Titlul de Doctor Honoris Causa al lui Nicolae Ceaușescu a fost retras din nou de Universitatea din București

Foto: Universitatea din București

Titlul de Doctor Honoris Causa (DHC) al lui Nicolae Ceaușescu a fost retras din nou de Universitatea din București, de data aceasta „de jure”, anunță instituția de învățământ superior într-un comunicat de presă după ședința de Senat din 21 februarie.

„Senatul Universității din București (UB) a decis, de jure, în ședința de miercuri, 21 februarie 2024, revalidarea hotărârii de retragere a titlului onorific de Doctor Honoris Causa (DHC) acordat de Universitatea din București lui Nicolae Ceaușescu”, transmite UB.

Decizia o validează pe cea dată de Universitate încă imediat după Revoluție, decizie care a fost în vigoare chiar dacă un certificat al ei nu a putut fi găsit în vreo arhivă, conform sursei citate:

Retragerea oficială a titlului onorific vine după ce în urmă cu un an, la retragerea titlului DHC pentru mareșalul Ion Antonescu, UB anunța că va forma o comisie de analiză pentru toate titlurile acordate în trecut de instituție – detalii, mai jos.

„Situația de condamnare definitivă și irevocabilă a lui Nicolae Ceaușescu din data de 25 decembrie 1989 se înscrie printre cazurile explicite de retragere a titlurilor onorifice de DHC acordate de UB, conform Regulamentului Universității din București privind acordarea titlurilor onorifice.

Menționăm că Nicolae Ceaușescu nu figura, nici până în prezent, pe lista oficială, publicată inclusiv pe site-ul www.unibuc.ro, a posesorilor titlului onorific de Doctor Honoris Causa al Universității din București”, a mai transmis instituția în comunicat.

Povestea DHC acordat lui Ceaușescu. L-a primit de ziua lui

Potrivit Libertatea.ro, în ianuarie 1973, consiliul rectorilor din București și senatul Universităţii București i-au transmis fostului dictator o scrisoare prin care îl înștiințau că va primi titlul de Doctor Honoris Causa.

Conform documentelor consultate de Libertatea, scrisoarea a fost publicată în ziarul de propagandă al Partidului Comunist, Scînteia, pe 24 ianuarie, cu 2 zile înainte de aniversarea șefului de stat.

Documentul a fost semnat printre alții de fostul rector al UB, George Ciucu, iar momentul de pe 26 ianuarie a fost consemnat în același ziar ca o „solemnitate sărbătorească pentru știința și cultura țării”.

Mareșalul antisemit Ion Antonescu, fără Doctor Honoris Causa cu un an în urmă

Retragerea titlului de Doctor Honoris Causa al dictatorului comunist a fost propusă de decanul Facultății de Științe Politice (FSPUB) la începutul lunii ianuarie, după cum a anunțat Cristian Preda la începutul lunii februarie într-o postare pe Facebook. Tot Preda declara acum peste un an, în decembrie 2022, că în prezent acordarea de titluri doctor honoris causa este un fel de șantaj al universităților față de oficialii “veșnici” din Ministerul Educației, ca “să nu fie uitate”.

Cu un an în urmă, Universitatea din București anunța că retrage titlul de Doctor Honoris Causa mareșalului Ion Antonescu, vinovat de crime de război și pentru holocaust. Rectorul Marian Preda afirma la acea vreme că „s-a hotărât formarea unei comisii care să verifice toate titlurile acordate în trecut de Universitate”.

Senatul Universității din București doar a constatat că nu mai poate asocia instituția cu Mareșalul Ion Antonescu și i-a retras titlul de DHC, așa cum a procedat imediat după Revoluție prin retragerea titlului lui Nicolae Ceaușescu. De asemenea, s-a hotărât formarea unei comisii care să verifice toate titlurile de DHC acordate în trecut de Universitate. Rolul fiecărei personalități istorice, cu bune și cu rele, este consemnat de istorici și nu poate fi schimbat prin decizii administrative. Locul în istorie al Mareșalului Antonescu nu s-a schimbat în ultimii ani, dar criteriile etice ale Universității din București sunt astăzi altele decât cele din 1941.

După 1989, UB nu a acordat titlul de DHC niciunui ministru în funcție, cu atât mai puțin șefului statului aflat în funcție, așa cum a făcut-o în trecut în cazurile dictatorilor Ion Antonescu și Nicolae Ceaușescu. Nu putem critica obediența politică din prezent a altora menținând-o, prin inacțiune, pe cea din trecut a propriei noastre instituții. Cu atât mai mult trebuia să ne disociem de Mareșalul Antonescu cu cât dovezile privind contribuția sa directă la Holocaust sunt evidente”, se arăta în comunicatul UB din 15 februarie 2023.

Exit mobile version