Ministerul Educației va trebui, prin lege, să elaboreze și să publice un calendar național de activități extrașcolare pentru promovarea științei

6.206 vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Ministerul Educației va avea, prin lege, o nouă atribuție, aceea de a elabora și publica un Calendar național de activități pentru promovarea științei, potrivit unui proiect adoptat, luni, de Senat, în calitate de cameră decizională, proiect ce modifică Legea Educației Naționale.

Proiectul de lege modifică articolul 94 din LEN, ce stabilește atribuțiile Ministerului Educației, prin adăugarea unei noi atribuții:

  • “elaborează și publică pe pagina web a instituției Calendarul național de activități și evenimente extrașcolare de promovare a științei”.

Instituția trebuie să elaboreze norme metodologice pentru implementarea noii măsuri în termen de 90 de zile de la publicarea noii legi în Monitorul Oficial.

Potrivit expunerii de motive a proiectului inițiat de un grup de parlamentari PNL, USR-PLUS și UDMR, “o dată cu pandemia provocată de Coronavirus, un eveniment fără precedent în istoria recentă a României, pandemia a accentuat tendințele deja prezente în societate: dezinformare, apetența scăzută pentru dezvoltarea competențelor științifice, discursuri conspiraționiste. Prezenta inițiativă legislativă are rolul de a crea un mecanism relevant misiunii și viziunii sistemului de învățământ din România, acela de a populariza știința și rezultatele ei”.

Aceeași expunere de motive face trimitere la punctajul scăzut obținut de România la studiul TIMSS (Tendințe în domeniul Studiilor Matematice și Științifice Internaționale) 2019.

Potrivit documentului, Calendarul de activități și evenimente pentru popularizarea științei va avea ca obiectiv, pe lângă popularizarea științei în școală, promovarea culturii științifice și în rândul adulților “în vederea stimulării participării acestora la învățare”.

Foto © IpushkarevphotoDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

“Burse pentru elevii de 7 şi 8, soluţia Buzăului pentru educaţie” – proiect de campanie lansat de PSD: Dacă până acum au fost premiaţi elevii care fac excelenţă, purtând şi riscul de a deveni fideli ţărilor de adopţie, primarul municipiului Buzău aduce în atenţie elevul de nivel mediu

Un material electoral editat de echipa de campanie a PSD Buzău anunţă că, de anul viitor, în municipiul reşedinţă de judeţ ar putea primi burse de studiu şi elevii cu…
Vezi articolul

Klaus Iohannis, despre decizia închiderii școlilor în pandemie: Autoritatea centrală trebuie să își rafineze catalogul de măsuri, pentru ca autoritatea locală să fie bine ghidată în luarea măsurilor / Vaccinarea întregii populații va începe cel mai devreme în primăvară

Sistemul actual prin care se ia decizia închiderii și deschiderii școlilor, în contextul pandemiei, va continua, dar autoritatea centrală “trebuie să își rafineze catalogul de măsuri”, a anunțat președintele Klaus…
Vezi articolul