Un consorțiu finanțat de UE a descoperit că un medicament pentru ostoporoză ar putea fi eficace pentru pacienții Covid-19 asimptomatici sau cu simptome ușoare

Sursa: Exscalate4cov.eu

Un consorțiu finanțat de UE, Exscalate4CoV, a anunțat, joi, că un medicament generic, înregistrat deja, care este utilizat pentru tratarea osteoporozei, denumit raloxifen, ar putea fi un tratament eficace pentru pacienții COVID-19 cu simptome ușoare sau asimptomatici. Consorțiul utilizează o platformă de supercalcul susținută de UE, una dintre cele mai performante din lume, pentru a verifica impactul potențial al moleculelor cunoscute asupra structurii genomice a noului coronavirus., potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Acesta descrie cercetarea respectivă drept un exemplu al modului în care programul de cercetare și inovare al UE intitulat Orizont 2020 reunește cei mai buni cercetători europeni, cele mai bune companii farmaceutice, tehnologii și infrastructuri de cercetare pentru a contribui la învingerea virusului.

Potrivit comunicatului, Exscalate4CoV, utilizând o combinație unică de putere de calcul de înaltă performanță și IA cu prelucrare biologică, reunește 18 parteneri și alți 15 membri asociați. Platforma include centre de supercalculatoare din Italia, Spania și Germania, centre de cercetare de mari dimensiuni, companii farmaceutice și institute biologice din întreaga Europă. Ea are o putere de calcul de aproximativ 100 Petaflops, permițând efectuarea de cercetări asupra comportamentelor moleculelor, cu scopul de a identifica un tratament eficace împotriva noului coronavirus. Biblioteca chimică a proiectului este în continuă creștere datorită acordurilor cu societățile farmaceutice care s-au alăturat de curând.

Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret:

Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă:

Comunicatul amintește că acesta este unul dintre cele 18 proiecte de cercetare cărora li s-a alocat un total de 48,2 milioane EUR în urma unei recente cereri de propuneri de urgență pentru cercetări privind noul coronavirus, care să vizeze activități de pregătire și răspuns la apariția unor focare epidemice, teste de diagnosticare rapidă la locul acordării asistenței medicale, noi tratamente și noi vaccinuri. Activitatea consorțiului Exscalate4CoV a fost posibilă printr-o finanțare de urgență a UE în valoare de 3 milioane EUR, ca parte a răspunsului coordonat al UE la pandemia cauzată de noul coronavirus, iar proiectul a obținut sprijin din partea industriei farmaceutice care furnizează eșantioane de medicamente prin intermediul platformei sale biologice deschise „Drugbox”.

Exit mobile version