Ministerul Educației va trebui, prin lege, să elaboreze și să publice un calendar național de activități extrașcolare pentru promovarea științei

6.239 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Ministerul Educației va avea, prin lege, o nouă atribuție, aceea de a elabora și publica un Calendar național de activități pentru promovarea științei, potrivit unui proiect adoptat, luni, de Senat, în calitate de cameră decizională, proiect ce modifică Legea Educației Naționale.

Proiectul de lege modifică articolul 94 din LEN, ce stabilește atribuțiile Ministerului Educației, prin adăugarea unei noi atribuții:

  • “elaborează și publică pe pagina web a instituției Calendarul național de activități și evenimente extrașcolare de promovare a științei”.

Instituția trebuie să elaboreze norme metodologice pentru implementarea noii măsuri în termen de 90 de zile de la publicarea noii legi în Monitorul Oficial.

Potrivit expunerii de motive a proiectului inițiat de un grup de parlamentari PNL, USR-PLUS și UDMR, “o dată cu pandemia provocată de Coronavirus, un eveniment fără precedent în istoria recentă a României, pandemia a accentuat tendințele deja prezente în societate: dezinformare, apetența scăzută pentru dezvoltarea competențelor științifice, discursuri conspiraționiste. Prezenta inițiativă legislativă are rolul de a crea un mecanism relevant misiunii și viziunii sistemului de învățământ din România, acela de a populariza știința și rezultatele ei”.

Aceeași expunere de motive face trimitere la punctajul scăzut obținut de România la studiul TIMSS (Tendințe în domeniul Studiilor Matematice și Științifice Internaționale) 2019.

Potrivit documentului, Calendarul de activități și evenimente pentru popularizarea științei va avea ca obiectiv, pe lângă popularizarea științei în școală, promovarea culturii științifice și în rândul adulților “în vederea stimulării participării acestora la învățare”.

Foto © IpushkarevphotoDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Inspectoratele școlare județene vor fi desființate și transformate în deconcentrate ale Ministerului Educației, anunță Ministrul Cîmpeanu, pentru noua Lege a Educației / Inspecțiile sistemice trec la o nouă instituție

Inspectoratele școlare județene se transformă în direcții județene de învățământ preuniversitar ca servicii publice deconcentrate aflate în subordinea Ministerului Educației, anunță ministrul Sorin Cîmpeanu. Acesta face declarații de presă în…
Vezi articolul

FOTO: Un Parc Științific și Tehnologic al Universității din Oradea va putea dezvolta de anul viitor proiecte în domenii precum spațiu, mediu, energie, folosind eco-nano-tehnologii, spune președintele Consiliului județean Ilie Bolojan / Lucrările încep în aprilie

Din toamna anului viitor, proiectele tehnice ale firmelor partenere și ale Universității din Oradea vor putea fi dezvoltate într-un parc Științific și Tehnologic, spune președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan. Lucrările…
Vezi articolul