VIDEO Elevi de școală generală construiesc în București un Sistem Solar, parcurgând distanțe mari pe jos pentru a înțelege dimensiunile uriașe dintre planete / Pe traseu vor marca locul planetelor folosind baloane și fructe de mărimi diferite

Photo 61905346 © Pkdirector | Dreamstime.com

Obiectivul acestui inedit experiment este acela ca cei mici să meargă pe jos distanțe mari prin București, comparându-le cu distanțele dintre planete. Se întâmplă astăzi, 13 mai, între orele 19-21, cu punct de plecare borna Km 0 de la Universitate, potrivit Agerpres.

Traseul pornește la Universitate, la borna Km 0 din faţa Teatrului Naţional. Soarele va fi reprezentat de un balon cu diametrul de 108 cm. Acolo, la ora 19 se vor strânge mai mulți copii de școală generală pentru a pleca la pas pe Magheru, Aviatorilor, Prezan, Bd. Regele Mihai, aproape 5 km, unde va fi “plantat” Pluto, povestesc organizatorii, Asociaţia StartEvo, prin platforma educaţională Kidibot, împreună cu partenerii noştri, Astroclubul Bucureşti şi revista Ştiinţă&Tehnică. Pe parcursul traseului care se desfășoară ca o vânătoare de comori, copiii află informații despre planete.

La distanţă de 45 m de balonul ce reprezintă Soarele, pe spaţiul verde înainte de Intercontinental, va fi Mercur, un bob de mazăre de 4 mm.

La distanţă de 84 m faţă de centru, pe spaţiul verde din dreptul Intercontinentalului, apare Venus, o cireaşă de 9 mm.

La distanţă de 116 m faţă de Soare, în dreptul restaurantului de la Intercontinental, Pământul, o cireaşă mai mare, de 10 mm.

Luna va fi la distanţă de 30 cm faţă de cireaşa ‘Pământ’, reprezentată de un bob de piper de 3 mm.

Marte, un bob de mazăre de 5 mm, se va găsi la 177 m de balonul ‘Soare’, imediat după strada Batiştei, pe Magheru.

“Mai mergem până la Ciclop, acolo vom da de Jupiter, un grapefruit de 109 mm diametru. Următoarea planetă va fi Saturn, o portocală de 91 mm cu o ‘fustă’ de hârtie (inelele), aflată la 1.114 m de Soarele de la Universitate. O vom planta la metrou la Piaţa Romană, ieşirea dinspre ASE.”

Uranus va fi la parcarea de la Piaţa Victoriei, o nucă mare, de 39 mm diametru. Distanţa faţă de Km 0 este de 2.234 m.

Mergem pe Bd. Aviatorilor către Charles de Gaulle. La ieşirea de metrou de la Aviatorilor, la 3.500 m de Soarele de la Km 0, o să punem Neptunul, reprezentat de o nuca puţin mai mică, de 38 mm diametru.

Pluto. Ei bine, ca să ajungem la Pluto, care va fi un bob de muştar de 2 mm, va trebui să ajungem pe Bd. Regele Mihai, la staţia de autobuz de la Muzeul Satului. Nu-i de mirare că a fost retrogradat de la planetă la planetoid”, transmit organizatorii.

Cum a fost prima ediție a acțiunii, desfășurată în orașul Turda
Exit mobile version