VIDEO 126.000 de angajați din educație, în special din grădinițe și cei care au contact direct cu elevii, vor avea prioritate să se vaccineze înainte de 8 februarie, anunță ministrul Educației / Vor fi organizate webinarii cu răspunsuri pentru profesorii nehotărâți

Sorin Cimpeanu, declaratii dupa vaccinare / Sursa: Captura Facebook

Un grup de 126.000 de angajați din sistemul de învățământ, în special cei din grădinițe, unde copiii nu poartă mască, dar și cei care lucrează direct cu elevii vor avea prioritate să se vaccineze înainte de 8 februarie, la începutul semestrului al 2-lea, când este prevăzut să se redeschidă școlile, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. El a făcut anunțul după ce s-a vaccinat împotriva Covid-19, alături de ceilalți membri ai guvernului. Ministrul a spus, fără detalii, că vede o creștere a numărului de profesori care doresc să se vaccineze și a anunțat că vor fi organizate webinarii cu “mii, zeci de mii” de angajați din învățământ, pentru ca experți să răspundă întrebărilor acestora legate de vaccinare.

Ministrul Cîmpeanu a spus că vaccinarea este un “act de responsabilitate” și că “orice profesor vaccinat va însemna o diminuare a riscului de transmitere a acestui virus în școli, va însemna o creștere a stării de siguranță sanitară pentru elevi și profesori”.

Principalele declarații ale ministrului Sorin Cîmpeanu, după vaccinare:

“Un act de responsabilitate, de responsabilitate față de noi înșine, de responsabilitate față de toți cei cu care interacționăm direct sau indirect. Aș vrea să repet faptul că orice profesor vaccinat va însemna o diminuare a riscului de transmitere a acestui virus în școli, va însemna o creștere a stării de siguranță sanitară pentru elevi și profesori în toate școlile din România. Apreciez în mod deosebit, și nu o spun în mod formal, disponibilitatea coordonatorului campaniei naționale de vaccinare, disponibilitatea Guvernului României de a da prioritate personalului din învățământ.

În acest sens, am identificat în cadrul acestei clase de prioritate acordată personalului din învățământ un grup de 126.000 de angajați care sunt la interfața directă de lucru cu elevii și studenții, care vor avea prioritate în cadrul acestei clase de prioritate. Acest lucru se poate întâmpla cu sprijinul – care există și pe care, încă o dată, îl apreciez foarte mult – din partea coordonatorului campaniei naționale de vaccinare, col. Valeriu Gheorghiță. Deci personalul din învățământ va fi vaccinat, e vorba de aceia care și-au declarat disponibilitatea de vaccinare și care sunt la interfața directă, nemijlocită de lucru cu copiii, elevii și studenții, încă dinainte de începutul celui de-al doilea semestru planificat, așa cum este acum, sub rezerva evoluției epidemiologice, pentru data de 8 februarie.”

Întrebat dacă are semnale că ar mai fi crescut procentele de profesori care doresc vaccinarea: “Cu siguranță da. Evoluțiile zilnice arată o creștere a acestui procent în sistemul național de învățământ. Avem în plan organizarea de webinarii, cu mii, zeci de mii de angajați din personalul din învățământ, webinarii prin care să poată fi oferite răspunsuri la întrebările firești ale fiecăruia dintre noi. Aș vrea să vă spun că s-au înlăturat și viciile de raportare, ați văzut procente mai mici la universitățile de medicină și farmacie, acestea nu raportaseră vaccinarea personalului didactic din învățământul medical clinic, deoarece au considerat că s-au vaccinat în calitate de medici. Deci sunt corectate și raportările și se adaugă zi de zi noi înscrieri cu privire la posibilitatea de vaccinare în sistemul de învățământ.

O să invităm în cadrul acestor webinarii personalități din domeniul medical, credibile, pentru că vaccinarea este un act medical și un răspuns credibil poate fi dat doar de cei competenți. De asemenea, are disponibilitate de participare și coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.”

Δn cursul zilei de ieri, am avut discuții cu cei care au în atribuții planificarea vaccinării și pot să vă spun că s-a identificat o soluție în așa fel încât personalul care lucrează nemijlocit cu elevii, mai ales în grădinițe, știut fiind că cei mici nu au obligativitatea portului măștii, vor fi vaccinați cu prioritate după ce vor fi planificați cu prioritate de către cei care organizează acest proces, fără a afecta pe niciunul dintre cei înscriși până acum pe platforma de vaccinare.”

Întrebat ce se va întâmpla dacă vor exista momente în care părinții vor solicita un profesor vaccinat a clasă: “Este o chestiune legitimă de ambele părți, să soliciți vaccinarea cadrului didactic și dreptul la vaccinare pe care îl are fiecare dintre noi, inclusiv cadrele didactice. Este o problemă delicată care își va găsi răspunsul prin solidaritatea despre care vorbesc tot timpul, între elevi, profesori și părinți.”

Declarațiile ministrului – de la minutul 4.15 în înregistrarea de mai jos:
Exit mobile version