Un tabel cu sume pentru „fondul clasei” și „cadouri”, publicat de Asociația Elevilor din Constanța, care susține că a primit documentul de la un elev „anonim” și că ar fi vorba despre o practică la Colegiul Național Pedagogic “Constantin Brătescu” / Inspectorul general: Am cerut anchetă internă, vom lua orice măsură se impune

Foto: AEC

Un tabel în care apar sume cu destinația „fondul clasei” și „cadouri”, a fost publicat de Asociația Elevilor din Constanța, care susține că ar fi vorba despre o activitate de la o clasă a Colegiului Național Pedagogic “Constantin Brătescu”, din Constanța. Reprezentanții elevilor critică această colectare și susțin că au sesizat Inspectoratul Școlar. Șeful ISJ a declarat pentru Edupedu.ro că a solicitat directoarei colegiului o anchetă internă și că va lua „orice măsură se impune”.

„Asociația Elevilor din Constanța (AEC) critică colectarea fondului clasei la Colegiul Național Pedagogic “Constantin Brătescu” (CNPCB) și solicită Inspectoratului Școlar Județean Constanța să trimită o comisie de verificare”, potrivit comunicatului.

Elevii explică felul în care a ajuns la ei acest tabel: „În urma publicării tabelului cu ‘datoriile la xerox’ de la Liceul Teoretic Callatis, AEC a lansat un chestionar public prin care elevii să poată comunica colectarea fondului școlii/clasei, pentru a identifica unitățile de învățământ în care fenomenul ilegal persistă. Prin intermediul chestionarului, a fost comunicat în mod anonim un tabel cu numele fiecărui elev al unei clasa, în care era ținută o evidență a elevilor ce au plătit atât bani pentru fondul clasei, cât și bani pentru ‘cadouri’”.

Numele elevilor din tabel sunt acoperite, dar AEC susține că a trimis Inspectoratului Școlar varianta clară a fotografiei.

Foto: AEC

Edupedu.ro a contactat conducerea Colegiului vizat, iar reprezentanții acesteia au spus că vor reveni pentru a oferi un răspuns celor prezentate în comunicatul AEC. În momentul în care vom avea punctul de vedere al școlii, îl vom publica.

Contactat de Edupedu.ro, inspectorul școlar general Sorin Mihai, șeful ISJ Constanța, a declarat că încă nu a primit niciun document de la Asociația Elevilor din Constanța și că s-a autosesizat pe baza informațiilor apărute în presă.

„Noi, deocamdată, nu am primit nimic. E bine dacă ni s-a trimis ne-blurat astfel încât să putem să identificăm mult mai ușor. Eu oricum am avut o discuție cu doamna directoare din momentul în care a apărut informația respectivă în presă. Sunt acolo câteva elemente de detaliu: numărul de elevi la clasă, se distinge numele primului elev, parcă sunt medii trecute acolo, am încercat să merg pe ceea ce a apărut în presă pentru identificare. Am solicitat să aibă o anchetă internă și să ne comunice și nouă în momentul în care a identificat de la ce clasă și cine a strâns și pentru cine, cui i-a cerut banii respectivi. Evident, așa cum am procedat și în cazuri similare vom analiza situația și vom lua orice măsură se impune”, a declarat pentru Edupedu.ro Sorin Mihai.

Revenind la tabelul comunicat de AEC, aceștia spun că „sumele colectate sunt de 30 de lei/elev pentru fondul clasei, și 60 sau 30 de lei/elev pentru cadouri. Din tabel reiese faptul că au fost colectați în total cel puțin 1800 de lei. Amintim faptul că solicitarea sumelor pentru fondul clasei/școlii/cadouri/xerox este complet ilegală. Considerăm strigător la cer că ajung să fie solicitate sume de la elevi și părinți, în contextul în care învățământul ar trebui să fie gratuit.

În acest sens, AEC a transmis o solicitare către Inspectoratul Școlar Județean să trimită o comisie de verificare la liceu, pentru a verifica cum au fost strânse aceste sume și dacă fenomenul persistă și la alte clase ale liceului.

Solicităm conducerii liceului să stopeze de îndată colectarea ilegală de fonduri! Solicităm ISJ să nu încerce să mușamalizeze cazul și să se asigure că fenomenul ilegal va fi stopat în toate unitățile de învățământ din județ”, potrivit AEC.

Exit mobile version