VIDEO FOTOGALERIE Finala concursului Nextlab.tech. Andrei Muntean, câștigător premiul III: Am făcut un robot util pentru casă. Mama avea nevoie de această automatizare / Profesorul Alin Zamfiroiu, președintele comisiei de organizare: Dorim să schimbăm atitudinea oamenilor față de învățământ și cunoaștere

Finala concursului Nextlab.tech / Foto: Nextlab.tech

Părinți, profesori și voluntari au fost alături de cei peste 270 de elevi care au participat pe 9 decembrie la finala Nextlab.tech, cel mai mare concurs de robotică școlară din România. „Dorim să schimbăm atitudinea oamenilor față de învățământ și cunoaștere prin acest concurs”, a declarat conf. univ. dr. Alin Zamfiroiu, președintele comisiei de organizare. Dintre participanți „vom avea viitorii noștri specialiști pe inteligență artificială și dezvoltare de roboți. Cifrele prezenței și participării la acest concurs sunt cu adevărat impresionante”, a spus Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, prezent la eveniment. 

„Concursul Nextlab.tech este gratuit, nu-ți trebuie cunoștințe complexe de programare, nu trebuie să fii de la cea mai bună școală. Am încercat să păstrăm toate lucrurile cât mai educaționale, să rămână senzorii și roboții exact în forma lor naturală, astfel încât elevii să înțeleagă toate conceptele și toți pașii”, au declarat pentru Edupedu.ro Georgiana Stavăr și Sergiu Costan, organizatori și membri în comisia de evaluare a probelor de concurs. 

Andrei Muntean a câștigat premiul III cu un robot util în interiorul casei și a povestit pentru Edupedu.ro cum a descoperit pasiunea pentru robotică și ce anume poate să facă robotul cu care a participat la concurs.

Andrei este elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic Coriolan Brediceanu din Lugoj, județul Timiș, materiile preferate sunt matematica și fizica și ar vrea să facă pe viitor arhitectură sau cercetare în domeniul spațial.

Andrei Muntean, câștigător premiul III / Foto: Nextlab.tech

„Am câștigat premiul III și sunt foarte încântat de rezultatul obținut. În primul rând, vreau să-i mulțumesc doamnei profesoare Dejica Ramona, pentru că a atras anumite fonduri, a primit un kit EDULIB și așa a început să-mi placă robotica, am început să descopăr această nouă pasiune. Am trecut cu brio peste toate etapele și sper ca de acum înainte să continui cu această pasiune.

Nu sunt la un club de robotică, am participat de unul singur cu un robot care detectează umiditatea din sol, aerează solul plantei și udă planta în funcție de umiditatea solului. De asemenea, robotul are un senzor de proximitate, ca atunci când se apropie o persoană să fie un joc de leduri, un senzor de nivel al apei în interiorul rezervorului care ne atenționează atunci când nu mai este suficientă apă și se deschide o clapetă, un senzor de temperatură și umiditate și un senzor de vibrații. 

M-am gândit să fie un robot util în interiorul casei. Mama avea nevoie de această automatizare și am zis că e un lucru bun. 

Roboții iau munca repetitivă, dar munca aceea care include artă, pasiune sau unde punem suflet, nu au cum să o înlocuiască. 

Altor elevi, care poate n-au încercat robotica, le-aș spune să încerce câte ceva din fiecare lucru și să-și urmeze pasiunea. Sigur vor performa în acel domeniu în care își găsesc pasiunea.”

Alin Zamfiroiu conferențiar universitar la ASE București și președintele comisiei de organizare: Prin acest concurs, dorim să schimbăm în primul și în primul rând atitudinea oamenilor față de învățământ și cunoaștere

Alin Zamfiroiu: „Nextlab.tech este o idee pornită de Răzvan Bologa cu foarte mulți ani în urmă, un program care încearcă să schimbe gândirea încă de la vârste fragede, de aceea și avem copii foarte mici care participă la acest concurs. Încearcăm să le deschidem apetitul pentru cunoaștere, să le oferim oportunități, astfel încât atunci când vor ajunge în mediul universitar să aibă această dorință de a învăța.

Alin Zamfiroiu, președintele comisiei de organizare / Foto: Nextlab.tech

Este foarte important ca ei să vadă de acum la ce îi ajută programarea. Atunci când învățăm, încercăm poate prin mici jocuri să ne dăm seama că programarea este bună. Prin acești mici roboți pe care îi fac, vor observa mult mai bine și de aceea sper că vor fi mai mult atrași de această parte tehnică. Oricât de stresați, obosiți am fi, ceea ce reflectă copilul în momentul în care participă la concurs depășește tot. Pentru mine este ceva incredibil.

Prin acest concurs, dorim să schimbăm în primul și în primul rând atitudinea oamenilor și față de învățământ, și față de cunoaștere, față de orice. Da, avem diferite instrumente de inteligență artificială care ne pot spune absolut tot ce ne dorim, dar dacă nu încercăm noi să evoluăm, va evolua doar inteligența artificială. 

Profesorilor din învățământul preuniversitar le-aș spune să încerce să le schimbe copiilor această percepție cu privire la lucrurile pe care ei le știu și lucrurile pe care le pot afla. 

Este important că putem să aflăm orice, informația este la un click distanță, dar este foarte important și ceea ce știm noi fără să folosim aceste instrumente. Dacă noi știm o bază, ne ajută să facem acele căutări mult mai bine. Vă dau un exemplu. Am participat de curând la o întâlnire cu privire la fake news. O persoană care nu are cunoștințe într-un anumit domeniu și citește la prima vedere o știre, dacă este o știre falsă, există un risc foarte mare să creadă acel lucru și de aceea oamenii trebuie să aibă un minim de cunoștințe, astfel încât să nu pice în aceste capcane.” 

