Universitățile au nevoie de scannere pentru verificarea plagiatelor, dar nu le pot procura cu banii de la Minister – rectorul ASE, Nicolae Istudor: Cererea Universitaria de reportare a banilor pentru analiza doctoratelor urmărește evitarea blocării fondurilor publice

Nicolae Istudor / Foto: gov.ro

Multe universități au nevoie să achiziționeze scannere performante pentru a putea verifica plagiatele din tezele de doctorat, dar nu le pot procura din fondurile alocate de minister pentru că asemenea achiziții sunt cheltuieli de capital, nu de personal, a declarat luni, pentru Edupedu.ro, Nicolae Istudor, rector al Academiei de Științe Economice și reprezentant al Consorțiului Universitaria. El a spus că de aici apare motivul cererii adresate de consorțiu Ministerului Educației, cerere anunțată luni dimineață, de reportare a fondurilor pentru analiza plagiatelor: să se lămurească situația finanțării achizițiilor universitare de care este nevoie în acest scop. Potrivit lui Istudor, Consorțiul Universitaria nu a cerut amânarea verificărilor, ci doar să nu fie blocați banii care rămân nefolosiți până la sfârșitul anului.

Luni, Consorțiul Universitaria, ce reunește unele dintre cele mai mari universități din România, a anunțat că solicită ca fondurile alocate de Ministerul Educației pentru verificarea doctoratelor “să poată fi raportate pentru anii viitori, eventual sub forma unor granturi multianuale”. Cererea vine la o lună și jumătate după ce Ministerul a emis Ordinul privind verificarea tezelor de doctorat din perioada 1990-2016, prin care universităților li se cere să elaboreze și să publice o strategie în acest sens până la sfârșitul anului 2021 și în baza acestei strategii să analizeze tezele de doctorat, finanțarea pentru anul în curs a acestui proces fiind de 25 de milioane de lei – Detalii despre solicitarea Consorțiului.

Contactat de Edupedu.ro, rectorul ASE Nicolae Istudor, reprezentant al Consorțiului, a explicat rațiunea solicitării: “nouă ne trebuie banii aceștia la anul, abia atunci începem scanarea, că nu avem ce face, nu avem cu ce plăti oamenii. Sunt chestiuni financiare”.

Declarațiile lui Nicolae Istudor, pe larg:

“Este vorba despre ordinul pe care noi trebuie să îl aplicăm, cu privire la prevenirea și combaterea plagiatelor. Până la final de an trebuie să elaborăm strategia. Noi toți (Consorțiul Universitaria – n. red.) ne-am pus de acord ca, din acea sumă care ne-a revenit fiecăruia pentru implementarea ordinului, să luăm scannere. Și se pare că nu putem, pentru că sunt cheltuieli de capital. Și aceste cheltuieli sunt numai cheltuieli de personal. Or, a începe să scanăm și să implementăm strategia nu se poate face decât din 1 ianuarie. Ca atare, cerem să ne dea voie să cheltuim banii ăștia în anii următori. Sau să ne introducă în posibilitățile de cheltuire și cheltuieli de capital. Adică să putem să cumpărăm acele scannere performante, că unele universități nu au cu ce să scaneze, ca să poate să posteze tezele pe platformă. 

Cererea nu presupune amânarea verificărilor. Verificările trebuie să le începem în ianuarie, conform prevederilor. Mai întâi trebuie să facem strategia. Poate să întârzie un pic, până cumpărăm scannere… Am fi putut să cumpărăm scannere din banii aceia, dar n-avem voie. Neavând, probabil vom implementa din fonduri proprii scannerele și vom implementa proiectul începând de anul următor, iar cheltuielile și fondurile le vom utiliza în anii următori. Am cerut ca banii să nu intre în blocaj: știți că la final de an fondurile se blochează de către Ministerul de Finanțe și așa nu am putea să implementăm proiectul până la urmă. 

Nu am cerut amânarea verificărilor. La final de an, dacă nu folosim banii, se blochează – așa-numitul blocaj de fonduri publice. Iar Ministerul de Finanțe să nu blocheze fără drept de a debloca. Nouă ne trebuie banii aceștia la anul. Abia atunci începem scanarea, că nu avem ce face, nu avem cu ce plăti oamenii. Sunt chestiuni financiare – să putem face cheltuieli de capital, adică să cumpărăm scannere, respectiv să putem să plătim și la anul salarii și biroul pe care trebuie să îl înființăm, pentru oamenii care fac scanarea tezelor.”

Citește și:
Verificarea plagiatelor: Cele mai mari universități din România cer Ministerului Educației ca fondurile pentru analiza doctoratelor “să poată fi reportate pentru anii viitori”
OFICIAL Ordinul care prevede verificarea tezelor de doctorat de către universități a intrat în vigoare
Daniel David: Ordinul ce obligă universitățile să verifice toate tezele de doctorat de după 1990 nu oferă “un câștig clar” / Tezele persoanelor cu funcții publice “ar trebui verificate cu prioritate”
Exit mobile version