VIDEO Profesorul Cristian Preda: Acordarea de titluri doctor honoris causa este un fel de șantaj al universităților față de oficialii “veșnici” din Ministerul Educației, ca “să nu fie uitate” / Exemplul lui Gigel Paraschiv

1.331 de vizualizări
Foto: Cristian Preda / Faceebook.com
Fenomenul acordării de titluri de doctor honoris causa mai multor oficiali din Ministerul Educației (ME), de către “universități și mici, și mari” din țară, este modalitatea prin care acestea șantajează ME ca să “nu fie uitate”, de exemplu la alocări de fonduri, consideră decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București (FSP-UB), profesorul universitar Cristian Preda. Declarațiile au fost făcute la emisiunea Insider Politic de la Prima Tv, de sâmbătă, 3 decembrie, moderată de Sebastian Zachmann.

Cristian Preda a făcut referire la secretarul de stat pentru învățământ superior, Gigel Paraschiv, în funcție din luna mai 2012 (sursa), doctor la Politehnica București în inginerie mecanică agricolă, căruia ar urma să i se acorde un titlu de doctor honoris causa din partea Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași, a susținut Preda, act pe care l-a catalogat drept “condiționare reciprocă”.

Politologul a dat și exemplul fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, care, potrivit CV-ului său din decembrie 2021 (sursa), a fost decorat doctor honoris causa de 10 ori în perioada 2014-2019, fiind ministru în trei dintre guvernele din perioada 2014-2022.

  • Iată ce discutau Sorin Cîmpeanu și Gigel Paraschiv în vara acestui an la o dezbatere pe proiectele de legi ale educației:

Sorin Cîmpeanu: L-am rugat să răspundă din două motive – pe partea de universitar sigur că e cel mai cu experiență dintre cei din prezidiu, iar pe partea de armată, după cunoștința mea, e de departe cel mai înalt în grad din tot prezidiul.

Gigel Paraschiv: Ei, nu știu, s-ar putea să nu fie așa.

Sorin Cîmpeanu: Nu vorbim despre funcții, funcțiile sunt funcții, dar gradele sunt de departe…

Gigel Paraschiv: Da, funcția nu se vede, gradul se mai vede când scoți livretul de la naftalina. (N. Red.: G.P. explică faptul că introducerea admiterii centralizate la facultăți, propusă în 2016, nu a fost acceptată)

Sorin Cîmpeanu: Secretar de stat pentru învățământ universitar de mai bine de 10 ani, pentru cei care nu știți. Sunt ministrul numărul 18 cu care lucrează. Când a avut ideea asta fost singura perioadă de întrerupere de câteva luni pe care ar trebui să o ia din cauză sau datorită acestei idei.

Gigel Paraschiv: Mă rog, pe acolo pe undeva, nu s-a dorit și nu se dorește”. – sursa

Revenind la declarațiile făcute de Preda la emisiunea Insider Politic de la Prima Tv, politologul a spus:

“Chiar înainte să înceapă emisiunea, aflu ca secretarul de stat în Ministerul Educației (ME), de 10 ani acolo, specialist în mașini agricole la Politehnică, va primi un doctor honoris causa de la UMF (n. red. Universitatea de Medicină și Farmacie) de la Iași. Bun, oamenii caută aceste distincții. Vor să fie acuma doctor honoris causa. Probabil că va trece această modă și în lumea politicienilor care nu lucrează neapărat la ME. Spun asta pentru că fostul ministru Cîmpeanu cred că adunase 10 doctorate honoris causa de pe plan local (…) de la universități mici, mari, fiecare cum s-a priceput. Asta a fost și un fel de strategie a universităților pentru a fi sigure că are grijă cineva de ele la Minister. Un fel de șantaj emoțional”, a apreciat decanul FSP-UB.

“‘Domnul Gigel Paraschiv, ia veniți la Iași să vă dau un doctor honoris causa, ca atunci când faceți bugetul să nu ne uitați și pe noi’. Ăsta este nivelul la care s-a ajuns și este absolut regretabil. Gesturile acestea sunt privite de majoritatea din universități cu, cum să vă spun, cu un sentiment de decepție și în același timp de neputință, care este extraordinar. Ăsta e și motivul pentru care m-am decis să ridic vocea, să spun lucrurilor pe nume și, în fine… Știu că există în toate universitățile – cel puțin din centrele mari universitare din țară, cu tradiție universitară, nu cele care au fost improvizate pentru a amenaja ambițiile și sensibilitățile elitelor politice locale – în toate universitățile veritabile din țară, lumea e în opoziție față de aceste gesturi publice, față de aceste practici, de aceste tipuri de condiționare reciprocă, ‘Xulescu e veșnic secretar de stat și atunci trebuie să primească recompense pentru…”, a mai declarat Cristian Preda.

