„Vă rog să nu ne dați vinerea teme. Acest lucru este benefic pentru fericirea copilului”, este cererea unui elev de 10 ani către învățătoarea sa, care a și aprobat-o: „Întotdeauna i-am încurajat să se exprime liber”

Sursă foto: Facebook/Dana Tufeanu

Un elev care nu vrea teme de weekend a făcut o cerere către învățătoarea sa. Are 10 ani și a motivat solicitarea astfel: „acest lucru este benefic pentru fericirea copilului”. Învățătoarea Dana Tufeanu a publicat pe Facebook foaia pe care a și „aprobat-o”. Scrisoarea a ajuns virală pe internet.

Doamna Învățătoare,

Subsemnatul, Ștefan Găman, vă rog în calitate de elev al dumneavoastră, să nu ne dați vinerea teme.

P.S Acest lucru este benefic pentru fericirea copilului.

22.09.2020

Așa arată modelul de cerere făcut de un elev de clasa a IV-a. Învățătoarea lui, Dana Tufeanu, i-a notat cererea cu „Se aprobă! Motivarea este foarte tare!” și a postat lucrarea copilului pe facebook, unde a devenit virală, cu aproape 5.000 de like-uri și peste 11.000 de share-uri.

Edupedu.ro a contactat-o pe Dana Tufeanu, care ne-a povestit că elevul își uitase tema acasă, așa că l-a lăsat să o rescrie în clasă, în timp ce colegii lui citeau cererile pe care le-au făcut acasă. La final, a citit și Ștefan cererea lui, iar dorința i-a fost îndeplinită, nu a mai primit teme pentru acasă.

Dana Tufeanu are o experiență de 32 de ani în sistemul de învățământ primar. Ea ne-a povestit că dintotdeauna i-a încurajat pe elevi să se exprime liber. Momentan, la ei la școală se învață în scenariul verde, cu toți copiii prezenți la școală, iar pandemia nu i-a prins nepregătiți nici în primăvară, fiindcă la școală deja începuseră să folosească și educația parțial online.

„Copiii sunt foarte cuminți în privința respectării regulilor sanitare, și-au pus masca fără să protesteze și o poartă cu sfințenie, sunt mai conștiincioși decât noi, avem ce învăța de la ei”, a povestit învățătoarea. Lucrul cu care se obișnuiesc mai greu, însă, este să renunțe la împărțitul lucrurilor. „Nu mai pot împărți mâncarea, spre exemplu în pauze împărțeau ce aveau, pufuleți, ciocolățele, cu colegii lor sau în timpul orelor dacă unui elev nu-i mai scria pixul, ceilalți săreau să-l ajute, îi dădeau câte un pix, un creion, ce avea nevoie. Acum nu mai pot să facă asta și trebuie să fim cu ochii pe ei fiindcă au reacția de a se ajuta reciproc cu obiecte”, a explicat Tufeanu.

În ceea ce-i privește pe profesorii care refuză acum să predea online, învățătoarea spune că „nu există așa ceva”.

„Este jobul nostru, cea mai mare și mai importantă calitate a unui cadru didactic este să învețe continuu, dacă tu ca profesor nu faci asta, ce exemplu le dai copiilor din fața ta?”, a spus Tufeanu care este de părere că orice face un profesor, orice predă, trebuie să transmită interes și pasiune pentru cunoaștere, pentru nou, nu reticență și neadaptare.

„Noi nu transmitem doar cunoștințe, ci atitudine față de ceva, atitudine față de citit, atitudine față de vorbirea corectă, noi transmitem atitudini, dacă atitudinea noastră este una ostilă, atunci și elevul va fi ostil acelui lucru sau acelei materii”, a explicat învățătoarea.

În ceea ce-i privește pe părinți, ea spune că de fiecare dată le-a transmis să se raporteze la evoluția copilului lor de la o zi la alta, niciodată în comparație cu ceilalți.

„Părinții întotdeauna trebuie să se raporteze la evoluția copilului lor, nu la ce note au luat ceilalți copii, trebuie să-i intereseze dacă copilul lor a avut o evoluție față de săptămâna trecută. Un elev este în competiție cu el însuși, nu cu ceilalți”, a mai spus Tufeanu.

Sursă foto: Facebook/Dana Tufeanu

Exit mobile version