Surse: Consiliul ARACIP, Agenția care acreditează și autorizează școlile și grădinițele, nu a fost numit încă / Termenul legal stabilit în noul regulament a expirat de 10 zile

Sediul ARACIP / Foto: Google Maps

Cele 10 zile prevăzute de noua hotărâre de guvern pentru organizarea Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, nr. 155/2022, pentru constituirea Consiliului Agenției au expirat de alte 10 zile, iar potrivit surselor Edupedu.ro, ordinele de ministru pentru numirea membrilor acestui organism de conducere nu au fost emise.

Acesta era primul termen pe care Ministerul Educației și l-a fixat și pe care ar fi trebuit să îl respecte în cazul așa-zisei reforme anunțate de oficialii instituției în justificarea schimbării regulamentului de funcționare, una extrem de contestată. Încălcarea termenului din hotărârea de guvern înseamnă, teoretic, că nu există președinte cu drept de semnătură, consiliul stabilit pe vechiul regulament nu mai poate lua decizii, iar Agenția este practic nefuncțională la nivelul conducerii și organizării.

”Consiliul ARACIP se constituie în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentului regulament”, prevede articolul 27 din Anexa 1 a HG 155, publicată în Monitorul Oficial din 4 februarie, când a și intrat în vigoare.

Același articol arată că „la prima ședință statutară a Consiliului ARACIP, constituit în conformitate cu dispozițiile prezentului regulament, este ales președintele acestuia în conformitate cu prevederile art. 13”.

Cine ar trebui să fie în noua conducere a agenției care acreditează și autorizează școlile și grădinițele, de stat și private

Consiliul ARACIP este format din 15 membri permanenți, cu drept de vot, inclusiv președintele ARACIP, precum și 4 membri observatori fără drept de vot, după cum urmează:

Membrii permanenți ai Consiliului sunt numiți prin ordin al ministrului educației pentru un mandat individual de 4 ani, cu posibilitate de reînnoire pentru încă un mandat de 4 ani.

Membrii observatori sunt numiți prin ordin al ministrului educației pentru un mandat individual de un an.

Reamintim că Guvernul a aprobat noul regulament de organizare al ARACIP pe 2 februarie 2022. Actul normativ care reorganizează Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar a abrogat hotărârea prin care instituția a fost organizată în 2005 și a instituit o nouă organigramă, noi reguli pentru stabilirea conducerii, pentru noi direcții, un număr mai mare de angajați și o cu totul altă abordare în privința acestei agenții, care până în ianuarie 2022 a fost una specializată.

Exit mobile version