Turcan: Mentalitatea generală de evitare a înscrierii copiilor în școli cu profil tehnic este o greșeală

Raluca Turcan / Foto: gov.ro

Mentalitatea generală de evitare a înscrierii copiilor în şcoli cu profil tehnic, pe motiv că elevul de la un liceu tehnic nu ar beneficia de o şansă egală cu un copil de la un liceu teoretic, este o greşeală, a scris pe propria pagină de Facebook, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, citată de Agerpres. Aceasta spune că în România sunt zeci de mii de şomeri cu studii liceale, iar angajatorii duc lipsă de forţă de muncă calificată, mai ales în domeniile tehnice. “Mi-aş înscrie copilul la o şcoală profesională? Da, dacă ar avea măcar minimă aplecare”, susține oficialul.

“Am observat astăzi o discuţie legată de soluţiile pe care autorităţile le gândesc când vine vorba de faptul că, în câţiva ani, nu vom mai găsi meseriaşi decât din Africa sau Asia care să ne repare o ţeavă sau să lucreze în construcţii şi, de aceea, vreau să răspund cu câteva precizări (…) Peste tot, angajatorii se plâng de lipsa forţei de muncă şi de sistemul de educaţie care a rămas în urma cerinţelor actuale de pe piaţa muncii. Ştiu însă cazuri în care parteneriatele dintre liceele tehnice şi agenţi economici, iniţiative bune şi gândite practic să ajute elevii, viitori ucenici şi angajatori deopotrivă, au eşuat pentru că mentalitatea generală este de evitare a înscrierii copiilor în şcoli cu profil tehnic, teama fiind că, în felul acesta, elevul de la un liceu tehnic nu ar beneficia de o şansă egală cu un copil de la un liceu teoretic. Cred că este o greşeală şi spun asta şi ca părinte, nu doar ca ministru al Muncii. Cred că este bine şi este, de asemenea, un câştig în viaţă pentru acei copii care urmează orice şcoală din care deprind o meserie. Lipsesc meseriaşii, instalatorii, electricienii, lucrătorii în service-uri”, susţine Turcan. 

Potrivit acesteia, ar trebui să fie apreciate parteneriatele instituţiilor de învăţământ cu agenţii economici care oferă accesul la bază materială şi de pregătire care corespunde standardelor de pe piaţa muncii. 

Raluca Turcan:

Ministrul susține că, dacă ar fi în situaţia de a-şi înscrie copilul la o şcoală profesională, ar face acest lucru fără ‘nicio ezitare’:

Sursă foto: gov.ro / Raluca Turcan

Exit mobile version