Subiectele la concursul de directori “se vor baza pe rezolvarea unor situații concrete cu care se întâlnesc școlile, nu pe memorare” – Sorin Cîmpeanu

Foto: © Volodymyr Tverdokhlib | Dreamstime.com

Candidații la posturile de director, în concursul de anul acesta, vor avea de rezolvat “situații concrete cu care se întâlnesc școlile”, nu subiecte bazate pe memorare, a spus luni seară, într-un interviu acordat Realitatea Plus, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Probele, a spus el, vor fi “teste de abilități cognitive, abilități manageriale și de leadership.”

El a precizat că nu vor fi teste de “memorare”: “Memorare a ce? Memorare ordine de ministru, care se schimbă frecvent? Hotărâri de guvern care se schimbă foarte frecvent? (…) Dacă ai un draft [de nouă Lege a educației] pe 1 octombrie, ce sens are ca pe 15 octombrie să dăm subiecte prin care să verificăm memorarea?”.

Sorin Cîmpeanu la Realitatea Plus, despre tipul de subiecte la concursul de directori:

Moderator: Întrebare: De ce nu a fost pusă la dispoziția directorilor bibliografia de concurs de la intrarea în vacanță, să aibă timp lumea să învețe?

Sorin Cîmpeanu: Va fi. (…) Au timp (…) Subiectele se vor axa pe rezolvarea unor situații concrete cu care se întâlnesc școlile, nu pe memorare. Memorare a ce? Memorare ordine de ministru, care se schimbă frecvent? Hotărâri de guvern care se schimbă foarte frecvent? Sau memorare dintr-o lege pe care ne-am asumat că o schimbăm prin memorandum de adoptare a proiectului România Educată, la nivelul guvernului, cu termene foarte clare – 10 septembrie termen de implementare și 1 octombrie un prim draft al pachetului legislativ? Dacă ai un draft pe 1 octombrie, ce sens are ca pe 15 octombrie să dăm subiecte prin care să verificăm memorarea? Nu, vrem să verificăm înțelegerea…

Moderator: Aptitudinilor?

Sorin Cîmpeanu: Da. Teste de abilități cognitive, abilități manageriale și de Leadership. Atunci când v-am spus că garantez pentru relevanța subiectelor și pentru securitatea subiectelor, m-am gândit exact la aceste lucruri. (…) Mergem la elevi către renunțarea la teste de memorare și le dăm directorilor? Am fi…”

Vezi discuția de la min 24.50 în înregistrarea emisiunii:

Ministrul a spus, în emisiune, că detaliile organizării concursului urmau să fie publicate luni seară în Monitorul Oficial, lucru care nu s-a întâmplat. Potrivit calendarului și metodologiei obținute pe surse de Edupedu.ro, concursul de directori 2021 va avea proba scrisă pe data de 15 octombrie și vor fi organizate trei probe, cea de dosare, proba scrisă și proba interviului. La proba scrisă subiectele sunt, ca la examenul din 2016, standardizate, se mai arată în documente.

Foto: © Volodymyr Tverdokhlib | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
SURSE Regulile și metodologia concursului de directori 2021: Vor fi trei probe – de dosar, scrisă și interviu – subiectele sunt standardizate, rezultatul se dă pe loc / Cele 13 documente din dosarul de înscriere
Calendarul concursului pentru posturile de directori: proba scrisă are loc pe 15 octombrie – surse
Exit mobile version