VIDEO Peste 130 de profesori au discutat despre Educație financiară într-un context transdisciplinar, la Timișoara. Au aflat cum pot aborda teme interesante și utile pentru elevi, pe care aceștia să le folosească în situații de viață

Educația financiară ar trebui predată de fiecare profesor, la clasă, indiferent de disciplina pe care o are – aceasta este concluzia la care au ajuns experții și cadrele didactice participante la conferința „Școala de Bani începe școala”, care a avut loc la Universitatea de Vest din Timișoara. Aceasta a fost prima conferință regională dintr-o serie de patru astfel de evenimente organizate de Asociația Edupedu pentru Educație cu inspectoratele școlare și universitățile, ca parteneri instituționali, susținute de Banca Comercială Română.

Dacă exemplele de concepte financiare nu sunt predate în cadrul unei discipline separate, ci așa cum elevii le vor întâlni în viață, integrate în toate celelalte discipline, atunci când momentul permite secvențe de lecție sau discuții în jurul unor asemenea tematici, atunci elevii au șansa reală să învețe și să deprindă concepte financiare de bază la toate nivelurile de învățământ, atitudini și în final competențe în această zonă.

Pentru asta, profesorii au nevoie de resurse și de formare, iar în cadrul proiectului pilot LifeLab by BCR, desfășurat timp de un an de zile în două școli de stat din România, cadrele didactice au creat și testat la clasă fișe de lucru pentru majoritatea disciplinelor de studiu și pentru toate ciclurile de învățământ, de la grădiniță până la liceu. Acestea vor fi în curând disponibile pe ScoaladeBani.ro, după ce au fost verificate și validate de experți educaționali și inspectori școlari.

La evenimentul de la Timișoara au participat 137 de profesori și inspectori școlari județeni de specialitate. Materiile la care aceștia predau acoperă aproape în totalitate trunchiul comun, de la cele de specialitate: educație financiară, antreprenoriat, economie, consiliere și dezvoltare socială la cele generale: matematică, limba română, religie, istorie, limba engleză, fizică, chimie și educație fizică. Alături de colegii cadre didactice de liceu și gimnaziu, au fost foarte interesați să afle mai multe despre resursele transdisciplinare de educație financiară pentru viață și profesorii de învățământ primar și preșcolar, prezenți într-un număr apreciabil.

„Credem că teoria este necesară și categoric, așa cum spuneam, educația se bazează din plin pe descoperirile noastre, ale tuturor, ca și comunitate, dar e foarte importantă și corelarea cu practica. Și atunci credem și ne dorim să dezvoltăm foarte mult această noțiune numită educație financiară de tip transdisciplinar. E foarte important, pentru a ne asigura că elevul pornește la drum cu un bagaj adecvat de cunoștințe, să facă corelația între fiecare materie, chiar dacă este română, matematică, istorie, geografie sau orice fel de materie și noțiunile de educație financiară pe care ar fi bine să le aibă în bagajul său de cunoștințe”, a spus la Timișoara Sinel Alexandru Gâlceavă, director de grup în cadrul Băncii Comerciale Române.

Inspectorul școlar general adjunct al ISJ Timiș, profesorul Cosmin Hogea a pus accentul pe tema de actualitate Educație financiară. „Sigur, vedem la fiecare pas, ne lovim de nevoile unei culturi economice solide, începând cu cei mai mici copii. Atunci când apar primele noțiuni de card, de bursă – ei trebuie să aibă un card în care să-și primească acea bursă, să aibă un cont în care să primească banii – încetul cu încetul trebuie să învețe să-și gestioneze singuri bugetul primind acești bani”.

Gazda evenimentului, prorector al Universității de Vest din Timișoara, Flavia Barna a vorbit despre cât de important este ca studenții care ajung în facultăți să fie deja formați pentru un comportament responsabil financiar, atunci când pleacă de acasă la studii. Această formare are loc mai ales în învățământul obligatoriu. Aceasta a spus că „este foarte important ca împreună, în ciclul preșcolar, în ciclul primar, gimnazial sau liceal, să le putem oferi acele noțiuni care să-i pregătească pentru viitor, să știe ce înseamnă inflația cu exemple practice, să știe ce înseamnă monedă electronică, să știe și ce înseamnă criptomonedă, pentru că este foarte important în zilele noastre să aibă cunoștințele necesare”.

Video by Edupedu.ro

Următoarea conferință pentru profesori și învățători are loc la ASE București, pe 10 octombrie: Școala de Bani începe școala – discutăm despre educație financiară într-un context transdisciplinar – înscrierile sunt deschise prin completarea acestui formular

Conferința regională de la București este organizată de Edupedu.ro cu sprijinul Școala de bani – BCR, alături de partenerii instituționali Academia de Studii Economice București și Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Celelalte evenimente vor avea loc la Cluj pe 19 octombrie și la Iași, pe 16 noiembrie. Înscrierile sunt deschise pentru participanți, prin completarea acestui formular.

Exit mobile version