„Vă rog să nu ne dați vinerea teme. Acest lucru este benefic pentru fericirea copilului”, este cererea unui elev de 10 ani către învățătoarea sa, care a și aprobat-o: „Întotdeauna i-am încurajat să se exprime liber”

6.584 de vizualizări
Sursă foto: Facebook/Dana Tufeanu
Un elev care nu vrea teme de weekend a făcut o cerere către învățătoarea sa. Are 10 ani și a motivat solicitarea astfel: „acest lucru este benefic pentru fericirea copilului”. Învățătoarea Dana Tufeanu a publicat pe Facebook foaia pe care a și „aprobat-o”. Scrisoarea a ajuns virală pe internet.

Doamna Învățătoare,

Subsemnatul, Ștefan Găman, vă rog în calitate de elev al dumneavoastră, să nu ne dați vinerea teme.

P.S Acest lucru este benefic pentru fericirea copilului.

22.09.2020

Așa arată modelul de cerere făcut de un elev de clasa a IV-a. Învățătoarea lui, Dana Tufeanu, i-a notat cererea cu „Se aprobă! Motivarea este foarte tare!” și a postat lucrarea copilului pe facebook, unde a devenit virală, cu aproape 5.000 de like-uri și peste 11.000 de share-uri.

Edupedu.ro a contactat-o pe Dana Tufeanu, care ne-a povestit că elevul își uitase tema acasă, așa că l-a lăsat să o rescrie în clasă, în timp ce colegii lui citeau cererile pe care le-au făcut acasă. La final, a citit și Ștefan cererea lui, iar dorința i-a fost îndeplinită, nu a mai primit teme pentru acasă.

Dana Tufeanu are o experiență de 32 de ani în sistemul de învățământ primar. Ea ne-a povestit că dintotdeauna i-a încurajat pe elevi să se exprime liber. Momentan, la ei la școală se învață în scenariul verde, cu toți copiii prezenți la școală, iar pandemia nu i-a prins nepregătiți nici în primăvară, fiindcă la școală deja începuseră să folosească și educația parțial online.

„Copiii sunt foarte cuminți în privința respectării regulilor sanitare, și-au pus masca fără să protesteze și o poartă cu sfințenie, sunt mai conștiincioși decât noi, avem ce învăța de la ei”, a povestit învățătoarea. Lucrul cu care se obișnuiesc mai greu, însă, este să renunțe la împărțitul lucrurilor. „Nu mai pot împărți mâncarea, spre exemplu în pauze împărțeau ce aveau, pufuleți, ciocolățele, cu colegii lor sau în timpul orelor dacă unui elev nu-i mai scria pixul, ceilalți săreau să-l ajute, îi dădeau câte un pix, un creion, ce avea nevoie. Acum nu mai pot să facă asta și trebuie să fim cu ochii pe ei fiindcă au reacția de a se ajuta reciproc cu obiecte”, a explicat Tufeanu.

În ceea ce-i privește pe profesorii care refuză acum să predea online, învățătoarea spune că „nu există așa ceva”.

„Este jobul nostru, cea mai mare și mai importantă calitate a unui cadru didactic este să învețe continuu, dacă tu ca profesor nu faci asta, ce exemplu le dai copiilor din fața ta?”, a spus Tufeanu care este de părere că orice face un profesor, orice predă, trebuie să transmită interes și pasiune pentru cunoaștere, pentru nou, nu reticență și neadaptare.

„Noi nu transmitem doar cunoștințe, ci atitudine față de ceva, atitudine față de citit, atitudine față de vorbirea corectă, noi transmitem atitudini, dacă atitudinea noastră este una ostilă, atunci și elevul va fi ostil acelui lucru sau acelei materii”, a explicat învățătoarea.

În ceea ce-i privește pe părinți, ea spune că de fiecare dată le-a transmis să se raporteze la evoluția copilului lor de la o zi la alta, niciodată în comparație cu ceilalți.

„Părinții întotdeauna trebuie să se raporteze la evoluția copilului lor, nu la ce note au luat ceilalți copii, trebuie să-i intereseze dacă copilul lor a avut o evoluție față de săptămâna trecută. Un elev este în competiție cu el însuși, nu cu ceilalți”, a mai spus Tufeanu.

