficiari ai unei burse sociale și care au nevoie de cei 578 de lei pe care îi primesc și în timpul verii, întrucât situația financiară nu se schimbă în funcție de sezon. Doamna ministru a confirmat că nu ar trebui să se atingă nimeni de bursele sociale, însă trebuie găsită o cale de mijloc. Am susținut faptul că situația burselor ar trebui să rămână reglementată așa cum este în acest moment, fără niciun fel de modificare”, spun studenții.

ANOSR precizează că Andronescu le-a “transmis că la rectificarea bugetară de la sfârșitul lunii nu trebuie să existe segmentări bugetare care să afecteze transportul gratuit al studenților cu trenul sau acordarea burselor, iar în cazul în care vor apărea astfel de propuneri, nu vor avea susținerea MEN”.

Întâlnirea de la sediul Ministerului Educației a avut loc după ce studenții au trimis petiții către Executiv și au cerut întrevederi cu premierul Viorica Dăncilă, cu ministrul Educației Ecaterina Andronescu, cu ministrul Transporturilor Răzvan Cuc și cu ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici, pentru a discuta propunerea executivului de limitare a gratuității de care beneficiază studenții în transportul feroviar.

Amintim că ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a propus pe 15 iulie “limitarea numărului de călătorii gratuite în fiecare an, limitarea la 26 de ani a vârstei până la care se acordă călătoriile și să nu mai primească studenții repetenți sau cu restanțe“.

Citește și:

 

 

Exit mobile version