SURSE Degrevarea totală de norma didactică a tuturor directorilor de școli și grădinițe ar costa bugetul Ministerul Educației 800 de milioane de lei pe an

Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com

Ministerul Educației ar fi făcut o simulare de cost pentru ceea ce ar însemna cheltuielile de la buget, dacă directorii de școli și grădinițe nu ar mai fi obligați să predea cele câteva ore pe săptămână prevăzute în normele lor didactice, potrivit surselor Edupedu.ro. Concluzia a fost că impactul bugetar ar fi de peste 800 de milioane de lei, bani care ar trebui plătiți suplimentar altor cadre didactice care ar prelua orele respective.

Simularea ar fi avut loc în contextul recentelor extinderi ale degrevărilor parțiale de normă pentru directorii de grădinițe și creșe.

Deși sindicatele au cerut degrevare totală de normă pentru directorii din grădinițe și creșe, oficialii ministerului nu au acceptat această propunere, pe motiv că ar fi discriminatorie față de ceilalți directori, iar dacă ar fi fost făcută pentru tot personalul de conducere, impactul financiar ar fi prea mare, conform surselor.

Proiectul de ordin de ministru publicat zilele trecute de Ministerul Educației mai prevede că directorii și directorii adjuncți de la orice unitate de învățământ vor putea să facă activități de inspectori metodiști, profesori metodiști sau formatori, în cadrul orelor din norma care le revine.

Actualele degrevări de norme pentru directori sunt stabilite prin ordinul 4.865/2011.

Bugetul Ministerului Educației pentru cheltuielile de personal are alocată pentru acest an suma de 23 de miliarde de lei, potrivit fișei de buget de la Ministerul Finanțelor. Recenta ordonanță de urgență 57/2023, cu majorările salariale aprobate în urma grevei generale suspendate din Educație, ar avea un impact anunțat de circa 2,8 miliarde de lei pentru următoarele 5 luni, bani care s-ar acorda la rectificarea bugetară, conform declarațiilor publice.

Articol în curs de actualizare

Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version