Doctoratul a ajuns “un soi de medalie care nu acoperă mare brânză”

Acesta a spus și ce crede despre valul de doctorate pe care din ce în ce mai mulți politicieni s-au înscris să le obțină, începând cu anii 2000:

“O vreme, au vrut 15% spor de salariu când nu mai aveau mandat de deputat, în fine… se întorceau la un moment dat la locul lor de muncă şi ştiu şi poveşti din anii 2000, când în guvernul Ciorbea s-au făcut presiuni ca salariul cercetărilor să crească pentru că unii miniştri erau cercetători, ştiau că nu se mai întorc la Palatul Victoria şi şi-au făcut salarii mari. Pe urmă, sporul ăsta de 15% pentru doctorat a fost introdus peste tot. Reamintesc că el a fost la început imaginat ca o compensaţie pentru salariile de mizerie are existau în universităţi. Eu aveam echivalentul a 20 de dolari în 1992, când m-am angajat, 20 de dolari, ăsta a fost echivalentul în dolari al primului salariu cu care am început la universitate”, a afirmat profesorul universitar Cristian Preda.

„Când s-a generalizat (n. red. sporul salarial pentru deținerea titlul de doctor) a vrut toată lumea doctorat şi acum este o aglomeraţie. Imaginea şcolilor doctorale a ajuns să fie cea a unui autobuz cu înghesuială mare. Asta e imaginea pe care o am când îmi reprezint această lume a politicienilor care aleargă după doctorate. Ştiţi, cum alergai după autobuzul arhiplin în vremea lui Ceauşescu: te agăţai şi de bară, doar să ai un doctorat. A ajuns un soi de decoraţie, un soi de medalie care nu acoperă mare brânză. Oamenii implicaţi în politică, chiar şi nătărăi să fie, tot pierd timpul 10-12-15 ore pe zi în politică, nu au cum să scrie un doctorat”, a mai spus Preda la emisiunea Insider Politic.


1 comment
  1. Buna ziua domnule PREDA

    Cred că suneți de acord cu mine că și acordarea titlului de doctor (in orice disciplină) e o cursă contracronometru pentru a-l obține cât mai curând pentru cel puțin un motiv adică acela că – bugetar fiind – ești plătit cu incă un sfert din salariul pe are il ai. Adică doctoratul este un bonus necondiționat, pe viață. Din punctul ăsta de vedere, doctoratul este cea mai bună AFACERE, de acod cu mine?

    Un exemplu: in invățământ doi profesori, unul cu doctorat, celălalt cu un master sau două sau câte doriți dvs, prestează exact aceeași muncă, de aceeași calitate dar primul are salariul cu 25 procente mai mult doar că are acea hârtie in plus. Este absolut INCORECT modul ăsta de salarizare și bine ați face a demarea acțiunea de a-l abroga. Sau veți pierde si dvs 25 procente din salariu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Kelemen Hunor, după ce un elev a murit și alți trei au fost răniți la Odorheiu Secuiesc: Întrebarea e cine a dat aviz, cine a lăsat copiii în clădire în timpul lucrărilor, aici trebuie căutați responsabilii  

„Întrebarea e cine a dat aviz, cine a lăsat copiii în clădire în timpul lucrărilor și dacă lucrurile s-au făcut conform avizelor proiectului, aici trebuie căutați responsabilii și cei vinovați…
Vezi articolul

VIDEO Klaus Iohannis: Am reușit să cristalizăm domeniile unde putem să facem diferența cu banii din PNRR – digitalizarea educației, dotarea laboratoarelor, construirea de școli verzi / Peste 70% din totalul elevilor din România au reînceput fizic școala de luni, 8 februarie

Președintele Klaus Iohannis a anunțat domeniile din educație care vor fi finanțate din banii europeni prevăzuți în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). “Noi am căutat împreună cu ministerul…
Vezi articolul

DOCUMENT Ministerul Educației pregătește o licitație, prin Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, pentru 3.200 de microbuze electrice. Microbuzele o să ajungă în școli anul acesta, potrivit Ligiei Deca. În prezent, 70.000 de elevi nu au mijloc de transport pentru a merge la școală

Ministerul Educației pregătește o licitație, pentru achiziția a 3.200 de microbuze electrice, prin Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, potrivit unui proiectul de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică. Este…
Vezi articolul