Sursă foto: Facebook/Dana Tufeanu


9 comments
 1. Din dorința de a fi pe placul părinților, unii dascăli fac rău pe termen lung copiilor pe care trebuie să-i formeze. De fapt nu îi formează, se deformează pe ei înșiși adoptând necondiționat punctul de vedere și mentalitatea copiilor, la fel cum un adult, în loc să articuleze cuvintele normal – pentru ca bebelușul să învețe a vorbi – gângurește în rând cu acesta, imitându-i sunetele.
  „Tragerea de șireturi”, considerată eronat o apropiere de elevi, e confundată cu vocația didactică. Dacă doamna învățătoare scrie „foarte tare” și pune emoticoane la fiecare enunț, nu face decât să-i imite ea pe elevi, nu îi ajută să progreseze.

 2. Pe semianalfabet esti tu. Iar catre moderatori. RUSINE SA APROBATI JIGNIRILE TROLILOR CATRE PROFESORI. TOTUSI E UN FORUM EDUCATIONAL. RUSINE BAI

 3. Iar cu „Foarte Tare” profesoara răspunde ca un semianalfabet, pt care există doar două apreciative: tare sau cool.
  În loc să îi scrie: temeinică, legitimă, bine argumentată, îndreptățită etc etc.

  1. Mi se pare lipsit de deontologie sa te cobori intr-atat la mintea unui copil, tu, cadru didactic pentru o porcarie scrisa sub dictarea unui parinte satul de facut teme cu fi-su in weekend. Cred ca isi vedea iesirile in oras si fericirea proprie amenintate in weekend, nu pe cea a copilului. Taman in weekend, unde uitarea este cea mai mare, e nevoie de o mica tema macar duminica. Sunt adeptul ideii fara teme, dar, consider ca pentru un elev, un weekend, adica 2 zile si jumatate, este mult…mult prea mult fara niciun semn cat de mic de educatie, de consolidare…Uitarea intervine foarte repede. Nu va bazati pe memorie…aceasta este de scurta durata la ora. Stim asta, toti am fost elevi si fara o repetitie anterioara in weekend, in tandem cu tema, era greu sa ne reamintim lectia.

 4. Temele pentru acasa ar trebui interzise prin lege sau constituție. Astia nu stiu sa faca scoala fara teme. Poate asa invata.

  1. Majoritatea copiilor, când se pregătesc pentru ziua următoare, procedează în următorul fel: deschid caietul, dacă au temă o fac, unii da, unii nu, dacă nu au temă caietul și manualul ajung instantaneu în ghiozdan, spre fericirea copilului, care e și el om și tinde spre minimum necesar, ca și adulții, dealtfel.
   Da, ne trebuie o lege care să interzică românilor să mai studieze singuri, chiar și după ce termină studiile formale. Lumea asta încă are nevoiede oameni care să împingă roaba, nu?

  2. Să afirmi că temele ar trebui interzise e același lucru cu a spune că antrenamentele unui sportiv ar trebui interzise… Care ar fi rezultatul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Comisarul european pe Educație, poză fără Andronescu de la Reuniunea miniștrilor la București, după ce aceasta i-a lăsat să aștepte în picioare la poza finală

Comisarul european pentru Educație a publicat pe Twitter o fotografie de la reuniunea miniștrilor educației organizată la București, în care oficialii o așteaptă pe Ecaterina Andronescu. Potrivit surselor Edupedu.ro, ministrul…
Vezi articolul
Concursul de directori la București

Profesorii primesc vaccinare gratuită și un set de analize medicale, plus două salarii minime brute, 4.460 de lei în acest an, pentru cursuri de formare și materiale didactice – Lege aprobată de Senat, trimisă la promulgare

Profesorii primesc anual două salarii minime brute, echivalentul sumei de 4.460 de lei în anul 2020, bani destinați cursurilor de formare și materialelor didactice, asta revede legea de aprobare a…
Vezi articolul

Concurs directori 2021 – Proba scrisă începe vineri, 15 octombrie, la ora 10:00 și durează două ore. Candidații intră în sală până la 9:00 și pot folosi doar pix de culoare albastră sau neagră, care nu se șterge. Model de foaie de concurs

Proba scrisă pentru concursul național de directori de școli și directori adjuncți începe vineri, 15 octombrie, la ora 10:00 și durează două ore, potrivit procedurii trimise de Ministerul Educației inspectoratelor…
Vezi articolul

OFICIAL Inspecțiile speciale pentru Definitivat 2023 se susțin doar în perioada de cursuri, printre modificările din metodologie. Lucrările de la proba scrisă ar putea fi corectate digitalizat / Descarcă fișele de evaluare pentru inspecții

Inspecțiile de specialitate pentru Definitivat 2023 se susțin doar în perioada de cursuri a anului școlar, după cum prevede ordinul de modificare a metodologiei ce a fost publicat în Monitorul…
Vezi articolul