VIDEO Profesorii din 5.400 de școli pot preda și forma competențe ale viitorului pentru 800.000 de elevi cu ajutorul plăcuțelor programabile produse, în premieră, în România

Plăcuțe programabile produse la ICCO EMT Timișoara pentru distribuire în școli prin Nextlab.tech

Peste 800.000 de elevi folosesc din acest an școlar cele 216.000 de plăcuțe programabile fabricate în România. Acestea au ajuns încă din iulie 2023 în peste 5.400 de unități de învățământ. Plăcuțele au fost realizate de Cyberllence Inovație, deținătoarea brandului Nextlab.tech, folosind microcontrolere Microchip, la compania ICCO EMT din Timișoara, în cadrul proiectului EduLib, finanțat cu fonduri europene, derulat de Ministerul Educației prin AARNIEC. Pentru producția într-un timp scurt a plăcuțelor, a contat foarte mult și sprijinul BCR, spun reprezentanții proiectului.

Plăcuțele sunt importante pentru educarea elevilor în domenii fundamentale pentru profesiile viitorului precum robotica. Acestea sunt livrate sub forma unor kit-uri STEM împreună cu senzori, accesorii și o platformă de adaptive learning dotată cu inteligență artificială pe care elevii o pot folosi pentru a se pregăti în mod modern. Proiectul reprezintă o reușită majoră, fiind cea mai mare distribuție de material educațional modern din Europa de Sud-Est, spune Răzvan Bologa, CEO al companiei Cyberllence Inovație.

„Povestea este interesantă: în timpul conflictului din Ucraina aveam un contract în derulare care n-a mai putut fi executat, deoarece partenerul asiatic n-a mai putut să livreze semiconductorii de care aveam nevoie și atunci am stabilit un contract direct cu compania Microchip (ICCO EMT) și a început o cursă contracronometru în care noi am produs aceste componente. Nu au fost deloc ușor de obținut acele chipuri“, spune profesorul universitar Răzvan Bologa.

Pe fiecare dintre cele 216.000 de plăcuțe este montat un microcontroller (chip) în care este încapsulat un întreg univers cognitiv de o valoare deosebită pentru elevii care se pregătesc astăzi să lucreze într-o societate digitalizată și bazată pe tehnologie.

Cristian Coroiu, managerul de proiect ICCO EMT pentru producția acestor plăcuțe programabile, spune că „Acest modul didactic este o plăcuță de programare cu ajutorul căreia putem programa așa-numite leduri, care sunt unități optice, sau putem să includem pe această plăcuță un motor, de exemplu, pentru a vedea cum funcționează, sau anumiți senzori – sunt senzori de umiditate, de temperatură, de lumină… Elevii vor avea, probabil, ocazia să vadă toți senzorii care se pot testa“.

Plăcuțele programabile sunt dispozitive electronice care includ un microcontroller (un mic procesor programabil) și o serie de componente periferice precum senzori, interfețe de comunicație, porturi de intrare/ieșire, și alte elemente necesare pentru a permite programarea și testarea dispozitivelor electronice. Aceste plăci sunt utilizate în principal în domeniul dezvoltării hardware și software, în special în prototipare rapidă și în învățarea practică a programării și a tehnologiilor electronice.

Foto: ICCO EMT

Profesorii de informatică/TIC pot folosi aceste plăcuțe cu succes la clasă, mai ales că au o gamă variată de aplicații. Iată câteva exemple:

Evident, orice profesor poate folosi plăcuțele programabile pentru diverse aplicații transdisciplinare. Câteva exemple pot fi acestea:

Sistemele educaționale din alte țări, precum Germania sau Marea Britanie, folosesc plăcuțe programabile în școli pe scară largă. Ele sunt populare printre elevi în numeroase sisteme educaționale de pe glob și și-au dovedit eficiența în predarea lecțiilor de tip STEM (Științe, Tehnologie, Inginerie și Matematică – Science, Technology, Engineering and Mathematics).

Unboxing cu kitul educațional de tip STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics)
Despre Nextlab.tech

Compania Cyberllence Inovație, deținătoare mărcii Nextlab.tech, a fost înființată în 2017 și este deținută de Răzvan Bologa și Andrei Toma, doi ciberneticieni de la Facultatea de Cibernetică, ASE, București. Firma a fost înființată cu scopul de a oferi soluții educaționale moderne, care să pregătească atât copiii cât și adulții pentru o economie bazată pe  inteligența artificială și semiconductori.

Nextlab.tech deține o platforma de adaptive learning care folosește inteligența artificială pentru a ușura predarea unor domenii noi precum robotica, inteligența artificială, securitatea cibernetică și altele. Tehnologia Nextlab.tech este folosită în școli, companii, instituții publice și de către clienți individuali pentru a implementa procese educaționale moderne, relevante pentru profesiile viitorului. Conținutul educațional al Nextlab.tech acoperă o plajă largă de tehnologii informatice relevante pe piața muncii.

Cum a sprijinit Banca Comercială Romană proiectul de distribuire a semiconductorilor în școli?

Proiectul de dotare a școlilor cu echipamente de robotică a fost posibil cu sprijinul Băncii Comerciale Române. Începând cu anul 2019 BCR a finanțat un proiect pilot de distribuire gratuită a roboților educaționali și a tehnologiilor adaptive learning în școli în cadrul programului Romania Tech Nation. Proiectul s-a dovedit un succes, iar ulterior tehnologia folosită a fost extinsă cu fonduri europene de către Ministerul Educației Naționale și Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare (AARNIEC) în 5.400 de școli. BCR a oferit și o linie de finanțare către Cyberllence Inovație în procesul de producție a semiconductorilor.

Citește și:
Prima reușită majoră a industriei românești de semiconductori: 216.000 plăcuțe programabile distribuite în școli vor putea fi folosite de elevi începând cu anul școlar 2023-2024, cea mai mare distribuție de material educațional modern din Sud-Estul Europei
Ce dotări îi trebuie unei școli pentru a crea un laborator inteligent, finanțare deschisă prin PNRR. INTERVIU cu profesorul Răzvan Bologa: Kit-urile de robotică să fie compatibile cu programa școlară, să aibă asistent virtual de învățare care ușurează predarea
Cum te ajută roboții să exersezi și să înțelegi matematica și fizica. Interviu cu Răzvan Bologa: În timp ce încerca să facă roboțelul să meargă pe o linie curbată, un elev începea, fără să știe, să înțeleagă derivata
Exit mobile version