VIDEO Eleva de clasa a XII-a din Suceava care a cerut printr-o scrisoare publică echivalarea mediei din liceu cu Bacalaureatul spune că nu a mai ieșit din casă de pe 18 martie, din cauza carantinei și a fricii să nu ia virusul

FOTO: monitorulsv.ro

Eleva de clasa a XII-a, care a cerut printr-o scrisoare publică echivalarea mediei din liceu cu Bacalaureatul, spune într-un interviu pentru Monitorul de Suceava că nu a mai ieșit din casă de pe 18 martie de frică să nu ia virusul. Raluca Țonea este elevă în clasa a XII-a la Liceul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava și a explicat faptul că a scris o scrisoare deschisă către ministrul Educației după ce instituția „voia să vadă pe internet cine nu are internet. Și se trimiteau chestionare să zică câți din clasă avem internet, câți nu”.

Inteviul publicat de Monitorul de Suceava este redat mai jos:

Raluca Țonea: ”Pe 18 martie a fost ultima oară când am ieșit din casă.

Reporter: De atunci nu ai ieșit deloc?

Raluca Țonea: Deloc. Doar pe balcon, atât. (…) Da, să mă protejez și, mai mult, este și frica asta și anxietatea că nu știi de unde îl poți lua, nu știi cu cine te întâlnești afară, nu știm ce ni se poate întâmpla.

Reporter: Bănuiesc că ai vorbit și cu colegii tăi, că ai scris acea scrisoare deschisă… Cum… Povestește-mi despre acea scrisoare, cum a venit ideea ei?

Raluca Țonea: Ideea venit de la faptul că ministerul cumva voia să vadă pe internet cine nu are internet. Și se trimiteau chestionare să zică câți din clasă avem internet, câți nu. Ni s-a scris pe WhatsApp aveți internet, nu aveți internet, dar în realitate, copiii care nu au internet acasă, nu puteau să zică da avem internet, nu, nu avem internet. Și atunci m-am gândit: ministerul trebuie să audă ceva, trebuie să audă câți copii sunt care nu au internet și despre problemele noastre, ceea ce întâmpinăm noi în fiecare zi. Despre problemele noastre, despre sentimentele noastre, despre tot ce simțim noi.

Reporter: Am văzut că propune acolo două soluții despre Bacalaureat, mai ales pentru voi care sunteți în clasa a XII-a. Spune-mi despre aceste soluții!

Raluca Țonea: Nu doar pentru Bacalaureat cat și pentru Evaluarea Națională. Soluțiile ar fi multiple: prima soluție cu care am venit eu ar fi echivalarea cu ultimii patru ani. Este adevărat în Franța, Belgia și alte țări au echivalat cu ultimul an. Doar la noi oricum nu e corect, pentru că într-a XII-a profesorii sunt mai îngăduitori, e mai ușor. Și atunci am zis ok, ultimii patru ani este o medie care reflectă foarte bine tot parcursul nostru în ciclul de liceu. A doua soluție a fost posibilitate fiecăruia de a alege. Unii dintre noi pot alege să se echivaleze media cu cea pe patru ani, iar ceilalți care nu sunt mulțumiți de note să se ducă să dea Bacul în condiții de maximă siguranță.

Reporter: Tu, de exemplu ce ai alege?

Raluca Țonea: Eu eu aș alege să mi se echivaleze nota cu media de pe ultimii patru ani. Specific că nu am 10, am undeva în jurul notei 9, poate sub 9 poate e peste 9, nu știu exact cum, dar pe acolo este. Nu am 10 și asta aș alege să mi se calculeze media din ultimii patru ani ca media finală.

Reporter: Crezi că e mai sigur decât să ieși din casă?

Raluca Țonea: Cred că este mai sigur decât să stau trei ore într-un loc, chiar dacă este aerisit, trei ore într-un loc cu alți nouă oameni, poate 10 cu tot cu profesorul, care nu știm pe unde au fost, nu știm cu ce au venit, pot să fie asimptomatici, nu știm ce ni se poate întâmpla. Este mai sigur pentru noi și pentru sănătatea noastră.

Reporter: Deci practic e o anxietate, e o frică ca să mergeți inclusiv acum la școală, cum au spus cei din minister?

Raluca Țonea: Aici, în Suceava, cât și în restul țării, probabil că frica chiar există. Pentru că sunt atât de multe cazuri, sunt atât de multe familii în care COVID-ul chiar a afectat. Și stresul că ne putem îmbolnăvi se adaugă la stresul examenului, la tot stresul pe care l-am resimțit în casă, nu am putut să ieșim, nu am putut să ne plimbăm, să ne limpezim mintea. E un stres. Sunt familii care și-au pierdut părinții, sau copii care au stat în spital în această perioadă. Este un stres mare, este vară, este cald, nu putem bea apă pentru că va trebui să purtăm măști, este foarte dificil.

Reporter: Dar crezi că cei care conduc ministerul, frâiele voastre practic, ei știu de problemele voastre, știu de fricile voastre?

Raluca Țonea: Cred că știu o parte din probleme. Nu cred că au aflat problemele noastre în mod real. Se gândesc „ok, dar ei totuși trebuie să dea Bacul”, dar nu se iau în considerare și alte lucruri cum ar fi faptul că am avut… au fost copii ai căror părinți au murit, au fost ei infectați, cred că nu știu toată povestea și ar trebui să ne asculte, să ne întrebe și să o afle pe toată.”

Scrisoarea scrisă de Raluca Țonea:

Suceava este în carantină din 30 martie 2020. Ordonanța Militară nr 6 a instituit carantina în orașul Suceava și în zona limitrofă formată din următoarele opt comune: Adâncata, Salcea, Ipotești, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei.

