VIDEO Ciucă, în întâlnirea cu președintele Federației Părinților și șefa Consiliului Elevilor: Nu creștem acum salariile profesorilor „pentru că producem o altă inechitate“ / Greva ne afectează inclusiv economic

Foto: gov.ro

„Cei care contează sunt copiii și părinții“, așa a început premierul Nicolae Ciucă discursul în întâlnirea de o oră dintre acesta însoțit de mai mulți oficiali guvernamentali cu președintele Federației Naționale a Părinților, Iulian Cristache și președintele Consiliului Național al Elevilor, Miruna Croitoru. În înregistrarea video publicată de Guvern de la debutul întâlnirii, prim-ministrul le mulțumește că au răspuns invitației la consultări, după care le expune situația actuală.

Practic, premierul s-a plâns reprezentanților celor două organizații că nu este înțeles de sindicatele din educație și că nici nu are cum să dea salarii mai mari angajaților din învățământ nu din cauza vreunui deficit bugetar sau a constrângerilor financiare, ci pentru un motiv mai degrabă etic. Nicolae Ciucă le-a explicat participanților că o majorare salarială în Educație a crea o inechitate pe care ar trebui apoi să o rezolve prin noua lege a salarizării.

Greva „ne afectează inclusiv economic pentru că mulți părinți nu pot să își lase copiii singuri acasă și nu se duc la serviciu“, le-a mai spus, îngrijorat, premierul, celor cinci invitați.

Din partea organizațiilor au participat, potrivit imaginilor publicate de Guvern, Iulian Cristache, președinte FNP, Eugen Ilea, președintele organizației de București FNP, Miruna Croitoru, președinta CNE și alți doi membri CNE.

Din echipa guvernamentală au fost prezenți: premierul Nicolae Ciucă, ministrul Educației Ligia Deca, consilierul de stat Sorin Costreie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. Marcel Ciolacu, președintele PSD, a fost și el prezent.

Foto: gov.ro

Reamintim că Guvernul a folosit din plin acest moment al prezenței celor doi șefi de organizații din partea FNP și CNE – fiind plănuită o conferință de presă la care a existat inclusiv o prezentare pe un panou TV a măsurilor luare de Guvern în Educație.

Foto: gov.ro

Edupedu.ro a semnalat gestul disperat al premierului Ciucă care a încercat să îi învrăjbească pe elevi și părinți cu profesorii, în plină criză în Educație. Imediat după discursurile pro Guvern și anti-grevă, de la pupitrul Guvernului, cu purtătorul de cuvânt al instituției alături, ale președintei Consiliului Național al Elevilor, Miruna Croitoru, mai multe asociații ale elevilor au dezaprobat public declarațiile acesteia. Într-un mod similar, mai multe organizații de părinți s-au delimitat de apariția la pupitrul Guvernului a președintelui Federației Naționale a Părinților.

Redăm discursul premierului:

„Vă mulțumim că ați dat curs invitației. Am considerat că este nevoie să avem discuția și cu dumneavoastră, cei care sunteți practic elementul principal în tot acest proces al Educației, că până la urmă cei care contează sunt copiii și părinții și față de dumneavoastră trebuie să ne raportăm în ceea ce întreprindem. Sigur, și în dialogul pe care îl avem cu liderii sindicatelor.

Acum nu am să repet tot ceea ce s-a întâmplat, știți foarte bine, am avut întâlniri cu organizațiile sindicale, am discutat fiecare problemă, am rugat să se înțeleagă și să se privească în tot ceea ce s-a întâmplat de un an și jumătate, de când am preluat guvernarea, în ansamblul sistemului de educație, asumarea noastră pe pachetul legislativ.

Din păcate, ieri au fost aprobate în parlament legile educației și nu a vorbit nimeni de ele și sunt legile care au fost cele mai dezbătute, cele mai analizate din toate punctele de vedere tocmai din convingerea noastră că reprezintă linia de parcurs pentru ceea ce înseamnă viitorul acestei țări. Adică modul în care se desfășoară învățământul, modul în care se repune pe noi piloni întregul sistem de educație astfel încât să ne atingem obiectivul prioritar pe care ni l-am asumat, inclusiv prin proiectul România educată.

Am putut să vedem cu toții, și știm cu toții, că nu putem să discutăm de dezvoltare, nu putem să discutăm de o proiecție fără să avem la bază resursa umană foarte bine pregătită, competitivă, în măsură să poată să intre în competiție cu celelalte sisteme din afara țării. Am făcut pași, e adevărat, trebuie să ne uităm că acești pași vin în urma unor ani în care sistemul de educație a suferit mai multe etape prin care s-au încercat să se rezolve anumite chestiuni, unele au reușit, altele nu au reușit, s-a ajuns la anumit nivel în care toată lumea căzut de acord „domnule, trebuie să facem ceva“. Iacătă ne-am apucat să facem.

Cum vă spuneam, anul trecut, dincolo de ceea ce era prevăzut a se soluționa prin pachetul e legi am zis „domnule, știm care sunt elementele principale ale legilor, hai să vedem care sunt pașii care pot fi făcuți adiacent sau tangent la tot ceea ce intenționam prin legi“. Și s-au făcut o serie întreaga de demersuri, doamna ministru le știe foarte bine și cred că și dumneavoastră le știți, pornind de la tot ce-am trecut în asumările guvernamentale pe finanțări, finanțări de proiecte, finanțări de transport, m-am văzut cu Asociația elevilor tocmai să rezolvăm problema transportului și a fost o chestiune la care ei au ținut foarte mult și am înțeles, asta e, haideți să o rezolvăm. Și am rezolvat-o!

Au fost chestiuni care au ținut de partea aceasta de recunoaștere a excelenței, a fost problema de asigurare a dreptului echitabil la educație a fiecărui copil. Ne-am dus către zonele defavorizate, către familiile defavorizate, dar acestea au fost chestiuni, încă o dată, adiacente, tangente. Urmând ca tot ceea ce putem să facem pentru corpul didactic să o rezolvăm prin legea unitară a salarizării și i-am rugat să înțeleagă omenește pe domnii profesori, pe doamnele și domnii profesori că, în momentul de față, dacă noi venim cu alte decizii în momentul în care suntem foarte aproape să elaborăm noua lege a salarizării, nu facem altceva decât să producem o altă inechitate pe care trebuie s-o luăm de la capăt și pe care trebuie să o reglăm ulterior în noua lege, pentru că asta este, este jalon PNRR și se va numi legea unitară a salarizării. Aici suntem.

Din discuțiile cu dumnealor au zis „nu, trebuie să rezolvăm chestiunea acum, pentru că nu există încredere“. Și am zis: „oameni buni, unde nu există încredere în condițiile în care tot ce am discutat…“ am avut agenda pe fiecare zi absolut deschisă pentru tot ce-a însemnat solicitările de dialog social. M-am văzut cu mediul asociativ cât de mult s-a putut, de câte ori au solicitat, de atâtea ori ne-am văzut. Cine știe ce să se fi întâmplat să nu fi reușit să fi avut această întâlnire sau acea întâlnire.

Cu toate acestea, am ajuns în acest impas, care din punctul meu de vedere îi afectează pe copii, pe copiii și pe părinți. Ne afectează inclusiv economic pentru că mulți părinți nu pot să își lase copiii singuri acasă, nu se duc la serviciu și așa mai departe.

Deci astea-s chestiuni pe care trebuie să le rezolvăm și le-am promis și promitem în continuare și în fața dumneavoastră că rezolvăm această problemă a salarizării cadrelor didactice în noua lege a salarizării“.

Exit mobile version