Universitățile rusești au fost suspendate din Asociația Universităților Europene, după ce Uniunea Rectorilor din Rusia, reprezentând aproape 200 de instituții, și-a exprimat sprijinul pentru Putin și pentru invazia Ucrainei

Foto © Sophie Garaeva | Dreamstime.com

Asociația Universităților Europene (EUA) a decis să suspende 12 universități din Rusia, membre ale organizației, pentru atitudini diametral opuse valorilor europene, după ce rectorii lor s-au numărat printre cei 185 de semnatari ai unei declarații a Uniunii Ruse a Rectorilor, de sprijin pentru Vladimir Putin și pentru invazia Ucrainei. 

EUA, ce reprezintă peste 850 de universități din 48 de țări și joacă un rol cheie în colaborarea dintre acestea și în influențarea politicilor europene de învățământ superior, precizează într-un comunicat de presă că liderii universităților rusești suspendate au au semnat o declarație “diametral opusă valorilor europene la care s-au angajat să adere în momentul în care s-au alăturat Asociației”. Respectivele universități vor rămâne suspendate până în momentul în care vor respecta din nou valorile europene, se arată în comunicatul EUA.

Organizația a condamnat în prealabil agresiunea rusă din Ucraina. Ea îndeamnă universitățile membre să se asigure, punctual, că orice continuare a colaborării educaționale și de cercetare cu reprezentanții mediului academic din Rusia este adecvată în acest moment, folosindu-se pentru asta de recomandările naționale și europene. În acest sens, EUA notează că unii reprezentanți individuali ai mediului academic din Rusia s-au pronunțat împotriva invaziei, “în pofida riscului personal foarte ridicat”.

Declarația semnată de 185 de șefi de instituții de învățământ superior din Rusia a fost emisă pe 4 martie și menționează intenția invocată de Putin în cazul acestui conflict, aceea de “demilitarizare și denazificare a Ucrainei și de protejare a sa în fața amenințărilor militare crescânde”. Aceeași declarație exprimă sprijinul pentru armata rusă și pentru președintele Putin.

Foto © Sophie Garaeva | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version