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: Sunt absolut convins că din această sală vom avea viitorii noștri specialiști pe inteligență artificială, dezvoltare de roboți și tehnică de înalt nivel  

Sorin Ion: „Faptul că sunteți prezenți aici este deja o mare performanță și aproape nu contează dacă veți câștiga sau nu, dar spiritul de competiție, prieteniile pe care le legați, relațiile pe care le clădiți aici sunt mult mai importante decât premiile în sine.

Sorin Ion / Foto: Nextlab.tech

Cifrele prezenței și participării la acest concurs sunt cu adevărat impresionante, dar suntem absolut convinși că în anii viitori ele vor crește exponențial, pentru că ne-am asigurat ca în perioada următoare să existe în țară peste 1.000 de laboratoare inteligente care nu au mai existat în școli, avem deja kituri de robotica în peste 5.400 de școli prin proiectul EDULIB. Cu alte cuvinte, suntem extrem de interesați de acest fenomen. Sunt absolut convins că din această sală vom avea viitorii noștri specialiști pe inteligență artificială, dezvoltare de roboți și tehnică de înalt nivel.”  

Ionuț Stanimir, director de comunicare al Băncii Comerciale Române: Nu contează dacă pornești dintr-un garaj sau cu foarte mulți bani, ci să faci un pas înainte, în fiecare zi

Ionuț Stanimir: „Aveți nevoie de trei piese: prima piesă este încrederea, să aveți încredere în voi, nimeni nu vă poate lua dreptul de a crede în voi. A doua piesă este munca. Nimic nu se face într-o zi de marți, ci poate într-o mie de zile de marți, în care munciți de dimineața până seara. Și a treia piesă sunt banii, un mesaj mai ales pentru noi, cei care suntem la pupitru – minister, bancă, cei care trebuie să investim bani în educație.

Ionuț Stanimir, director de comunicare al Băncii Comerciale Române

În ultimii 10 ani, PIB-ul României s-a dublat și salariul mediu în România s-a dublat. Pentru a dubla aceste cifre și în următorii 10 ani trebuie să avem încredere și să muncim, și să creștem investițiile. Acestea pot aduce un randament și de 5 ori mai mare.” 

Georgiana Stavăr și Sergiu Costan, organizatori și membri în comisia de evaluare a probelor de concurs:  Energia și implicarea elevilor în concurs ne-au încărcat și pe noi, să putem să îi ajutăm, să facem lucruri grozave pentru ei și, automat, să rămână cu niște noțiuni noi, utile și practice

Am încercat să promovăm robotica, să aducem elevilor din toată țara cât mai mulți roboți cu care să participe la concurs, să aducem același echilibru pentru elevii din toată țara, să aibă aceleași avantaje. Sper că roboții sunt premii suficiente, cât să-i ajute să evolueze și să continue mai departe pe zona aceasta de robotică. Concursul de anul acesta a ieșit excepțional, mai ales că a fost în format fizic”, spune Sergiu.

„Mi se pare ceva foarte inovativ. Mă bucur că putem să ne implicăm atât de mult în dezvoltarea elevilor în ceea ce privește asamblarea și programarea unor roboți, de la vârste atât de fragede și mă bucur de fiecare dată să le văd reușitele. Pentru mine Nextlab înseamnă foarte mult. Aici m-am dezvoltat din toate punctele de vedere și îmi doresc să împărtășesc ce am învățat cu toată lumea”, a declarat Georgiana. 

„Noi nu aveam această posibilitate pe care elevii din ziua de astăzi o au, și în plus destul de ieftin. Câștigă un kit la concurs și pot să facă o grămadă de proiecte excepționale. I-am ajutat cu tot ceea ce s-a putut. Ne bucurăm foarte mult că au fost implicați, fără implicarea lor, noi nu puteam să facem nimic. Sunt copii foarte ambițioși și ne bucurăm că au obținut rezultate chiar foarte bune.

Energia și implicarea elevilor în concurs ne-au încărcat chiar și pe noi să tragem mai tare, să îi ajutăm, să facem lucruri grozave pentru ei, să iasă din ce în ce mai spectaculos și mai plăcut pentru ei și automat, să rămână cu niște noțiuni noi, utile și practice. 

Este gratuit, nu-ți trebuie cunoștințe complexe de programare, nu trebuie să fii de la cea mai bună școală. Pe de altă parte, noi nu am încercat să mascăm componente, am încercat să păstrăm toate lucrurile cât mai educaționale, să rămână senzorii și roboții exact în forma lor naturală, astfel încât elevii să înțeleagă toate conceptele și toți pașii. Noi încercăm să ne adaptăm pe baza necesităților elevilor în studiu și în învățare, nu pe baza a ce este mai drăguț, mai ieftin sau mai accesibil pe piață”, au concluzionat Sergiu și Georgiana. 

Exemple de proiecte din concurs:
Foto: Nextlab.tech
Foto: Nextlab.tech
Foto: Nextlab.tech
Foto: Nextlab.tech

Citește și:

Finala Nextlab.tech, cel mai mare concurs de robotică școlară din România, cu peste 270 de elevi, e pe 9 decembrie, la Facultatea de Cibernetică din ASE / Profesorii și părinții îi pot susține pe tinerii “roboticieni”

VIDEO Profesorii din 5.400 de școli pot preda și forma competențe ale viitorului pentru 800.000 de elevi cu ajutorul plăcuțelor programabile produse, în premieră, în România

Exit mobile version