VIDEO Arafat, despre decizia de a închide școlile la sub 1% infectare a elevilor și profesorilor: Aceștia sunt elevii care s-au diagnosticat, mai sunt elevii care nu se știe dacă sunt infectați sau nu, dar pot infecta și pe alții / Franța nu a închis școlile pentru că a luat măsuri mult mai dure

FOTO: gov.ro

Cei sub 1% dintre elevii infectați, anunțați de ministrul Educației sâmbătă dimineața la ProTV “sunt elevii care s-au diagnosticat”, a precizat Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, tot la Stirile ProTV. Acesta a spus că “mai sunt elevii care nu se știe dacă sunt infectați sau nu, dar pot infecta și pe alții”, după care a spus că nu înseamnă că dacă România a luat decizia de a închide școlile și ate țări din Vest nu au luat această decizie, măsura de la noi este una greșită.

Arataf a încercat să explice, fără să prezinte niciun fel de date sau de analize epidemiologice, care au fost, în opinia sa, motivele deciziei de a închide toate școlile. Declarațiile au fost făcute la Stirile ProTV de dimineață, prezentate de Andreea Marinescu și Cosmin Stan.

Andreea Marinescu: De ce se închid școlile de luni în condițiile în care Ministrul Educației tocmai a declarat că rata de infectare în rândul elevilor și al profesorilor este de sub 1%?

Raed Araft: Pentru că vorbim de elevii și… cel puțin elevii care vorbim de ei sunt elevii care s-au diagnosticat, sunt elevii care, poate că au devenit simptomatici, mai sunt elevii care transmit, care nu sunt simtomatici și care nu se știe dacă sunt infectați sau nu, dar pot infecta pe alții. Ăsta e un aspect. Al doilea aspect, deja mai multe școli au trecut în scenariul roșu și fac învățământul online. Așa că decizia asta este un din deciziile, care, menirea lor este să reducă contactul, în general și mobilitatea. Deci sunt două lucruri care se încearcă să se facă. Înțeleg că multă lume întreabă “de ce acolo, nu aici”, “de ce asta, nu celălalte”? Pentru că acuma este un set de măsuri care este menit să reducă două aspecte care au crescut impacut virusului: mobilitatea și mai ales contactul nerespectând regulile în unele zone.

Cosmin Stan: În țările din Vestul Europei, în Franța, în Spania, în Italia, deși s-au luat măsuri restrictive, școlile au fost păstrate deschise, iar recomandările Organizației Mondiale a Sănătății sunt de a păstra școlile deschise.

Raed Arafat: Ei au luat măsuri mai dure pe alte părți, de exemplu, dacă vedeți în Franța măsurile sunt mult mai dure. Deci acolo este chiar un lockdown, cum se spune. Noi nu am ajuns încă la un lockdown, noi luăm anumite măsuri și aicea s-ar putea să vedeți că și în alte țări peste o săptămână-două să închidă școlile. Sau să ia altă măsură pe care noi n-am luat-o ca să compenseze. Deci aici trebuie să înțelegem logica situației: fiecare țară a ales un număr de măsuri care să le ia pentru reducerea impactului virusului, care deja este una foarte serioasă, iar faptul că în altă țară nu s-a luat măsura de închidere a școlilor, nu înseamnă că măsura care este luată în România este greșită.

Andreea Marinescu: În aceste condiții cum credeți că vor arăta datele peste o lună, după aceste restricții care vor fi impuse de luni?

Raed Arafat: Aici e întrebarea, aici e întrebarea cheie pentru că după o lună noi urmează să evaluăm situația. După o lună noi sperăm că… Eu cred că o să urmeze o creștere în continuare, asta este clar, în următoarele zile, poate în următoarea săptămână, în următoarele două săptămâni, dar la o lună, ce sperăm, este să fi ajuns la un platou, să înceapă scăderea. Numai că și scăderea, ca să luăm măsuri de relaxare, trebuie să fie una importantă. Adică nu putem să luăm o scădere de 1%-2% să spunem “gata, am rezolvat”. Trebuie ca scăderea să fie una semnificativă dacă vrem să reluăm unele activități și să ne asigurăm că nu continuă după asta, sau reia din nou să crească incidența”

Toate școlile sunt închise de luni, 9 noiembrie, timp de cel puțin 30 de zile, a anunțat joi seara președintele Klaus Iohannis.

Foto: gov.ro

Exit mobile version