VIDEO Iohannis: Cererile profesorilor pentru creșterea salariilor sunt îndreptățite. Trebuie să avem grijă de profesori, să aibă condițiile pentru a-și face treaba cum trebuie / La Ministerul Muncii să se lucreze un pic mai repede pe noul proiect de lege a salarizării

Foto: captură - Administrația Prezidențială a României / Facebook.com

Cererile profesorilor pentru creșterea salariilor sunt îndreptățite, dacă vrem un sistem foarte performant, trebuie să plătim profesorii, a spus miercuri președintele Klaus Iohannis când a fost întrebat de ziariști despre greva generală anunțată de sindicatele din educație, scrie G4Media.ro.

”Solicitările dascălilor pentru măriri salariale sunt îndreptățite în condițiile în care avem o inflație destul de mare. Dar în realitate avem nevoie de mult mai mult și am spus acest lucru în ultimii ani, când lucram la proiectul România Educată. Dacă dorim un învățământ de foarte bună calitate, trebuie să avem toate condițiile, nu doar săli moderne, trebuie să avem grijă de profesori să aibă condițiile pentru a-și face treaba cum trebuie”, a spus Iohannis într-o declarație de presă în Islanda, unde se află la un summit al Consiliului Europei.

”Profesorii trebuie plătiți la adevărata lor valoare. Aici le dau dreptate”, a mai spus șeful statului.

Declarația integrală a președintelui:

„Reporter: Profesorii au declanșat astăzi greva de avertisment și spun că de săptămâna viitoare ar putea intra într-o grevă generală, care ar afecta și examenele naționale. Ei sunt nemulțumiți în principal de salariile mici. Ce soluții vedeți dvs. pentru a nu se ajunge în această situație?

Klaus Iohannis: Da, am fost informat despre toate aceste chestiuni, inclusiv că astăzi au avut loc mai multe întâlniri în care s-au negociat mai multe chestiuni. Trebuie să vedem un pic lucrurile, cum se așază ele. Prima chestiune, solicitările dascălilor pentru măriri salariale, după părerea mea, sunt îndreptățite, în condițiile în care am avut și avem încă o inflație destul de mare. Este clar că aici vorbim de o reașezare, dar în realitate avem nevoie de mult mai mult și am spus aceste lucruri de foarte multe ori în timp ce lucram la proiectul România Educată. Dacă dorim să avem în România un învățământ de foarte bună calitate, atunci trebuie să avem toate condițiile, nu doar școli moderne, săli de clasă bine dotate, cabinete dotate. Trebuie să avem grijă și de cei care formează tină tânăra generație.

Adică trebuie să avem grijă de dascăli, să aibă condițiile pentru a-și face treaba așa cum trebuie, printre care una foarte importantă este evident salarizarea. Deci dascălii trebuie plătiți la adevărata lor valoare. Aici le dau dreptate.

Această chestiune, cel puțin așa mi s-a părut în spațiul public, este artificial amestecată cu dezbaterile pe legile educației. În legile educației, chestiunile salariale nu apar, ele nu au locul lor acolo. Salarizarea trebuie să apară în grila națională de salarizare care trebuie să fie actualizată și aștept și eu și o să insist pe această chestiune ca la Ministerul Muncii să se lucreze un pic mai repede pe noul proiect de lege a salarizării și grilele care se fac pentru învățământ, să fie unele care sigur satisfac nevoile sistemului. Dacă aceste chestiuni se obțin prin grevă, sigur, este o întrebare care se poate pune, însă sindicatele își fac planul lor și nu acestea le discut. Eu discut despre nevoile sistemului educațional din România și aici trebuie să avem grijă dacă vrem într-adevăr un sistem foarte performant și avem pretenții de la dascăl, trebuie să-i și plătim”.

Declarațiile vin după eșecul negocierilor dintre sindicatele din învățământ și premierul Ciucă. ”De luni va fi grevă generală”, a anunțat liderul sindical Simion Hăncescu.

Articol în curs de actualizare.

Exit mobile version