VIDEO Mircea Miclea, despre profilul de formare al profesorului și cele trei categorii de competențe: Profesorii la examenul de Gradul I ar putea să facă o lecție multimedia, în locul unui text anost, de exemplu

examenul de Gradul I

Foto: Edupedu.ro

Profesorii la examenul de Gradul I ar putea să facă o lecție multimedia, în locul unui text anost, de exemplu, a spus fostul ministrul al Educației Mircea Miclea, profesor universitar și cercetător. Profesorii trebuie să fie oameni care să fie capabili să utilizeze tehnologiile digitale, să creeze conținut digital și să știu cum să facă “blending-ul”, a mai spus acesta în la dezbaterea online “Educația digitală asimptomatică”, organizată de Edupedu.ro în parteneriat cu World Vision România.

“Ministerul Educației are rolul cheie de a stabili standardul ocupațional. E principalul angajator. Profesorii la examenul de Gradul I. Când ești și finanțator, și angajator, ai prima datorie – să stabilești ce-ți dorești să obții prin masteratul didactic”, a declarat Mircea Miclea. Acesta a explicat apoi care ar trebui, în opinia sa, să fie profilul de formare al profesorului.

“Profilul de formare, pe cel puțin 3 categorii de competențe:

1. De a putea utiliza tehnologiile digitale. Acum au fost formați să utilizeze tehnologiile de bază, dar nu și pe cele specifice.

2. De a produce conținuturi digitale, multimedia. Un profesor foarte bun, dacă știe să realizeze, el creează conținut. Lecții multimedia făcute de cei mai buni profesori. Când avem la fiecare materie și clasă lecții multimedia model – profesorii la examen de grad ar putea să facă un conținut multimedia, în locul unui text anost.

3. Să învețe profesorii cum să facă hibridizarea. Viitorul nu aparține învățământului online, ci unei hibridizări. Cine va stabili acest hibrid? Profesorul. El e principalul actor capabil să stabilească pentru fiecare clasă sau elev.

Alt lucru important: după ce s-a stabilit care e capătul de drum, trebuie stabilite trei căi. Principala – masteratul didactic. Bani există, au existat și până acum. Să sperăm că de acum încolo acest lucru se va întâmpla. A doua: de a ne uita la profesorii din sistem, să începem să facem programe de formare. A treia cale: de a lua în calcul profesorii asociați. Cunoașterea e distribuită, nu mai există în poli. Cunoașterea de vârf nu e, adesea, în universități, ci în companii. Trăim într-un mediu în care mulți oameni au cunoștințe de foarte bună calitate. Să le folosim pentru a le livra studenților sau elevilor. Sunt mulți oameni din IT care ar dori să predea tehnologia informației, nu în calitate de cadru didactic – ar face-o mai bine decât un profesor.

Trebuie să ne gândim cum să valorificăm cunoștințele stocate în mințile altor oameni decât cei din sistem astfel încât să-i ajutăm pe elevi”, a mai declarat Miclea.

Declarațiile participanților la Dezbaterea online “Educația digitală asimptomatică”, aici.

Foto: Edupedu.ro

Exit mobile version