ULTIMA ORĂ Ghidul pentru Evaluarea Națională 2021, publicat de Ministerul Educației: Accesul în săli începe la ora 8, examenul la ora 9

Educație media pentru liceeni: ce își propune acest proiect

Foto: © Lightfieldstudiosprod | Dreamstime.com

Ghidul pentru Evaluarea Națională 2021, anunțat de ministrul Sorin Cîmpeanu, a fost publicat luni seara de Ministerul Educației, la finalul perioadei de înscriere pentru acest examen destinat absolvenților de clasa a VIII-a.

Ghidul conține informații utile despre condițiile de examen (informații de natură organizatorică și sanitară) și despre desfășurarea propriu-zisă a probelor scrise. De asemenea, sunt incluse informații despre modalitatea de evaluare a lucrărilor (contestații), dar și sfaturi privind organizarea timpului de lucru pe durata celor 120 de minute rezervate fiecărei probe, potrivit autorilor.

Sfaturi pentru ziua examenului:

Informații utile pentru elevi la intrarea în școala, în ziua examenului

Candidații care au depus cereri pentru adaptarea condițiilor de examen, în baza prevederilor Procedurii nr. 1.526/DGIP/12.03.2021 cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru candidații cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare, beneficiază, după caz, de accesibilizarea subiectului de examen, de modalități specifice de redactare/ tehnoredactare a lucrării, precum și de material-suport, în funcție de tipul de deficiență, conform aprobării Comisiei Județene de Organizare a Evaluării Naționale.

Absolvenţii învăţământului gimnazial care, în contextul măsurilor stabilite privind combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, sunt în izolare/carantină sau care, din alte motive justificate cu certificat medical, nu pot finaliza/participa la probele evaluării naţionale pot susţine probele examenului în etapa specială, conform Calendarului de desfăşurare a evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a în anul şcolar 2020-2021. Dacă aceștia au participat la una sau mai multe probe de examen, dar nu au putut finaliza examenul, în etapa special li se recunosc, la cerere, probele susținute în perioada 22-25 iunie 2021.

Noile reguli pentru Evaluarea Națională presupun, printre altele, „prevederi precum posibilitatea de a face construcții pe foaia de examen la matematică, geometrie, de a sublinia textele la examenul de limba română. Nu mai sunt considerate semne distinctive deoarece toți au posibilitatea să facă acest lucru. Prin creșterea timpului alocat cu 15 minute pentru a completa casetele, deci sunt lucruri mici, dar care toate la un loc vin în sprijinul elevilor. Toate aceste recomandări fac obiectul unui document care va fi postat în această seară pe site-ul Ministerului Educației: recomandări pentru elevi și părinți.

În momentul în care vorbim s-au înscris 132.630 de elevi pentru evaluarea națională, 90% din totalul celor 147.660 de elevi de clasa a VIII-a. Înscrierile continuă până mâine, iar mâine la orele 17 vom avea numărul final al celor care s-au înscris la Evaluarea Națională. Sperăm să fie cât mai aproape de 100%. Astăzi suntem la 90%”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Antena 3.

Calendarul examenului este următorul

Descarcă Ghidul pentru Evaluarea Națională de aici.

Articolul este în curs de actualizare

Foto: © Lightfieldstudiosprod | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version