Verificarea plagiatelor: Cele mai mari universități din România cer Ministerului Educației ca fondurile pentru analiza doctoratelor “să poată fi reportate pentru anii viitori”

verificarea plagiatelor

Foto: Consorțiul "Universitaria"

Consorțiul Universitaria, ce reunește unele dintre cele mai mari universități din România, solicită ca fondurile alocate de Ministerul Educației pentru verificarea doctoratelor “să poată fi raportate pentru anii viitori, eventual sub forma unor granturi multianuale”. Cererea vine la o lună și jumătate după ce Ministerul a emis Ordinul privind verificarea tezelor de doctorat din perioada 1990-2016, prin care universităților li se cere să elaboreze și să publice o strategie în acest sens până la sfârșitul anului 2021 și în baza acestei strategii să analizeze tezele de doctorat, finanțarea pentru anul în curs a acestui proces fiind de 25 de milioane de lei. Nu e clar, pentru moment, dacă solicitarea se referă și la amânarea verificărilor efective ale plagiatelor în tezele de doctorat.

În urma unei întâlniri desfășurate în ultimele zile, Consorțiul Universitaria a emis o rezoluție în care cere, printre altele, ca fondurile pentru procesul de verificare a tezelor de doctorat să fie raportate și, în plus, acestea să poată veni sub forma unor “granturi multianuale, concomitent cu eliminarea restricțiilor în privința cheltuielilor eligibile”. În acest sens, organizația invocă motivul “constrângerilor temporale din acest an”.

Mai precis, rezoluția cere, între alte solicitări legate în bună măsură de pandemie și de finanțarea cercetării:

Ordinul 5255/2021, emis în septembrie, este cel referitor la “verificarea respectării eticii și deontologiei universitare în elaborarea tezelor de doctorat din perioada 1990-2016”.

Acesta prevede, pentru verificare plagiatelor, între altele:

Vezi textul complet al Rezoluției Consorțiului Universitaria:

Citește și:
OFICIAL Ordinul care prevede verificarea tezelor de doctorat de către universități a intrat în vigoare
Daniel David: Ordinul ce obligă universitățile să verifice toate tezele de doctorat de după 1990 nu oferă “un câștig clar” / Tezele persoanelor cu funcții publice “ar trebui verificate cu prioritate”
Exit mobile version