VIDEO Arafat, despre decizia de a închide școlile la sub 1% infectare a elevilor și profesorilor: Aceștia sunt elevii care s-au diagnosticat, mai sunt elevii care nu se știe dacă sunt infectați sau nu, dar pot infecta și pe alții / Franța nu a închis școlile pentru că a luat măsuri mult mai dure

7.888 de vizualizări
FOTO: gov.ro
Cei sub 1% dintre elevii infectați, anunțați de ministrul Educației sâmbătă dimineața la ProTV “sunt elevii care s-au diagnosticat”, a precizat Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, tot la Stirile ProTV. Acesta a spus că “mai sunt elevii care nu se știe dacă sunt infectați sau nu, dar pot infecta și pe alții”, după care a spus că nu înseamnă că dacă România a luat decizia de a închide școlile și ate țări din Vest nu au luat această decizie, măsura de la noi este una greșită.

Arataf a încercat să explice, fără să prezinte niciun fel de date sau de analize epidemiologice, care au fost, în opinia sa, motivele deciziei de a închide toate școlile. Declarațiile au fost făcute la Stirile ProTV de dimineață, prezentate de Andreea Marinescu și Cosmin Stan.

Andreea Marinescu: De ce se închid școlile de luni în condițiile în care Ministrul Educației tocmai a declarat că rata de infectare în rândul elevilor și al profesorilor este de sub 1%?

Raed Araft: Pentru că vorbim de elevii și… cel puțin elevii care vorbim de ei sunt elevii care s-au diagnosticat, sunt elevii care, poate că au devenit simptomatici, mai sunt elevii care transmit, care nu sunt simtomatici și care nu se știe dacă sunt infectați sau nu, dar pot infecta pe alții. Ăsta e un aspect. Al doilea aspect, deja mai multe școli au trecut în scenariul roșu și fac învățământul online. Așa că decizia asta este un din deciziile, care, menirea lor este să reducă contactul, în general și mobilitatea. Deci sunt două lucruri care se încearcă să se facă. Înțeleg că multă lume întreabă “de ce acolo, nu aici”, “de ce asta, nu celălalte”? Pentru că acuma este un set de măsuri care este menit să reducă două aspecte care au crescut impacut virusului: mobilitatea și mai ales contactul nerespectând regulile în unele zone.

Cosmin Stan: În țările din Vestul Europei, în Franța, în Spania, în Italia, deși s-au luat măsuri restrictive, școlile au fost păstrate deschise, iar recomandările Organizației Mondiale a Sănătății sunt de a păstra școlile deschise.

Raed Arafat: Ei au luat măsuri mai dure pe alte părți, de exemplu, dacă vedeți în Franța măsurile sunt mult mai dure. Deci acolo este chiar un lockdown, cum se spune. Noi nu am ajuns încă la un lockdown, noi luăm anumite măsuri și aicea s-ar putea să vedeți că și în alte țări peste o săptămână-două să închidă școlile. Sau să ia altă măsură pe care noi n-am luat-o ca să compenseze. Deci aici trebuie să înțelegem logica situației: fiecare țară a ales un număr de măsuri care să le ia pentru reducerea impactului virusului, care deja este una foarte serioasă, iar faptul că în altă țară nu s-a luat măsura de închidere a școlilor, nu înseamnă că măsura care este luată în România este greșită.

Andreea Marinescu: În aceste condiții cum credeți că vor arăta datele peste o lună, după aceste restricții care vor fi impuse de luni?

Raed Arafat: Aici e întrebarea, aici e întrebarea cheie pentru că după o lună noi urmează să evaluăm situația. După o lună noi sperăm că… Eu cred că o să urmeze o creștere în continuare, asta este clar, în următoarele zile, poate în următoarea săptămână, în următoarele două săptămâni, dar la o lună, ce sperăm, este să fi ajuns la un platou, să înceapă scăderea. Numai că și scăderea, ca să luăm măsuri de relaxare, trebuie să fie una importantă. Adică nu putem să luăm o scădere de 1%-2% să spunem “gata, am rezolvat”. Trebuie ca scăderea să fie una semnificativă dacă vrem să reluăm unele activități și să ne asigurăm că nu continuă după asta, sau reia din nou să crească incidența”

Toate școlile sunt închise de luni, 9 noiembrie, timp de cel puțin 30 de zile, a anunțat joi seara președintele Klaus Iohannis.

