Exod masiv spre centrele universitare și străinătate, conturat de cercetări. Doar 17% dintre elevii de clasele VIII-XII, care au participat la un amplu studiu, ar vrea să locuiască și să lucreze în orașul în care au terminat școala

Foto: Pixabay.com

Scopul studiului a fost să analizeze încotro doresc să se îndrepte tinerii la sfârşitul unui ciclu de învăţământ, dacă intenţionează să-şi continue studiile, să rămână în ţară sau să plece în străinătate, şi în ce domenii sau dacă doresc să învețe sau să îşi deschidă o afacere. Studiul realizat de PwC România și Junior Achievement arată că majoritatea tinerilor vor să rămână în țară ca să continue studiile universitare, în general mai multe fete decât băieți, si vor să meargă într-un oraș mare din România, însă doar 17% dintre ei vor să rămână în localitatea în care au făcut școala.

Din punctul de vedere al locației, majoritatea respondenților își doresc să lucreze/locuiască în România, într-un oraș foarte mare. A doua cea mai populară opțiune este să lucreze în afara țării. Cei mai puțini respondenți își doresc să lucreze în afacerea familiei, iar 19% încă nu s-au hotărât.

Majoritatea tinerilor, 62,49%, vor să continue studiile în România după finalizarea liceului. Al doilea cel mai mare segment intenționează să își continue studiile în străinătate (13,9%). Pe locul al treilea în opțiuni, 5,16% nu vor să studieze la o universitate. Ultimele două opțiuni: 10,55% intenționează să lucreze și 7,88% dintre respondenți vor să își deschidă o afacere.

În general, după finalizarea liceului, majoritatea respondenţilor aleg să îşi continue studiile în România. Pe categorii de vârste, se remarcă procentul mai scăzut al celor de 14-16 ani care termină liceul și vor să rămână în România pentru a studia în continuare (59%), față de numărul respondenților care termină liceul la vârsta de 17-19 ani (67%) și vor să continue studiile universitare în țară. Cei mai mulţi intenţionează să rămână în aceeaşi ţară, într-un oraş foarte mare, mai arată rezultatele studiului.

În general, sunt mai mulți respondenți de gen feminin care aleg să continue studiile în țară (68,37% față de 56,64%), în schimb, sunt mai mulți tineri de gen masculin care aleg să lucreze imediat după terminarea liceului (7,21% versus 3,23%).

Pentru a putea interpreta tendinţa de migrare a populaţiei tinere către localităţi mai mari, participanţii la studiu au fost chestionaţi cu privire la planurile lor legate de acest aspect, precizează realizatorii sondajului.

Totuși, sunt mai mulți cei care locuiesc în localități mici își doresc să își continue studiile în România față de cei din localități mari (70% versus 60%). În plus, sunt de aproape două ori mai mulți cei care locuiesc în localități mari și doresc să își continue studiile în străinătate
(16%), comparativ cu cei din localități mici (9%). În schimb, indiferent în ce tip de localitate locuiesc, rata celor care doresc să lucreze după liceu este similară.

8% dintre cei care vor să studieze în România vor să lucreze în Educație, iar cele mai populare domenii sunt STEM/ IT/ inginerie, financiar/ bancar/ investiții și medical/ psihologie. Pentru cei care aleg să studieze în străinătate, 13,9% cele mai populare domenii sunt STEM/ IT/ inginerie, medical/ psihologie și artă și doar 3% în domeniul Educație. În ambele cazuri, cele mai puțin populare domenii sunt transportul, antreprenoriatul și mecanica.

Dintre cei 62% care își doresc să-și continue studiile în România și au vârste între 14 și 16 ani, majoritatea (43%) intenționează să trăiască într-un oraș foarte mare, 20% vor în orașul în care au terminat școala, doar 7% vor să trăiască/lucreze în afara țării. Alegerile sunt similare și în cazul respondenților cu vârste între 17 și 19 ani.

Mai mulţi respondenţi dintre cei care optează să lucreze după liceu îşi doresc să trăiască în străinătate, comparativ cu cei care doresc să îşi continue studiile în România, potrivit studiului realizat de Junior Achievement of Romania (JA), cu suportul PwC România.

Chestionarul a cuprins şi întrebări referitoare la domeniul de activitate către care doresc să se îndrepte tinerii, fiind luate în considerare mai multe domenii de activitate, industrii, sistemul privat, cel public şi antreprenoriatul. Majoritatea respondenţilor nu ştiu încă în ce domeniu doresc să lucreze în viitor.

Dintre cei care ştiu, cei mai mulţi sunt interesaţi de industriile STEM/ IT/ inginerie, financiar/ bancar/ investiţii şi medical/ psihologie. 6% dintre toți respondenții vor să lucreze în domeniul Educație. Cele mai puţin populare domenii sunt antreprenoriatul, mecanica şi transportul.

În ceea ce priveşte realizarea unui CV, o mare parte dintre respondenţi susţin că ştiu cum să elaboreze un astfel de document. În general, rata de cunoaştere creşte cu vârsta, se arată în concluziile studiului.

Studiul integral Încotro vor să meargă tinerii după terminarea școlii:
Exit mobile version