Județul Suceava are cel mai mare număr de persoane infectate – 2881 și cele mai multe decese – 146, potrivit covid19.geo-spatial.org. La nivelul întregii țări sunt 12.732 de cazuri și 771 de decese la data publicării acestui articol.

Ce fac autoritățile pentru a consilia elevii

Ministerul Educației a lansat o linie de consiliere psihologică pe tema COVID-19, pentru cadre didactice, elevi și părinți, potrivit edu.ro. Cu sprijinul Grupului Digi România, numerele de telefon 0771.141.767 și 0771.141.750 au devenit  numere TELVERDE, gratuite, din orice rețea de telefonie. Specialiștii psihologi răspund în continuare pe grupul creat pe facebook Ambasador pentru Comunitate, dar și la adresa de e-mail: ambasadorpentrucomunitate@proactaedu.ro.

În cadrul acestui proiect lucrează peste 10 psihologi, în sistem de voluntariat. În cele mai multe dintre situații a fost acordată consiliere psihologică pentru cazuri de neliniște, posibile atacuri de panică, teama de îmbolnăvire, burnout și probleme legate de gestionarea timpului.

După primele săptămâni de la lansarea acestui proiect, în urma apelurilor telefonice sau a mesajelor primite, psihologii care lucrează în cadrul acestui proiect au tras primele concluzii.

„Suprapunerea de roluri, în mod special în cazul cadrelor didactice care își desfășoară activitatea de acasă poate să ducă la epuizare. De asemenea, elevii au nevoie de mai multă grijă din partea părinților, dar și a cadrelor didactice. O astfel de perioadă poate fi stresantă pentru copii. Pentru a evita situațiile în care putem vorbi de stări emoționale puternice cu impact negativ, precum neliniștea privind viitorul și neputință”, sunt de părere psihologii din cadrul proiectului Ambasador pentru comunitate.

Psihologii îi sfătuiesc pe toți să comunice în această perioadă cu mai multă atenție, cu empatie și să identifice împreună soluții la problemele cu care se pot confrunta. Nu în ultimul rând creativitatea are un rol deosebit și ne poate fi de folos.

„Este esențial să comunicăm în această perioadă, să ne exprimăm temerile și să încercăm să găsim răspunsuri care să ne ajute. Sănătatea copiilor noștri, din toate punctele de vedere, trebuie să primeze. Iar pentru rezultate școlare bune este esențial să dezvoltăm mai întâi un comportament responsabil, curajos și echilibrat”, a declarat Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării.

„Asociația Proacta EDU face un apel foarte important către toți adulții implicați în actul educațional, direct sau indirect: factori de decizie, părinți, cadre didactice, jurnaliști sau persoane care au tangență cu acest sistem educațional – modul în care comunicăm în această perioadă este esențial. Trebuie să nu ne creăm stări de panică, iar informațiile pe care le distribuim să fie din surse oficiale.

Apelul nostru, al psihologilor, se referă la modul în care comunicăm în raport cu tinerii în preajma lor, în spațiul public și în orice alt context. Este o situație nouă pentru noi toți și o situație care impune mult consum de resurse pentru a ne putea gestiona emoțiile, gândurile, trăirile, atât noi, cât și copiii noștri. Din dragoste și grijă față de ei, recomandăm să avem mai multă atenție la cum ne alegem modul în care transmitem mesajele privind educația, măsurile întreprinse, convingerile, precum și coerență și transparență în mesajele transmise.

Impactul asupra tinerilor poate fi mai puternic, iar adulții trebuie să ofere suport și un cadru optim psiho-emoțional. Le recomandăm adulților care se pot confruntă cu o suprapunere de roluri să își gestioneze cu grijă programul, astfel încât să nu ajungă în situația de epuizare. Este foarte important ca în această perioadă de izolare să fim atenți la impactul acesteia asupra psihicului nostru. Prin urmare, ajută să ne împărțim cu atenție programul, să rămânem activi și să avem în continuare obiective. Ne punem masca, dar nu putem întoarce spatele comunității! Prin tehnologie, putem fi alături de cei aflați la nevoie și de la distanță”, a declarat inițiatorul proiectului și președintele Asociației Proacta EDU, psihologul  Nicoleta  Larisa Albert.

În cadrul proiectului „AMBASADOR pentru COMUNITATE” au fost deja lansate o serie de materiale video cu caracter psiho-educațional, care pot fi vizionate pe pagina de Facebook a Ministerului Educației și Cercetării, dar și pe pagina oficială de Facebook a Asociației Proacta EDU.

Obiectivele acestui proiect sunt acelea de a oferi:

  1. consiliere psihologică personalizată online/telefonic tuturor cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, pentru a le fi mai ușor să gestioneze, în această perioadă, rolul pe care îl au în comunitățile din care fac parte;
  2. îndrumarea personalului didactic, pentru a putea comunica cu familiile și astfel să direcționeze către centrul Proacta EDU cazurile speciale sau situațiile de risc în care se află părinții sau elevii;
  3. consiliere psihologică personalizată online/telefonic pentru părinți și elevi;
  4. în funcție de solicitări, familiile pot primi, prin colaborarea Asociației Proacta EDU cu instituțiile și ONG-urile abilitate, asistență socială, medicală și juridică.

Toate aceste servicii sunt acordate gratuit, respectând măsurile instituite de autorități în această perioadă!

Proiectul „Ambasador pentru Comunitate” este realizat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, cu sprijinul DIGI, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar, Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret și Consiliul Național al Elevilor.

Informații suplimentare: Psiholog  Nicoleta  Larisa Albert – 0720.20.66.36

FOTO: Captura monitorulsv.ro

Exit mobile version