VIDEO Reprezentant al Ministerului Sănătății: În acest moment, rata de ocupare a paturilor la nivel național este de 22%. Ce se întâmplă cu școlile săptămâna viitoare

Foto: INQUAM Photos - Octav Ganea

Paturile din spitale destinate pacienților bolnavi de Covid-19 au, în prezent, un grad de ocupare de 22% la nivel național, iar niciun județ nu are peste gradul de 41%, deci școlile vor putea să funcționeze cu prezență fizică și săptămâna viitoare, a anunțat în cadrul conferinței de la Guvern medicul Amalia Șerban, directorul general al Direcției generale de asistență medicală și sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății. Amintim că menținerea școlilor deschise depinde de nivelul de ocupare cu bolnavi de Covid-19 a paturilor de spital.

„În acest moment, România are aproximativ 25.000 de paturi de spital dedicate pentru îngrijirea pacienților cu Covid, din care aproximativ 7% paturi ATI. În acest moment, rata de ocupare a paturilor la nivel național este de 22%, iar pe județe variază între 5% și 41%, astfel încât, săptămâna viitoare, școlile își vor putea continua activitatea”, a spus Amalia Șerban.

Amintim că, luni, 17% dintre paturile destinate pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus erau ocupate la nivel naţional, iar cel mai mare grad de ocupare, de 45%, se înregistra în Tulcea, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă organizată de Salvați Copiii.

Noile reguli de funcționare a școlilor pe parcursul valului Omicron au fost anunțate pe 14 ianuarie, într-o conferință de presă comună, de ministrul Educației, Sprin Cîmpeanu, și de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Când gradul de ocupare a paturilor din spitale va ajunge la 75%, toate școlile vor trece în online.

„De ce 75 la sută? Pentru că a fost o evaluare a colegilor din zona de Sănătate publică și de asistență medicală, care consideră că atingerea acestui prag trebuie să ducă la luarea unei măsuri care să reducă transmisibilitatea brusc și, atunci, vom solicita această decizie de închidere a școlii pentru un interval de timp care să ducă la scăderea până la 70 la sută. Este important să fie o diferență sensibilă atunci când se redeschide școală, [ca] să nu fie situația ‘săptămâna viitoare s-au închis din nou’. Este bine să fie continuitate pentru procesul de învățământ”, a explicat atunci Rafila.

Exit mobile version