VIDEO Cîmpeanu: Nu sunt de acord cu forma planurilor-cadru pentru liceu propuse pentru profilul teoretic

Foto: Captura Scoli Curate

Nu sunt de acord cu forma planurilor-cadru pentru liceu propuse pentru profilul teoretic, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în cadrul Forumului Bunei Guvernări Locale în Educație.

“Sunt probleme curente ca planurile-cadru, lansate în dezbatere publică. Cei care au lucrat la ele înțeleg că nu mai sunt de acord cu forma lor, nici eu nu sunt de acord cu forma lor pe filiera teoretică. Adunăm propuneri să vedem cum le armonizăm între ele, apoi trebuie să lucrăm pe fiecare disciplină”, a spus Cîmpeanu.

Planurile-cadru pentru liceu au fost lansate în dezbatere publică pe 5 ianuarie. Este vorba despre documentele care stabilesc ce materii vor studia elevii de clasele a IX-a începând de anul școlar viitor, precum și de numărul de ore alocat acestor discipline, pe săptămână. Proiectele planurilor-cadru respectă media de 30 de ore pe săptămână prevăzută de modificarea legii educației de anul trecut, sunt pentru toate clasele de liceu și vor intra în vigoare gradual, începând cu clasa a IX-a a anului școlar 2021-2022.

Sunt 2 variante de plan-cadru pentru fiecare filieră. De remarcat că Ministerul nu a scos în dezbatere și un nou profil al absolventului de liceu, care să ghideze modificările curriculare.

În schimb, Ministerul Educației precizează că în ’construcția acestor variante s-a raportat la profilul absolventului așa cum acesta se regăsește formulat, pentru nivelul funcțional și pentru nivelul dezvoltat (clasele IX-XII), în cadrul documentului de politici educaționale Repere pentru proiectarea, actualizarea, și evaluarea Curriculumului național. Cadrul de referință al curriculumului național, aprobat prin Ordin al ministrului educației și cercetării’.

Descarca propuneri PLANURI-CADRU TEORETIC 
Foto: rocnee.eu
Foto: rocnee.eu

Precedentele planuri-cadru pentru liceu sunt în vigoare din 2009, fiind aprobate când ministru al educației era Ecaterina Andronescu.

Planurile-cadru de liceu în vigoare în prezent
Foto: ISE.ro
Foto: ISE.ro

Specialiștii care au realizat planurile-cadru susțin că ’în anul 2020, în contextul unor modificări legislative din cadrul Legii educației naționale, privind nr. ore/ciclul de învăţământ, a fost reluat procesul de realizare al planurilor-cadru, avându-se în vedere, inclusiv, cerinţa referitoare la numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ, respectiv, în medie, 30 de ore pe săptămână, pentru învățământul liceal. Astfel, au rezultat cele două proiecte ale variantelor de planuri-cadru supuse, în prezent, dezbaterii publice’.

’Cele două variante (de planuri cadru) au urmărit eliminarea unor incoerențe/dezechilibre existente în planurile actuale și oferirea ocaziilor de învățare semnificative din perspectiva așteptărilor elevilor care au optat pentru un anumit profil/specializare’, se arată în descrierea publicată de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație.

Exit mobile version