Foto: gov.ro


5 comments
  1. Va bateți joc de copiii noștri, asta nu e invatamant on line, e o presiune enorma pe umerii părinților care suplinesc pe profesorii care nu își fac treaba! N ați asigurat niciun dispozitiv electronic nicăieri, dar aveți pretenții, copii noștri vor fi generație de sacrificiu din cauza incompetentei dumneavoastră, în frunte cu doamna prim ministru! Lăsați ne copiii la scoala!

  2. Bună dimineața! Închiderea școlilor este ca un genocid. De ce au renunțat la scenariile verde, galben sau rosu? Lucrurile mergeau bine așa. Școală nu se face de acasă. Copiii au nevoie de socializare, de interacțiune, de o privire calda a profesorului, nu poate vorbi doar în fata calculatorului. Asta nu e școală. Vrem la școală. Sindicatele ce fac? Opoziția ce face? Cineva trebuie sa reacționeze. Trebuie sa avem o viata normala împreună cu acest virus. Trebuie să trăim! Nu vrem pueye6si școli închise! “” Ni se ia dreptul la viață! Este un genocid!

  3. Cât e 1% din 2.000.000?

    Surpriză 20.000 cazuri de elevi în 2 luni.
    Deci am fost mințiți până acum.
    Dar 1% dintre 200.000 profesori?
    2.000 de cazuri.

    Ca tot le plac unora cifrele.

  4. Inchiderea scolilor pentru functionarea fata-in-fata este o masura dureroasa pentru elevi, dar trebuie tinut cont ca:
    1. Elevii nostrii nu ajung la scoala cu mijloace de transport speciale, precum in occident, ci prin intermediul transportului public, intesat de navetisti si supraaglomerat;
    2. Conditiile din scolile noastre nu seamana cu cele din vest: nu avem caldura suficienta in clase (sa putem sta mult cu ferestrele deschise), nu avem apa calda la bai, efectivele la clase sunt prea mari iar distantarea este mai mult o poveste;
    3. Regulile se respecta cu greutate, inclusiv in scoli! Nu putem pune un paznic sau profesor in spatele fiecarui elev sa il urmarim permanent sa nu isi scoata masca! Sunt destui elevi care imita comportamentul altor (ne)buni cetateni, care clameaza sus si tare ca virusul nu exista si fac tot ce pot ca sa stea fara masca cum prind orice mica ocazie;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Proiectul cu cifra de școlarizare pentru anul școlar 2024-2025, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Inspectoratele școlare n-au putut publica broșura pentru admiterea la liceu 2024, pentru că proiectul de HG nu a fost aprobat de Guvern

Proiectul cu cifra de școlarizare pentru anul școlar 2024-2025 se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Luni, 13 mai, Edupedu.ro a scris că inspectoratele școlare nu pot publica…
Vezi articolul

Rezidențiat 2019. Specializarea în chirurgie orală și maxilo-facială, doar pentru medicii cu două facultăți absolvite, potrivit unui proiect de Ordin. ANOSR susține că e o discriminare și cere implementarea treptată a măsurii

Actualele generații de studenți ar fi discriminate dacă aceștia ar dori să opteze pentru specializarea de Chirurgie orală și maxilo-facială, susține Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) într-un…
Vezi articolul

Ligia Deca anunță că bugetul Ministerului Educației a primit 320 de milioane de lei la rectificarea bugetară, bani pentru salariile angajaților din învățământ – document / Inițial proiectul prevedea o tăiere de 80 de milioane

Bugetul Ministerului Educației crește la rectificarea bugetară cu 320 de milioane de lei, anunță ministrul Ligia Deca, după ședința de Guvern în care a fost aprobat actul normativ. Banii primiți…
Vezi articolul

Surse: Președintele Consiliului Național al Elevilor ar fi fost, de fapt, demis de către Adunarea generală după ce a fost acuzat că ar fi făcut un pact cu ministerul pe tema burselor școlare și că ar fi ascuns emailuri de restul conducerii executive a CNE. Silviu Morcan susține că s-a retras din toate structurile organizației și că „a fost o demisie din motive personale”

Fostul președinte al Consiliului Național al Elevilor (CNE), Silviu Morcan, ar fi fost demis de către Adunarea Generală a organizației pe care o conducea pentru că ar fi făcut „un…
Vezi articolul