VIDEO Elevi de școală generală construiesc în București un Sistem Solar, parcurgând distanțe mari pe jos pentru a înțelege dimensiunile uriașe dintre planete / Pe traseu vor marca locul planetelor folosind baloane și fructe de mărimi diferite

330 de vizualizări
Photo 61905346 © Pkdirector | Dreamstime.com
Obiectivul acestui inedit experiment este acela ca cei mici să meargă pe jos distanțe mari prin București, comparându-le cu distanțele dintre planete. Se întâmplă astăzi, 13 mai, între orele 19-21, cu punct de plecare borna Km 0 de la Universitate, potrivit Agerpres.
  • O acțiune similară s-a desfășurat în orașul Turda (vezi VIDEO la finalul articolului)

Traseul pornește la Universitate, la borna Km 0 din faţa Teatrului Naţional. Soarele va fi reprezentat de un balon cu diametrul de 108 cm. Acolo, la ora 19 se vor strânge mai mulți copii de școală generală pentru a pleca la pas pe Magheru, Aviatorilor, Prezan, Bd. Regele Mihai, aproape 5 km, unde va fi “plantat” Pluto, povestesc organizatorii, Asociaţia StartEvo, prin platforma educaţională Kidibot, împreună cu partenerii noştri, Astroclubul Bucureşti şi revista Ştiinţă&Tehnică. Pe parcursul traseului care se desfășoară ca o vânătoare de comori, copiii află informații despre planete.

La distanţă de 45 m de balonul ce reprezintă Soarele, pe spaţiul verde înainte de Intercontinental, va fi Mercur, un bob de mazăre de 4 mm.

La distanţă de 84 m faţă de centru, pe spaţiul verde din dreptul Intercontinentalului, apare Venus, o cireaşă de 9 mm.

La distanţă de 116 m faţă de Soare, în dreptul restaurantului de la Intercontinental, Pământul, o cireaşă mai mare, de 10 mm.

Luna va fi la distanţă de 30 cm faţă de cireaşa ‘Pământ’, reprezentată de un bob de piper de 3 mm.

Marte, un bob de mazăre de 5 mm, se va găsi la 177 m de balonul ‘Soare’, imediat după strada Batiştei, pe Magheru.

“Mai mergem până la Ciclop, acolo vom da de Jupiter, un grapefruit de 109 mm diametru. Următoarea planetă va fi Saturn, o portocală de 91 mm cu o ‘fustă’ de hârtie (inelele), aflată la 1.114 m de Soarele de la Universitate. O vom planta la metrou la Piaţa Romană, ieşirea dinspre ASE.”

Uranus va fi la parcarea de la Piaţa Victoriei, o nucă mare, de 39 mm diametru. Distanţa faţă de Km 0 este de 2.234 m.

Mergem pe Bd. Aviatorilor către Charles de Gaulle. La ieşirea de metrou de la Aviatorilor, la 3.500 m de Soarele de la Km 0, o să punem Neptunul, reprezentat de o nuca puţin mai mică, de 38 mm diametru.

Pluto. Ei bine, ca să ajungem la Pluto, care va fi un bob de muştar de 2 mm, va trebui să ajungem pe Bd. Regele Mihai, la staţia de autobuz de la Muzeul Satului. Nu-i de mirare că a fost retrogradat de la planetă la planetoid”, transmit organizatorii.

Cum a fost prima ediție a acțiunii, desfășurată în orașul Turda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sfaturi pentru completarea fișei de admitere la liceu 2023. Consilierul școlar Ana Maria Oancea: Ca să fiu sigur că va avea copilul un loc la liceu, e nevoie să adun toate locurile de la clasele unde vrea să intre, astfel încât suma lor să se apropie de locul copilului pe București

Consilierul școlar Ana Maria Oancea a explicat la TVRInfo ce ar trebui să știe elevii și părinții când completează fișa de admitere la liceu 2023, având în vedere că este…
Vezi articolul

Profesorul de matematică Bogdan Enescu: Problemele de la olimpiada internațională sunt îngrozitor de grele. Dificultatea a crescut chiar foarte mult / Subiectele de la a XI-a și a XII-a sunt la nivel de olimpiade studențești din străinătate

Problemele de la olimpiada internațională de matematică au un nivel de dificultate foarte mare față de acum câteva zeci de ani, spune profesorul Bogdan Enescu de la Colegiul Național „Bogdan…
Vezi articolul

Ministerul Educaţiei clarifică declaraţiile ministrului Andronescu: nu se intenționează organizarea unor clase separate, ci creșterea numărului profesorilor de sprijin și al consilierilor școlari

Ministerul Educaţiei a trimis Edupedu.ro câteva precizări în cazul declaraţiilor făcute de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, din care se înţelegea că ar vrea organizarea elevilor cu cerinţe speciale din şcolile…
Vezi articolul

Platformă care urmărește dacă absolvenții se angajează, lansată de Ministerul Muncii. Angajatorii ar urma să poată informa Ministerul Educației despre nevoile de calificare pentru locurile de muncă neocupate sau viitoare

O platformă care monitorizează dacă absolvenții se angajează a fost lansată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), anunță instituția într-o postare pe Facebook. Platforma este dedicată instituțiilor, pentru „anticiparea…
Vezi articolul

Cine decide câți bani alocă statul pentru fiecare elev, după ce ministrul Educației a numit cel puțin 5 membri PNL în Consiliul pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar

La începutul săptămânii trecute a fost publicat în Monitorul Oficial un ordin de ministru (nr. 5.539) prin care s-a modificat componența Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar. Consiliul are un…
Vezi articolul