VIDEO Cercetarea nu există în bilanțul săptămânal pus pe Facebook la început de mandat de ministrul cercetării și digitalizării, Ciprian Teleman / Termenul pentru finalizarea organizării noului minister – 27 ianuarie

Foto: gov.ro

Noul Minister al Cercetării, Inovării și Digitalizării ar urma să fie pus la punct și să-și înceapă pe deplin activitatea la 27 ianuarie, când ar trebui să fie adoptată o hotărâre de guvern în acest sens, a spus vineri seară noul ministru de resort, Ciprian Teleman. Acesta a avut o primă prezentare video, pe Facebook, a activității sale la viitorul minister, prezentare în care a făcut numeroase referiri la activități organizatorice și la acțiuni legate de digitalizare – care, a amintit el, reprezintă 20% din Planul Național de Redresare și Reziliență, ce acoperă circa 30 de miliarde de euro. Dar, în sumarul săptămânii de lucru, el nu a menționat deloc activități de cercetare, domeniu care atrage, prin tradiție, bugete infime de la guvern.

Ciprian Teleman a arătat că săptămâna aceasta:

Ciprian Teleman – principalele declarații:

Amintim că Guvernul urmărește refacerea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care prevede modul în care România va cheltui 30,4 miliarde de euro veniți de la UE în următorii patru ani, pentru relansarea economiei, investițiile urmând, conform unui memorandum, să contribuie în proporție de 37% la obiectivul de schimbări climatice și în proporție de 20% la obiectivul de digitalizare.

Pe de altă parte, cercetarea atrage fonduri simbolice – acum un an, guvernul stabilea pentru 2020 o alocare bugetară pentru acest sector de doar 0,13% din PIB. Noul guvern are ca țintă 2% din PIB în 2024 (1% finanțare publică+1% finanțare privată).

Exit mobile version