SURSE Reducerea normei didactice pentru profesorii cu vechime de peste 15 ani și grad didactic I se va aplica de anul viitor școlar / Cadrele didactice trebuie să depună o cerere la director

Foto: © Sarinya Pinngam | Dreamstime.com

Aplicarea articolului 207, alineatul 11, din Legea învățământului preuniversitar 198/2023 în privința profesorilor cu peste 15 ani vechime ar urma să se facă odată cu noua metodologie de mobilitate, conform surselor Edupedu.ro. Documentul este în lucru la Ministerul Educației.

Articolul 207 alineatul 11 prevede că „norma didactică de predare-învățare-evaluare prevăzută la alin. (4) lit. d), f) și h) pentru personalul didactic de predare și de instruire practică cu o vechime în învățământ de peste 15 ani și cu gradul didactic I se poate reduce cu două ore săptămânal, la cerere, fără diminuarea salariului“.

Tot ce trebuie să facă profesorii este să depună o cerere la directorul școlii, conform legii.

„Norma didactică a personalului prevăzut la alin. (11) se poate reduce ca urmare a solicitării cadrului didactic, adresată directorului unității de învățământ preuniversitar“, mai prevede legea.

Rămâne de văzut dacă în procedurile aprobate de minister operațiunea va deveni mai birocratică sau mai complexă.

Sursele Edupedu.ro au mai explicat faptul că prevederile vor fi avute în calcul la elaborarea metodologiei de mobilitate a personalului didactic pentru anul școlar 2024-2025, act normativ care urmează să fie aprobat prin ordin de ministru în luna noiembrie. Etapele de mobilitate încep, în mod tradițional, în luna februarie, iar până atunci școlile ar trebui să anunțe deja lista preliminară a posturilor disponibile pentru ocupare pentru anul școlar viitor.

Dacă toți profesorii cu vechime de peste 15 ani și gradul didactic I ar depune cerere pentru reducerea normei de predare, școlile ar fi nevoite să acopere cu plata orelor suplimentare sau cu scoaterea la concurs a acelor posturi, acolo unde se vor crea suficiente ore libere pentru o normă sau o jumătate de normă. Reamintim, tot de anul viitor ar trebui să intre în vigoare și titularizare pe jumătate de normă. La articolul 177, alineatul 7 din legea 198/2023, scrie: „În vederea ocupării prin concurs național unic, catedra este constituită din cel puțin o jumătate de normă didactică de predare, potrivit dispozițiilor art. 207 alin. (4), la nivelul uneia sau mai multor unități de învățământ preuniversitar. Procedura de constituire a posturilor didactice la nivelul sistemului de învățământ preuniversitar se aprobă prin ordin al ministrului educației“.

Articol în curs de actualizare

Foto: © Sarinya Pinngam | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version